Democraten onderzoeken ontslag inspecteur-generaal door Trump

Washington Het ontslag van de ‘waakhond’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot felle kritiek geleid. Steve Linick zou onderzoek hebben gedaan naar minister Pompeo.
Archiefbeeld van Linick in het Capitool.
Archiefbeeld van Linick in het Capitool. Foto J. Scott Applewhite/AP

De Democraten in het Amerikaanse Congres hebben zaterdag een onderzoek ingesteld naar het ontslag door president Donald Trump van de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Steve Linick. Trump ontsloeg Linick, de interne ‘waakhond’ van het departement, vrijdagavond (plaatselijke tijd) – een stap die volgens critici wijst op vergelding wegens toezicht op zijn regering.

Trump gaf als reden voor het ontslag dat hij het vertrouwen in Linick had verloren, maar legde niet uit waarom. Critici vermoeden dat de president Linick heeft ontslagen omdat die een onderzoek zou hebben geopend naar minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Het ontslag van Linick heeft onder Democraten tot felle kritiek geleid.
„Wij verzetten ons volledig tegen het politiek gemotiveerde ontslag van inspecteurs-generaal en het uitkleden door de president van deze cruciale functies”, schreven de hoogste Democraten bij de commissies voor Buitenlandse Betrekkingen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in een brief aan de regering. Sinds begin april ontsloeg Trump inspecteurs-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Defensie en de Inlichtingengemeenschap.

Congreslid Eliot Engel, voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden, bracht naar buiten dat Linick Pompeo onderzocht en stelt dat de timing van het ontslag „te midden van een dergelijk onderzoek er sterk op wijst dat het een onwettige wraakactie is”. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt Linicks gedwongen vertrek „een versnelling van een gevaarlijk patroon van vergelding”. Senator Chris Murphy riep op tot onderzoek naar de reden van het ontslag.

Na de impeachmentprocedure vielen ook meerdere ontslagen: de wraak van Donald Trump

Het bestaan van een onderzoek naar Pompeo is door anonieme bronnen bevestigd tegenover verschillende Amerikaanse media, maar om wat voor onderzoek het gaat, is niet helemaal duidelijk. Volgens CNN en Politico onderzocht de inspecteur-generaal mogelijk of Pompeo een medewerker onrechtmatig heeft ingezet voor persoonlijke gunsten voor hemzelf en zijn vrouw. Een medewerker van het Witte Huis bevestigde zaterdag dat Pompeo er bij Trump op heeft aangedrongen Linick te ontslaan.

Linick werd in 2013 aangesteld door Trumps voorganger Barack Obama, om toezicht te houden op uitgaven van het ministerie van Buitenlandse Zaken en eventueel wanbestuur aan het licht te brengen. Hij wordt opgevolgd door Stephan Akard, momenteel de directeur van het zogenoemde Bureau van Buitenlandse Missies en een gelijkgestemde en voormalige directe collega van vicepresident Mike Pence.

Dit bericht is zondag om 05:00 uur geactualiseerd. Het onderzoek naar het ontslag van Linick is toegevoegd.