Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Het was de week van de eerste versoepeling – ook in onze mailbox. U lijkt minder thuis te zitten of althans minder tijd te hebben om ons te schrijven: het aantal inzendingen is voor het eerst in lange tijd scherp gedaald. Maar er bleef gelukkig nog veel post over. Vooral over de nieuwe werkelijkheid: de anderhalvemetersamenleving.

Veel lezers schreven over de Nederlandse Spoorwegen, vaak als reactie op een column waarin Japke-d. Bouma de gevaren van reizen met de trein op een rijtje zette. Door de coronacrisis krijgen we „een diepere inkijk in het NS-denken”, schreef Gert Huizing. Hij verbaasde zich over de beperkte dienstregeling en de belemmeringen op het meenemen van fietsen. E.J. Govaers schreef ons dat het opviel dat de conducteur („de fluitist van dienst”) zich in de trein niet meer laat zien: „Nagenoeg elk contact met de reiziger ontbreekt.”

Sommige lezers denken graag mee, met Japke-d., en kwamen met tips voor veilig reizen. Cis Keizer opteert voor handschoenen in de trein. Als iedereen die in het ov zou dragen, dan zijn „na een paar dagen zowel virussen, bacteriën als parasieten op deurknoppen, handvatten, lussen, stangen, stoel- en trapleuningen uitgestorven”, schrijft hij. Barbera de Jong voegt daar nog brillen („een zonnebril of andersoortige bril”) aan toe. „We kunnen ook veel zelf doen om ons te beschermen zonder dat het door de overheid verplicht wordt gesteld.”

Het ‘nieuwe normaal’ leidt intussen tot hachelijke situaties. Mr. M.C. Kroon te Leiden was in overtreding toen hij buiten een verjaardag vierde. „Dit simplistische handhaven van een vage norm ondergraaft die norm.” Hij spreekt van „on-Nederlands (...) geïnstitutionaliseerd wantrouwen”. Gerhard Elferink vindt dat de anderhalvemeterregel „geen obsessie” moet worden. „De duimstok regeert!”

chef Opinie