Laatste ontwikkelingen coronavirus

Rutte: het is verantwoord om versoepeling door te zetten

Dinsdag zal het kabinet bekendmaken of - na de eerste versoepeling van coronamaatregelen vorige week - meer richtlijnen kunnen worden teruggedraaid. In andere landen wordt de lockdown in stappen opgeheven. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 19 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Schouten: coronavirus mogelijk overgegaan van nerts op mens

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • De versoepeling van de coronamaatregelen in juni kan doorgaan. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan tijdens een persconferentie. Dit betekent dat de horeca op 1 juni de deuren mag openen en de basisscholen weer volledig open kunnen. Ook komt er in de verpleeg- en verzorgingstehuizen meer ruimte voor bezoek.
 • Het aantal mensen dat in Nederland is overleden door het coronavirus is van maandag op dinsdag met 21 toegenomen, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 5.715 mensen aan Covid-19 bezweken. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares is verder afgenomen tot 293, dertig minder dan een dag eerder.
 • Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) wil kijken of fitnesscentra, maneges en squashbanen toch open kunnen voor 1 september. Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt nog of dit mogelijk is.
 • Alle 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben dinsdag ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis door het VN-agentschap. Hieruit moet ook blijken hoe in de toekomst zo'n uitbraak voorkomen kan worden. President Trump heeft de WHO een ultimatum gesteld om binnen dertig dagen te hervormen, anders zou de VS stoppen met het financieren van de organisatie.
 • Een deel van het zorgpersoneel krijgt nog altijd geen beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen van zijn of haar werkgever, meldt vakbond FNV.

Nederlandse moskeeën vanaf begin juli open

Ongeveer 175 moskeeën in Nederland gaan vanaf 1 juli weer open. Dat hebben zeven islamitische organisaties dinsdag na de persconferentie van premier Mark Rutte bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Maximaal honderd bezoekers mogen tegelijkertijd binnen zijn.

De moskeeën moeten in de komende weken maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze moeten bedenken hoe de mensen naar binnen en naar buiten gaan en er moet ontsmettingsmiddel in de gebedshuizen aanwezig zijn. Bezoekers moeten zelf een gebedskleed meenemen.

In het routeplan van het kabinet staat dat vanaf begin juli ook andere georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten weer worden toegestaan. Het maximale aantal bezoekers wordt dan naar verwachting ook verhoogd tot honderd personen voor bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen.

Kort geding fitnessketen gaat door – wat zijn de kansen?

Het kort geding van fitnessketen BigGym tegen de Nederlandse staat gaat woensdag door, ondanks de dinsdag gegeven vooruitzichten voor mogelijk versnelde opstelling. De reden daarvoor is dat „nog steeds” geen duidelijkheid is geschept, zegt advocaat Lex de Jager tegen NRC. „Niet over het tijdstip waarop sportscholen open kunnen en ook niet over de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Dus hebben we de rechter nodig.”

Premier Mark Rutte zei dinsdagavond op de persconferentie dat sportscholen „hopelijk” eerder dan 1 september open kunnen, maar noemde geen alternatieve datum. Eerder op de dag meldde minister Van Rijn dat het Outbreak Management Team volgende week met een nieuw advies over sportscholen komt. Ook de rechter gaat zich nu dus buigen over de kwestie. Hoe groot is de kans dat hij tot openstelling beveelt? Zes vragen over het kort geding.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In het buitenland: zorgen om corona-uitbraken in Amerika, het VK stevent af op recessie

 • Canada en de Verenigde Staten houden hun grenzen nog een maand langer gesloten, tot zeker 21 juni. „Dat is veiliger voor de inwoners van onze beide landen”, zei de Canadese premier Justin Trudeau dinsdag. Het is de tweede keer dat de grenssluiting verlengd wordt. Al het niet-noodzakelijke verkeer tussen de twee Noord-Amerikaanse landen is sinds 18 maart niet toegestaan. Amerikanen en Canadezen kunnen nog wel uit de VS of Canada terugkeren naar huis.
 • De uitbraak van het coronavirus in de Amazone baart de regionale afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) grote zorgen. Artsen van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) spreken zich daar dinsdag over uit. Er zouden veel besmettingen zijn vastgesteld onder de inheemse bevolking, die in het regenwoud woont in het grensgebied tussen Peru, Brazilië en Colombia. Die gemeenschappen zijn kwetsbaar en moeilijk te bereiken.
 • In het Verenigd Koninkrijk worden de economische gevolgen van de coronacrisis steeds duidelijker. Uit dinsdag vrijgegeven cijfers blijkt dat in april een recordaantal Britten ondersteuning voor werkeloosheid heeft aangevraagd. In één maand tijd maakten 856.500 mensen daar aanspraak op, een toename van 69 procent. In totaal hebben nu ruim twee miljoen Britten een werkloosheidsuitkering - dat aantal is in 24 jaar tijd niet zo hoog geweest. Rishi Sunak, de minister van Financiën, stelde dinsdag dat het VK aan de vooravond van een forse recessie staat. Zijn waarschuwing, volgens de BBC: ook wanneer de lockdown wordt versoepeld, zal de economie niet zomaar hersteld zijn.

Scholen blij maar noemen heropening 'een grote uitdaging'

De openstelling van de middelbare scholen op 2 juni zorgt voor blijdschap in het onderwijs. Wel staan de scholen voor een „grote uitdaging”. Dat zegt de VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, in reactie op de kabinetsplannen.

De scholen moeten voldoen aan de anderhalvemeterrichtlijn, waardoor niet alle leerlingen tegelijk les kunnen krijgen op school. Volgens de VO-raad vraagt „het organiseren van de anderhalvemeterschool veel van iedereen”.

„Het is een uitdaging om de school en het onderwijs zo in te richten dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden”, aldus de raad. „Het is een uitdaging om naast onderwijs op school ook onderwijs op afstand te verzorgen. En het is een uitdaging voor leerlingen en ouders om zich aan te passen aan deze bijzondere situatie.”

