Aanval met machetes in Congo, zeker twintig doden

Ituri Strijders van de etnische groep Lendu vielen een dorp van de rivaliserende Hema binnen en doden mannen, vrouwen en kinderen.
VN-troepen op patrouille in maart in de door conflict verscheurde regio Ituri.
VN-troepen op patrouille in maart in de door conflict verscheurde regio Ituri. Foto Samir Tounsi/AFP

Bij een aanval in het noordoosten van Congo zijn zondag zeker twintig mensen om het leven gekomen. Militanten vielen onder meer met machetes een dorp binnen en doodden mannen, vrouwen en kinderen. Dat bevestigt een lokale overheidsfunctionaris van de regio Ituri tegenover persbureau AFP.

Strijders van de Lendu, een etnische groep van overwegend jagers en landbouwers, vielen het dorp Ndjala aan van de Hema, een ander volk van herders. Op sociale media gaan foto’s rond van kinderen die in stukken zijn gehakt. De militanten zouden bij de slachting ook messen en vuurwapens hebben gebruikt.

Nog zeker veertien mensen raakten gewond. Toen vredestroepen van de Verenigde Naties ter plaatse kwamen, sloegen de militanten op de vlucht.

Misdaden

Het etnisch geweld tussen de Lendu en de Hema barstte eind 2017 weer los. Sindsdien zijn bijna 1.000 mensen omgekomen. De afgelopen maanden zijn 200.000 inwoners van de regio op de vlucht geslagen.

De VN-commissaris voor de Mensenrechten Michèle Bachelet waarschuwde eerder dit jaar dat in Ituri misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd.

Lees ook: Militieleider schuldig aan oorlogsmisdaden in Congo