Tientallen schapen doodgebeten op boerderijen Noord-Brabant

Roofdier Een schapenboer in Hedikhuizen, bij Den Bosch, is een kwart van zijn kudde verloren. Dna-onderzoek moet uitwijzen of een hond, vos of wolf heeft toegeslagen.
Archiefbeeld van schapen op een boerderij.
Archiefbeeld van schapen op een boerderij. Foto David van Dam/ANP

Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er schapen doodgebeten bij boerderijen in het Noord-Brabantse gehucht Hedikhuizen, bij Den Bosch. Boer Jos Verhulst vond vrijdag negen schapen dood in zijn weiland en zaterdag nog eens twintig, meldt Omroep Brabant. Ook zijn buurman moest drie overleden dieren betreuren. Dna-onderzoek moet uitwijzen welk roofdier heeft toegeslagen.

Schapenboer Verhulst spreekt van „een bloedbad”. Hij is een kwart van zijn oorspronkelijke kudde kwijt. Verhulst denkt dat een wolf de schapen dood heeft gebeten. Volgens hem is er de afgelopen tijd in de omgeving al driemaal een wolf waargenomen.

Het Wolvenmeldpunt houdt nog rekening met andere mogelijke daders, namelijk een hond of vos. „Ook vossen jagen immers op andere dieren”, zegt coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld tegen Omroep Brabant. „En er zijn honden in alle vormen en maten, ook minder lieve exemplaren, dus ook een hond kan dit hebben gedaan.”

Ondanks het grote aantal doodgebeten dieren gaat het volgens Lelieveld niet per se om een uitgehongerde dader. Hij legt uit dat wolven en honden het instinct hebben alles wat beweegt vast te pakken. „Als schapen in paniek raken en rond gaan rennen, dan blijft het dier instinctief op de schapen jagen”, aldus Lelieveld.