Basisscholen

Basisscholen mogen volledig open vanaf 8 juni, tenzij de komende weken uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. De Algemene Onderwijsbond (Aob) laat in een eerste reactie weten dat „het kabinet goed moet kijken naar de gevolgen”. „Dit is spannend”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. In de week van 1 juni wordt een definitief besluit genomen.

De PO-Raad is blij met de verdere versoepeling. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad: „De heropening van scholen is goed verlopen, dat is een groot compliment aan de sector waard. Natuurlijk zijn er nog zorgen en onzekerheden, maar hier komen we met elkaar uit.” Er komt een nieuw protocol voor de periode na 8 juni.

Het kabinet wil dat scholen echt fysieke lessen gaan geven, zei Rutte vanavond: „Ze moeten zich niet beperken tot een mentoruurtje of een paar toetsen op school.” Begin deze week meldde het Onderwijsblad echter dat sommige middelbare scholen voor de zomer juist van plan zijn door te gaan met de online lessen en leerlingen alleen naar school willen laten komen voor toetsen, mentorgesprekken en sociale activiteiten.

Vakbond CNV heeft dinsdag over het volledig openen van het primair onderwijs een peiling gehouden. De mening van het onderwijspersoneel hierover is verdeeld, laat de vakbond weten. Zo wil de helft (49 procent) van de zevenduizend respondenten liever niet dat de school voor de zomer volledig opengaat. 40 procent is daar wel blij mee en 11 procent heeft geen mening. CNV Onderwijs heeft bij het kabinet gepleit voor meer tijd en overleg voor de uitvoerbaarheid. De vakbond wil niet dat de opening ten koste gaat van leraren.

Een basisschool in Rotterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Filmtheaters en bioscopen blij met versoepeling, maar niet zonder zorgen

Nederlandse filmtheaters en bioscopen kijken ernaar uit dat ze per 1 juni weer open mogen. Dat meldt persbureau ANP dinsdag na de persconferentie van het kabinet. Premier Rutte maakte vanavond bekend dat theaters en bioscopen over twee weken weer dertig bezoekers per zaal mogen ontvangen.

Twee weken geleden werd nog aangekondigd dat het om dertig personen in totaal zou gaan, inclusief personeel. Bioscopen lieten toen al weten dat dat niet rendabel zou zijn. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, zegt tegen ANP „heel blij” te zijn.

Bij arthousebioscopen bestaan nog wel veel zorgen. De economische schade voor de kleine en middelgrote bioscopen is zo’n 4,5 miljoen euro per week, stelt Friederike Weisner van het Nederlands Filmtheater Overleg tegenover ANP. Volgens Weisner kan de heropening deze problemen, met een zeer beperkt aantal bezoekers per zaal, niet oplossen.

Culturele instellingen, waaronder musea, mogen officieel de deuren openen vanaf 1 juni 12.00 uur. Musea hoeven geen maximum van dertig bezoekers te hanteren, maar moeten zich wel aan het Museumprotocol, opgesteld door de Museumvereniging, houden. Dat betekent onder andere van tevoren reserveren, ook voor mensen met een Museumkaart. De meeste musea hebben nog niet gereageerd op het kabinetsbesluit, maar het Mauritshuis in Den Haag al wel. „Hoera”, schrijft het museum op Twitter.

Twitter avatar mauritshuis Mauritshuis Hurray! We are delighted that after tonight’s speech of Prime Minister Rutte, we are able to confirm fantastic news: THE MAURITSHUIS WILL REOPEN 1 JUNE!
You can buy your tickets on our site from 21 May. We are very much looking forward to welcoming you all again! https://t.co/MtHIsfolpB

Is een naaste besmet? Dan word je gebeld

GGD’en gaan contacten van coronapatiënten niet alleen mailen en een brief sturen, maar ook bellen. Het RIVM past het protocol aan na kritiek van epidemiologen. Is de nieuwe aanpak grondig genoeg?

Lees meer over de nieuwe aanpak van coronabesmettingen

95 euro boete voor het niet dragen van mondkapje in ov

Op het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer komt een boete te staan van 95 euro. Dat heeft het kabinet besloten. Vanaf 1 juni worden mondkapjes in de trein of bus voor reizigers van 13 jaar of ouder verplicht.

De mondkapjesplicht geldt niet op stations, haltes en perrons. Daarbij geldt ook dat het openbaar vervoer alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen. Eerder riep het kabinet al op om de trein of bus zoveel mogelijk buiten de spits te nemen, zodat mensen met essentiële beroepen veilig gebruik kunnen maken van het ov.

Één bezoeker per bewoner verzorgingstehuis toegestaan, landelijk nummer voor coronatest

Vanaf 15 juni mogen bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen weer één bezoeker ontvangen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de persconferentie van het kabinet bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat er in een instelling geen besmettingen zijn. Minister De Jonge spreekt van een „terugkeer naar meer nabijheid”.

Momenteel wordt er in sommige verpleeghuizen al getest met het beperkt toelaten van bezoek. Vanaf 25 mei zal dit uitgebreid worden naar meer locaties, de bedoeling is dat dit vanaf half juni voor heel Nederland kan gelden.

Ook werkt het kabinet aan een landelijk telefoonnummer voor het aanvragen van een coronatest. Dan kan iemand zich straks direct laten testen bij de GGD, zonder een tussenkomst van een arts. Het streven is dat 1 juni iedereen in Nederland zich kan laten testen op het virus.

De Jonge zei verder dat het eerder naar buiten gekomen plan voor een 'dashboard' om de epidemie te monitoren ook doorgaat.

Premier Rutte en minister De Jonge dinsdag tijdens de persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Basisscholen en buitenschoolse opvang vanaf 8 juni helemaal open

Basisscholen en buitenschoolse opvang in Nederland mogen vanaf 8 juni helemaal open. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt. Tot nu toe waren basisscholen slechts op halve capaciteit open.

Voorwaarde is wel dat uit „lopende onderzoeken” niet mag blijken dat het toch onverantwoord is om de scholen te openen. Verder kunnen het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs (hbo en universiteiten) vanaf 15 juni weer beperkt beginnen met toetsing en tentamens op locatie.

Rutte richt zich tijdens de persconferentie ook speciaal op kinderen in Nederland die hij „een groot compliment” wil geven voor hoe zij zich hebben gedragen. „Het coronavirus zet onze levens op de kop. De meeste kinderen hebben zich ontzettend goed aangepast. Het is mede aan jullie te danken dat minder mensen in het ziekenhuis liggen.”

Rutte: 30 personen exclusief personeel toegestaan

In tegenstelling tot wat twee weken geleden werd gezegd, kunnen openbare gelegenheden zoals theaters en restaurants maximaal 30 gasten ontvangen exclusief personeel. Dat zegt premier Rutte. Eerder was het nog 30 mensen in totaal, inclusief personeel.

De horeca mag vanaf 1 juni ook de terrassen openen, zolang gasten aan tafels zitten. Bezoekers moeten ook van te voren reserveren. Met een 'checkgesprek' moet de ondernemer vaststellen of een klant een risico kan opleveren. „Een grote en spannende stap”, concludeert Rutte. Wel moeten mensen anderhalve meter afstand houden, tenzij het om huisgenoten gaat.

Rutte: het is verantwoord om versoepeling door te zetten

Premier Rutte concludeert dat het „verantwoord” is om de stappen te zetten die twee weken geleden werden aangekondigd: de versoepeling van de coronamaatregelen kan doorgaan. Ook het advies van het Outbreak Management Team is positief, zegt hij bij het begin van de persconferentie dinsdag. Het aantal coronadoden en patiënten op de IC is de afgelopen weken namelijk verder afgenomen. '

„De ruimte die er nu is hebben we met elkaar verdiend”, aldus de premier. Daarbij wees hij erop dat Nederlanders waakzaam moeten blijven om een tweede piek in besmettingen te voorkomen.

Bekijk hier de persconferentie:

LIVE: de persconferentie van premier Rutte en minister @hugodejonge over de laatste stand van zaken rond de aanpak van het #coronavirushttps://t.co/YyM36NWaT6

— Mark Rutte (@MinPres) May 19, 2020

Hulporganisatie waarschuwt: meer besnijdenissen in Somalië door lockdown

Het aantal besnijdenissen van Somalische meisjes neem toe nu zij vanwege de coronapandemie niet naar school kunnen. Dat concludeert de ontwikkelingsorganisatie Plan International, schrijft persbureau Reuters maandag.

Absolute aantallen ontbreken, maar de hulporganisatie zegt veel signalen te krijgen dat de Somaliërs die de besnijdenissen uitvoeren langs deuren gaan om ouders te overtuigen van het gebruik omdat dit hen geld oplevert. „Afgelopen weken zagen we een enorme stijging van het aantal besnijdenissen”, zegt directeur Sadia Allin van Plan International tegen het persbureau.

Ook verplegers in het land worden door ouders vaker verzocht vrouwenbesnijdenis uit te voeren, nu kinderen vanwege het coronavirus niet naar school gaan. De Somalische meisjes hebben dan tijd om thuis te herstellen na de ingreep. Naar schatting is 98 procent van de vrouwen in het land besneden, zegt Plan International. Wereldwijd gaat het om tweehonderd miljoen vrouwen en meisjes.

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, het UNFPA, waarschuwde eerder al dat de coronacrisis voor twee miljoen extra besnijdenissen wereldwijd zou kunnen zorgen, omdat scholieren nu veelal thuisblijven. De Verenigde Naties beschouwt vrouwenbesnijdenis als een schending van de mensenrechten, en voert campagne om het gebruik - wat in zo'n dertig landen voorkomt - uit te bannen.

Reizigers met beperking krijgen vanaf 1 juni weer hulp van NS

Reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer hulp krijgen in de trein. Vanwege de anderhalvemetermaatregel konden mensen met een rolstoel bijvoorbeeld niet gebruikmaken van de trein, omdat ze zonder hulp de wagons niet konden betreden. De NS schrijft dinsdag in een verklaring dat medewerkers worden uitgerust met beschermingsmiddelen waarmee „de veiligheid voor reizigers en medewerkers geborgd wordt”. Daardoor kunnen ze alsnog mensen met een beperking helpen.

Mensen met een motorische, auditieve of visuele beperking kunnen hulp vragen van de NS bij het over- en uitstappen. Zo hebben reizigers in een rolstoel een brug of plank nodig om de trein in te komen. Afgelopen maanden kon dat vanwege de coronacrisis niet waardoor 20 procent van reizigers met een beperking geen gebruik kon maken van de trein. Het exacte aantal reizigers dat zodoende de trein niet kon gebruiken, vermeldt de NS niet.

De vervoerder neemt ook andere maatregelen zodat het voor reizigers met een beperking eenvoudiger wordt te reizen. Met groene stickers op ramen is aangegeven welke stoelen gebruikt kunnen worden. Het gaat om alle stoelen bij het raam zodat mensen met een visuele beperking makkelijker kunnen inschatten waar ze kunnen zitten. De NS is nog in overleg met belangenorganisaties om te kijken hoe reizigers met een auditieve beperking in coronatijd veilig op pad kunnen.

Foto Bart Maat/ANP

De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe

Het belangrijkste corona-nieuws van dinsdag tot nu toe:

 • Het aantal mensen dat in Nederland is overleden door het coronavirus is in het afgelopen etmaal met 21 toegenomen, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 5.715 mensen aan Covid-19 bezweken. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares is verder afgenomen tot 293, dertig minder dan een dag eerder.
 • Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) wil kijken of fitnesscentra, maneges en squashbanen toch open kunnen voor 1 september. Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt of dit mogelijk is.
 • Alle 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben dinsdag ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis door het VN-agentschap. Hieruit moet ook blijken hoe in de toekomst zo'n uitbraak voorkomen kan worden. President Trump heeft de WHO een ultimatum gesteld om binnen dertig dagen te hervormen, anders zou de VS stoppen met het financieren van de organisatie.
 • Een deel van het zorgpersoneel krijgt nog altijd geen beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen van zijn of haar werkgever, meldt vakbond FNV.

Minder dan 300 coronapatiënten nog op intensive care

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is verder afgenomen tot 293. Dat zijn er 30 minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dinsdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt vast dat „de forse daling” van vorige week doorzet. „Dat is een goed teken voor het hervatten van de overige zorg.” Momenteel liggen 523 non-Covid-patiënten op de IC, 30 minder dan maandag.

Er liggen nog 2 IC-patiënten in Duitsland, 1 minder dan maandag. Verder liggen nog 933 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de intensive care, een toename van 24.

Van Rijn: sportscholen mogelijk voor september open

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) wil kijken of commerciële sportaanbieders zoals fitnesscentra, maneges en squashbanen toch open kunnen voor 1 september. Het Outbreak Management Team (OMT), het wetenschappelijke adviesorgaan in crisistijden, is verzocht om te onderzoeken of dit mogelijk is, laat Van Rijn dinsdag weten op Twitter.

Volgens de minister worden sportaanbieders hard geraakt en hebben zij mogelijk extra financiële steun van de overheid nodig. Van Rijn is hierover in gesprek met brancheverenigingen NL Actief en Platform Ondernemende Sportaanbieders. Op 6 mei besloot het kabinet dat de sportscholen net als sauna's en seksclubs achteraan de rij staan in het stappenplan bij het versoepelen van de coronamaatregelen. Rutte suggereerde toen nog dat sportscholen misschien toch eerder open kunnen, maar daar is vooralsnog geen sprake van.

Twitter avatar mjrijn Martin van Rijn De coronamaatregelen raken ondernemende sportaanbieders, zoals sportscholen hard. Ik heb het OMT daarom gevraagd om te adviseren of zij eerder dan 1-9 weer open kunnen. Dit advies volgt komende week. Verder ben ik met POS en @nlactief in gesprek over evt. steun van de overheid.

Bij veel sportaanbieders heerst onbegrip over dat kabinetsbesluit. Zo noemde NL Actief de beslissing onvoldoende onderbouwd en presenteerde het plannen om „veilig” te heropenen, zoals werken met reserveringen en hygiënemaatregelen die worden gehandhaafd door sportbegeleiders. Volgens de branchevereniging was hun protocol om veilig te kunnen sporten zelfs al goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook: Sportscholen houden hoop op versnelde openstelling

Lidstaten stemmen in met onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie

Alle 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben dinsdag ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis door de WHO. Uit de evaluatie moet blijken hoe het VN-agentschap is omgegaan met de uitbraak van het virus en hoe in de toekomst zo'n uitbraak voorkomen kan worden, schrijft persbureau AFP.

Vanwege de pandemie werd de jaarlijkse vergadering van de WHO vandaag voor het eerst via een videoverbinding gehouden. De resolutie om een onafhankelijk onderzoek in te lassen was ingediend door de EU. De EU riep op om te kijken naar de „maatregelen die de WHO heeft genomen ten opzichte van de Covid-19-pandemie en de tijdlijn daarvan”. Ook wordt aangedrongen op een gezamenlijke aanpak van de gezondheidscrisis. De WHO had eerder al aangegeven dat het haar werkwijze wil gaan evalueren.

Een EU-woordvoerder riep daarbij op tot „solidariteit” tussen lidstaten. „Dit is niet het moment om met vingers te wijzen of multilaterale organisaties te ondermijnen.” Daarmee schaarde de EU zich verder achter de WHO, kort nadat president Donald Trump dreigde om de Amerikaanse financiering van de organisatie stop te zetten. Volgens Trump is de WHO tekort geschoten bij de aanpak van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. De WHO heeft nog niet op die kritiek gereageerd.

Kijk hier de WHO-vergadering terug:

Closing of the virtual #WHA73 with @DrTedros. #COVID19 https://t.co/mbtxmG70XG

— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 19, 2020

Musea in Italië mogen weer open

Het Castello di Rivoli in Turijn heeft dinsdag als een van de eerste musea in Italië weer bezoekers ontvangen. De toegang is nog wel gelimiteerd en voor de beperkt beschikbare kaarten kan alleen online worden gereserveerd. Bezoekers zijn verplicht mondkapjes te dragen en moeten minstens twee meter afstand van elkaar houden.

„Er zal handgel in overvloed beschikbaar zijn”, aldus directeur Carolyn Christov-Bakargiev van het Castello di Rivoli.

Lees ook: Musea in Italië mogen weer open

Bevolkingsgroei slaat door coronacrisis om in bevolkingskrimp

De bevolkingsgroei in Nederland is sinds het begin van de coronacrisis omgeslagen in een bevolkingskrimp. Dit komt zowel door oversterfte als door afgenomen immigratie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Begin 2020 nam de bevolking wekelijks nog met 13,4 mensen per 100.000 inwoners toe. Vanaf half maart veranderde dit in een krimp van 5,3. Vooral in de regio Amsterdam, die voorheen sterk groeide door immigratie, is een groot verschil te zien. Daar veranderde de groei van 34 personen per 100.000 inwoners in een wekelijkse krimp van 23.

Ook in Oost-Groningen (van 6 naar -26), Midden-Noord-Brabant (van 16 naar -15), Noordoost-Noord-Brabant (van 14 naar -18) en Zuid-Limburg (van -5 naar -39) zijn grote verschillen te zien. Volgens het CBS is naast Amsterdam ook in Groningen de krimp het gevolg van de dalende immigratie, waar in Noord-Brabant en Limburg de bevolkingskrimp een gevolg is van toegenomen sterfte. In grote delen van Friesland, Drenthe en Zeeland bleef de bevolkingsgroei ongeveer gelijk.

Meer Nederlanders migreerden terug tijdens de coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis zijn meer Nederlanders uit het buitenland teruggekomen om zich weer in Nederland te vestigen dan in de maanden ervoor. Per week schreven ongeveer vijfhonderd Nederlanders zich in bij gemeenten, honderd meer dan gebruikelijk. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde migratiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

„Dit gaat om mensen die bijvoorbeeld een wereldreis maakten, een studie in het buitenland deden of werk hadden in het buitenland die met het oog op de epidemie besloten terug te komen”, licht een CBS-woordvoerder toe. De ontwikkeling kwam in gang nadat de Europese Unie half maart de buitengrenzen sloot en het steeds lastiger werd om terug te keren. Het CBS kan niet zeggen wat de motivatie voor Nederlanders was om terug te keren. Wel suggereren de cijfers dat mensen in het buitenland vanwege de crisis en de sluitende grenzen terug naar Nederland wilden.

Het internationale vliegverkeer kwam uiteindelijk vrijwel stil te liggen, waardoor het voor mensen zonder Nederlands paspoort moeilijk werd om naar Nederland te reizen. Dat is ook terug te zien in de migratiecijfers. De weken na de coronamaatregelen vestigden zich per week rond de 2.200 mensen in Nederland, voor de crisis waren dat er gemiddeld 5.200. Vooral het aantal migranten van buiten de EU nam sterk af: van 2.500 naar 700. Wat betreft EU-burgers nam de immigratie met 57 procent van 2.300 per week af tot ongeveer duizend.

Het aantal vluchtelingen dat zich registreerde in Nederland daalde ook drastisch. Waar voor de crisis nog zo'n 120 Syriërs per week aankwamen in Nederland, waren dat er de eerste weken na wereldwijde lockdowns slechts tien. Asielprocedures in Nederland werden tijdelijk stilgezet vanwege de pandemie. Ook werd het nareizen van families lastiger omdat veel consulaten en ambassades gesloten waren.

Uit andere cijfers van het CBS blijkt dinsdag verder dat de bevolkingsgroei in Nederland sinds de coronacrisis is omgeslagen naar een bevolkingskrimp. Dat komt zowel door oversterfte als door de afgenomen immigratie.

RIVM meldt 21 nieuwe doden door Covid-19

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden door het coronavirus is in het afgelopen etmaal met 21 toegenomen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dinsdag. In totaal zijn er nu 5.715 mensen aan Covid-19 bezweken.

Verder zijn er 108 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen bij wie het longvirus is vastgesteld, wat het totale aantal Nederlandse bevestigde besmettingen op 44.249 brengt. Met een toename van 34 zijn er nu 11.613 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Niet iedereen wordt getest, dus het werkelijke aantal ligt hoger.

Het sterftecijfer ligt op dinsdag doorgaans iets hoger dan de rest van de week. Dat komt doordat de GGD'en op maandag informatie over de hoeveelheid coronadoden en -besmettingen van het weekend delen met het RIVM.

Maandagmiddag lagen er 323 coronapatiënten op een intensive care, 26 minder dan zondag. In de loop van dinsdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel dit er nu precies zijn. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei maandag te verwachten dat de daling van het aantal IC-patiënten doorzet.

ThyssenKrupp overweegt afstoten staalverkoop, grootste daling ooit Europese autoverkoop

Het Duitse ThyssenKrupp, dat onder meer auto-onderdelen en roltrappen maakt, overweegt het grootste deel van de staalproductiedivisie te verkopen. Dat heeft de directeur van het bedrijf Martina Merz dinsdag gezegd, meldt Reuters. Volgens Merz overweegt het bedrijf vanwege de coronapandemie nieuwe samenwerkingen waarbij alles mogelijk is, ook fusies en overnames. Eerder verkocht het concern al de lifttak voor 17,2 miljard euro.

Ook de Europese auto-industrie bevindt zich in een moeilijke periode van grote onzekerheid. De Europese brancheorganisatie ACEA meldt de grootste daling in Europese autoverkoop ooit. Nadat de autoverkopen in maart al halveerden, werd in april een afname van 76 procent gemeten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De grootste terugvallen vonden plaats in Italië en Spanje, namelijk 97 procent. In het grootste autoland Duitsland was er een afname van 61 procent.

Lees ook wat eerder over de problemen in de luchtvaartindustrie schreven: Het is een veilige aanname dat een aantal luchtvaartmaatschappijen 2020 niet gaat overleven

Horecavereniging betreurt 1 juni-besluit, hoopt nog op proefdag in Breda

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld over het veiligheidsadvies dat cafés en restaurants niet eerder dan 1 juni open mogen. Eerder noemde premier Rutte dat nog bespreekbaar. „Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel voor deze horecaondernemers”, zegt KHN, dat ruim twintigduizend ondernemers vertegenwoordigt.

Het voorstel van de branche was om in de week voorafgaand aan het Pinksterweekend gefaseerd open te gaan. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen maandagavond echter tot het besluit dat dit niet kan, en adviseerde bovendien dat cafés en restaurants op 1 juni niet eerder dan 12.00 uur open mogen. Dit zou het risico op het ontstaan van feesten of andere bijeenkomsten verkleinen. Volgens de KHN-woordvoerder kan dit echter verwantwoord en willen horecaondernemers „dolgraag hun deuren weer openen en gasten verwelkomen”.

De KHN-afdeling in Breda wil nog altijd graag proefdraaien op maandag 25 mei door horeca alleen te openen voor Bredenaars. KHN is hierover nog in gesprek met de politie en gemeente en verwacht later op dinsdag te horen of het doorgaat.

Lege en afgesloten terrassen op de Markt in Gouda eerder deze maand. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Russische premier weer aan het werk

De Russische premier Michaïl Misjoestin kan zijn werk weer oppakken. Drie weken geleden werd bij hem besmetting met het coronavirus vastgesteld. Volgens artsen is Misjoestin weer gezond genoeg om aan de slag te gaan, meldt het Kremlin dinsdag.

Misjoestin ging in eerste instantie in quarantaine en moest uiteindelijk ook worden opgenomen in het ziekenhuis. Vicepremier Andrej Beloesov nam tijdelijk zijn functie waar, die beslissing heeft president Vladimir Poetin nu teruggedraaid. Meerdere andere hooggeplaatste Russische politici raakten ook al besmet.

In Rusland zijn inmiddels bijna 300.000 coronabesmettingen vastgesteld. Zeker 2.800 Russen zijn overleden aan Covid-19.

Biënnale van Venetië uitgesteld naar 2022

De volgende Biënnale van Venetië, die gepland stond voor de zomer van 2021, zal worden uitgesteld naar 2022. Dat heeft de directie van de Biënnale maandag bekendgemaakt. De verplaatsing hangt samen met de opening van de Architectuur Biënnale, die vanwege de coronacrisis eerder al werd uitgesteld van mei naar augustus 2020 en nu nog verder is doorgeschoven naar mei 2021. De twee biënnales vinden om en om plaats in onder andere het Venetiaanse stadspark Giardini.

Dit betekent dat de kunstbiënnale voortaan weer in de even jaren zal worden georganiseerd. Net als in 2017 zal de biënnale daardoor in 2022 ook weer samenvallen met de Documenta in Kassel, die iedere vijf jaar wordt georganiseerd. De openingsdatum van de Biënnale van Venetië zal een maand worden vervroegd, zodat de tentoonstelling langer duurt dan voorgaande edities, van 23 april tot en met 27 november 2022.

Lees het hele nieuwsbericht: Biënnale van Venetië uitgesteld tot 2022

Israël schort verplichting mondkapjes op, elf EU-landen praten over herstellen vrij verkeer

 • Israël heeft de verplichting van het dragen van neus- en mondbescherming tijdelijk versoepeld vanwege een extreme hittegolf die het land teistert, met temperaturen tot wel 40 graden. Dat heeft de Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein dinsdag besloten. In openbare ruimtes en klaslokalen zonder airconditioning hoeven Israëliërs in ieder geval tot vrijdag geen mondkapje meer te dragen. Een uitzondering geldt voor drukke plekken: daar moeten mensen nog wel een mondkapje dragen. Edelstein specificeerde verder niet om welke plekken dit gaat.
 • De ministers van Buitenlandse Zaken van elf Europese lidstaten, waaronder Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland, hebben maandag tijdens een videoconferentie gesproken over het herstellen van het vrije verkeer van Europese burgers en de geleidelijke opheffing van grenscontroles. In een gezamenlijke verklaring melden ze: „Vrij verkeer en reizen door Europa vormen een fundamenteel onderdeel van het Europese project.” De elf ministers willen dat de lockdown in de verschillende landen wordt opgeheven middels goede Europese coördinatie. Verder moet worden onderzocht hoe het vrije reizen weer mogelijk kan worden gemaakt zonder het risico op een tweede besmettingsgolf. Bedrijven in de toerisme branche worden aangemoedigd de komende weken passende preventieve maatregelen te nemen om burgers te beschermen zodra het vrije verkeer van personen weer mogelijk is gemaakt. Dat dient het vertrouwen van burgers te herstellen. Nederland was niet bij dit overleg betrokken.
 • Het noodnummer van het Antigifcentrum in België is in april 20 procent vaker geraadpleegd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Ook in maart werd het nummer vaak gebeld, een stijging van 15 procent ten opzichte van diezelfde maand in 2019, meldt de organisatie dinsdag. Het Antigifcentrum denkt dat de lockdown bewerkstelligt dat mensen dit jaar eerder hun huis uitgebreid schoonmaken, of dat Belgen inventief en gedreven hun leefomgeving én zichzelf ontsmetten. Er waren gevallen van mensen die uit smetvrees een bad met bleekwater namen. Doe dit niet, waarschuwt het centrum: dit kan leiden tot ernstige brandwonden of zelfs orgaanfalen.
 • In Rusland zijn dinsdag 115 nieuwe doden gemeld als gevolg van Covid-19. Dat meldt persbureau Reuters. Ook werden in het land in één etmaal 9.263 nieuwe meldingen van coronabesmettingen bekend, waardoor het land nu bijna 300.000 bevestigde gevallen van corona kent.
 • Het aantal doden als gevolg van Covid-19 is het Verengd Koninkrijk toegenomen tot bijna 43.000, meldt persbureau Reuters dinsdag. Daarmee is het VK een van de zwaarst getroffen Europese landen. Bijna een vierde van de dodelijke slachtoffers betreft inwoners van Britse verpleeghuizen.

Een vrouw draagt een mondmasker op het strand van Tel Aviv. Foto Oded Balilty/AP

FNV: deel zorgpersoneel werkt nog onbeschermd

Een deel van het personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg krijgt nog altijd geen beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen van zijn of haar werkgever. Daarover klagen leden van FNV, meldt de vakbond dinsdag. FNV heeft afgelopen week verschillende peilingen gehouden via de eigen website en op Facebook. In totaal werden 1.357 reacties verzameld.

Op basis van deze peilingen schat FNV in dat 60 procent van het personeel in de verpleeghuizen en thuiszorg nog steeds geen beschermingsmiddelen krijgt. Ook in de thuiszorg en in ziekenhuizen, waarbij het gaat om verplegend personeel op niet-besmette afdelingen, kan één op de drie werknemers niet beschermd aan het werk. Als voorbeeld geeft de vakbond iemand die hartecho's maakt en daarbij geregeld onbeschermd in het gezicht gehoest wordt, omdat betrokken patiënten vooraf niet hadden aangeven dat zij deze klachten hadden.

Volgens FNV moeten werkgevers in de zorg hun personeelsleden te allen tijde beschermen als zij daarom vragen. „Werkgevers zouden dit niet mogen weigeren”, zegt FNV-woordvoerder Danielle van Essen. „Toch gebeurt dat in de praktijk wel, omdat werkgevers stellen dat het niet hoeft van het RIVM.” De vakbond voert dinsdagochtend overleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) over de kwestie. FNV zal pleiten voor het vastleggen van een officiële RIVM-richtlijn voor persoonlijk beschermingsmateriaal voor alle medewerkers in de zorg, zonder extra beoordeling door de werkgever. Deze beschermingsmiddelen zouden volgens de vakbond vergoed moeten worden door de overheid.

Zorgprofessionals: maak nu werk van gezonde leefstijl

Maak nu werk van een gezonde leefstijl, want een goede gezondheid verkleint het risico op ernstige coronasymptomen en vergroot de kans op een vlot herstel. Die oproep aan de politiek en de bevolking wordt dinsdag gedaan door 1.800 Nederlandse zorgprofessionals in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie).

De zorgprofessionals vinden dat leefstijlmaatregelen ontbreken in de huidige aanpak van Covid-19. „De wereld wacht op een vaccin. Wij stellen voor in de tussentijd een vliegende doorstart te maken met leefstijl”, aldus de ondertekenaars.

De „overgrote meerderheid” ernstig zieke coronapatiënten kampt met onderliggende ziekten. Vaak gaat het om diabetes type 2 of obesitas, ziekten die te maken hebben met leefstijl. Hoewel dit verband verder onderzocht moet worden, kunnen Nederlanders vooruitlopend hierop werken aan het verbeteren van hun weerstand. „Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning zijn namelijk bewezen effectieve middelen om de fysieke weerbaarheid te vergroten tegen infectieziekten,” aldus de zorgprofessionals in de brief.

De brief volgt op een wetenschappelijke notitie (pdf) van innovatiecentrum Lifestyle4Health, van onderzoeksinstituut TNO, met daarin informatie over de verhoudingen tussen leefstijlgerelateerde ziekten en Covid-19. „De coronapandemie - en meest recente wetenschappelijke inzichten - bevestigen dat leefstijl, leefomgeving en leefstijlgeneeskunde van cruciaal belang zijn voor een gezonde samenleving”, zegt TNO-onderzoeker Hanneke Molema.

Loopbanden in het Zwitserse Lausanne, waar de sportscholen (anders dan in Nederland) al open zijn. Foto Laurent Gillieron/EPA

Unicef waarschuwt voor kindermisbruik Sint Maarten

Unicef waarschuwt dat veel kinderen op het Caraïbische eiland Sint Maarten te maken hebben met fysiek en seksueel geweld. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties schrijft op basis van een dinsdag gepubliceerd rapport zich zorgen te maken over deze „onzichtbare slachtoffers” die vanwege het coronavirus „letterlijk met hun belagers vastzitten onder één dak”.

85 procent van 137 ondervraagde volwassenen en jongeren op het eiland zegt dat kindermishandeling een veelvoorkomend probleem is op Sint Maarten. 50 procent van de volwassenen stelt dat seksueel misbruik vaak voorkomt. Bijna alle geïnterviewde jongeren zeggen een of meerdere slachtoffers van huiselijk geweld te kennen, of als kind zelf slachtoffer te zijn geweest.

„Huiselijk geweld en verwaarlozing nemen vaak toe in de nasleep van een ramp of crisis zoals de coronapandemie”, waarschuwt directeur van UNICEF Nederland Suzanne Laszlo. Om het misbruik tegen te gaan, pleit Unicef voor meer laagdrempelige psychosociale ondersteuning, het versterken van de jeugdzorg en kinderbescherming en meer betrokkenheid van vaders bij de opvoeding van hun kinderen.

Protesten in Chili tegen dreigende voedseltekorten en coronabeleid

In de Chileense hoofdstad Santiago zijn maandag onlusten uitgebroken bij protesten tegen dreigende voedseltekorten en het regeringsbeleid ten tijde van de coronacrisis, meldt persbureau AFP. In de arme wijk El Bosque gingen veelal gemaskerde demonstranten de straat op, waarbij barricades werden opgezet en stenen naar agenten werden gegooid. De politie reageerde met traangas en waterkanonnen. Er zijn 21 demonstranten opgepakt. Later op de dag werd ook elders in de stad gedemonstreerd, waarbij eveneens barricades werden opgezet en een bus in brand werd gestoken.

De regering van Sebastián Piñera besloot vrijdag dat alle inwoners van Santiago en omstreken binnen moeten blijven vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit betekent dat veel Chilenen niet kunnen werken, terwijl vooral de armen een sociaal vangnet ontberen. Gevreesd wordt dat veel van hen honger te wachten staat.

Hierbij speelt mee dat de inkomensongelijkheid in het relatief rijke land zeer groot is. Hiertegen werd de afgelopen maanden massaal gedemonstreerd. Door deze protesten kampte Chili al met grote sociale en politieke onrust voordat de coronacrisis uitbrak. De burgemeester van Santiago Sadi Melo noemt de huidige situatie „complex” vanwege de dreigende honger en het gebrek aan werk.

Tot dusver zijn in Chili voor zover bekend 478 mensen gestorven aan Covid-19. Ruim 46.000 Chilenen zijn tot nu toe positief getest op het virus, van wie ruim 80 procent in en rondom Santiago.

Onrust op de straten van Santiago. Foto Esteban Felix/AP

Lees ook: Latijns-Amerika groeit snel uit tot nieuw epicentrum van de pandemie

Nauwelijks veranderingen op de Nederlandse woningmarkt door coronacrisis

De coronacrisis heeft nauwelijks effect gehad op de Nederlandse woningmarkt. Dat laat de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) weten. Uit statistieken die een dochteronderneming doornam, bleek onder meer dat het aantal te koop gezette woningen nu zo'n 1,4 procent hoger ligt dan een jaar geleden. Het duurde gemiddeld 29 dagen tot een woning werd verkocht; een jaar geleden waren dat nog 42 dagen. In een persbericht zegt Onno Hoes: "Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken". Het speelt volgens hem ook mee dat de rente nog laag ligt.

Gedurende de periode van social distancing zijn 13 procent meer huurwoningen vrijgekomen dan vlak daarvoor het geval was. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er een verschil van 21 procent. De vrijgekomen huurwoningen liggen voornamelijk in steden of gebieden die normaal gesproken veel toeristen krijgen - vermoedelijk komt dat doordat ook het gebruik van Airbnb-plekken is afgenomen, zoals in Amsterdam en Den Haag. Opvallend is dat ook in Dordrecht en West-Friesland veel meer huurwoning wonen aangeboden: respectievelijk 94 en 210 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.

Tegelijkertijd zorgt de coronacrisis er ook voor dat er minder expats zitten tussen de mensen die op zoek zijn naar een huurwoning. Sinds de uitbraak van de coronacrisis in Nederland is het aandeel internationale nieuwe huurders afgenomen, van 21 procent naar 14 procent in de markt.

Lees ook: Kabinet gaat huurstijgingen vrije sector inperken

Het laatste nieuws vanuit het buitenland:

 • In Qatar moeten alle winkels, horecagelegenheden en bedrijven tot eind mei hun deuren sluiten. Alleen apotheken en bezorgdiensten mogen actief blijven. De maatregelen in het land, met een kleine drie miljoen inwoners, zijn de afgelopen dagen steeds strenger geworden vanwege het hard oplopende aantal nieuwe besmettingen. Op maandag kwamen er bijna 1.400 besmettingen bij.
 • Op verschillende plekken in de Chileense hoofdstad Santiago zijn mensen de straat opgegaan om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waarin ze de huidige quarantaine moeten doorkomen. De Chileense regering heeft aangekondigd 2,5 miljoen voedselpakketten te verstrekken, maar volgens de armere bewoners van de hoofdstad zijn de hulpmaatregelen niet voldoende.
 • De vicepresident van Zuid-Soedan Riek Machar, en zijn vrouw, die tevens ook minister van Defensie is, hebben positief getest op het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt op maandag. Enkele personeelsleden en lijfwachten zijn ook besmet. Machar en zijn vrouw zullen veertien dagen thuis in quarantaine blijven om te herstellen.

Trump dreigt steun WHO volledig in te trekken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een ultimatum gesteld om binnen dertig dagen te hervormen, anders stopt hij met het financieren van de organisatie. Ook dreigde hij uit de WHO te stappen als niet aan zijn oproep tot verbetering wordt voldaan. Trump maakte dat maandag bekend, nadat hij eerst juist stelde de opgeschorte financiële steun mogelijk te hervatten.

De Verenigde Staten schortten hun steun aan de WHO half april op omdat de organisatie tekort zou zijn geschoten in haar aanpak van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Tijdens een persconferentie op maandagavond herhaalde Trump die boodschap. „De WHO heeft slecht werk geleverd. Alles draait daar om China. Ze zijn een marionet van China”.

De Chinese president Xi Jinping had tijdens een digitale vergadering van de WHO eerder op maandag een bedrag van twee miljard dollar (1,8 miljard euro) toegezegd voor de bestrijding van Covid-19 in ontwikkelingslanden. Het Witte Huis noemde die steun in een verklaring „een poging van China om de aandacht af te leiden van de internationale roep om het erkennen van aansprakelijkheid voor de pandemie door de Chinese regering. China had de wereld eerder moeten waarschuwen. Het land moet veel meer betalen dan 2 miljard dollar”.

Trump tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis op maandag. Foto EPA / Doug Mills

Trump geeft gebruik omstreden malariaremmer toe

President Trump heeft maandagavond toegegeven dat hij hydroxychloroquine gebruikt. De malariaremmer wordt al langere tijd door de president gepromoot als medicijn tegen het coronavirus, hoewel wetenschappelijke studies de effectiviteit van de pillen weerleggen. „Ik gebruik het nu ongeveer anderhalve week en ik ben er nog”, zei de Trump op de persconferentie in het Witte Huis.

Trump zei dat hij regelmatig wordt getest op het coronavirus en telkens negatief test, maar dat hij is begonnen met het slikken van de pillen na het ontvangen van brieven van zorgmedewerkers die hem het medicijn aanraadden. Gezondheidsautoriteiten raden juist met klem af om het middel te gebruiken als medicijn tegen het coronavirus.

Zo waarschuwde de Food and Drug Administration (FDA) voor de mogelijk dodelijke bijwerkingen van het medicijn. Meerdere studies hebben aangetoond dat er geen aantoonbare effecten zijn bij Covid-19-patiënten die hydroxychloroquine slikken. Een studie toonde aan dat de kans op hartproblemen bij het gebruik van de pillen juist groter werden.

Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit zijn in de Verenigde Staten meer dan een anderhalf miljoen mensen besmet met het coronavirus. Daarnaast zijn meer dan 90.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Lees ook: De medische mijmeringen van president Trump

Het nieuws van maandag 18 mei

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van maandag:

 • Nieuws over financiële steunplannen: de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron willen een wederopbouwfonds voor EU-landen waaruit steun niet als lening, maar als een gift wordt verstrekt. Dat kondigden ze maandagavond aan. Op Curaçao leveren de ministers 25 procent van hun salaris in, om te voldoen aan een voorwaarde van het Nederlandse kabinet voor een tweede noodpakket.
 • Er werd maandag alvast veel gespeculeerd over de ophanden zijnde verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland. Volgens Haagse bronnen zijn er geen dwingende redenen die terugdraaiing, gepland op 1 juni, uit te stellen. Hier valt onder andere de gedeeltelijke heropening van de horeca onder. Ook gesteggel tussen gemeentes en ondernemers, zoals in Den Haag: daar wordt geen uitzondering gemaakt voor strandtenten, die eerder open wilden.
 • Bij het RIVM zijn veertien nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental opgelopen tot 5.694. Daarnaast waren er 27 nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames. Over het algemeen zijn de cijfers in en vlak na het weekend iets vertekend, doordat niet alle gevallen direct gemeld worden.

  Er liggen nog 323 coronapatiënten in de op de intensive care, 26 minder dan een dag eerder.

 • Er lijken uitbraken van het virus te zijn in een aantal steden in Afrika, die niet terug te vinden zijn in de officiële statistieken. Onder andere Mogadishu in Somalië en Kano in Nigeria lijken zwaar getroffen te zijn. In Nigeria werd maandagavond een 'precisielockdown' afgekondigd.
 • De Sint-Pieterbasiliek in Rome is na weken weer geopend. Bezoekers krijgen wel bij binnenkomst een temperatuurmeting en moeten hun handen reinigen. De heropening is onderdeel van een pakket van versoepelingen in Italië.
 • Ook in België en Oostenrijk werden maandag meerdere versoepelingen van kracht. Onder andere scholen worden in de landen gedeeltelijk weer heropend. In een aantal minder getroffen delen van Spanje worden de winkels weer geopend.

Lees hier het coronablog van maandag 18 mei