Horeca Veel grotere terrassen graag, zegt de horeca

Horecazaken op verschillende locaties in Rotterdam willen hun terras uitbreiden om, rekening houdend met de verplichte 1,5 meter afstand, toch flink wat gasten kwijt te kunnen. Zo pleitte ondernemers eerder in het AD voor het tijdelijk afsluiten van de Witte de Withstraat voor auto’s zodat zij vanaf 1 juni, als de horeca weer gedeeltelijk open mag, meer tafeltjes en stoelen kwijt kunnen. De gebiescommissie in Prins Alexander drong bij de gemeente aan op meer ruimte voor horeca op het Prins Alexanderplein. Ook zijn er plannen voor het Noordplein, de Binnenrotte, Deliplein, Hofbogen en de Meent.

„Ik zou zeggen; biedt deze ondernemers mogelijkheden en steun”, zegt D66-raadslid Elene Walgenbach. „Met de 1,5 meter-samenleving hebben zij meer ruimte nodig om rendabel open te kunnen gaan.” Dat kan bijvoorbeeld door het leggen van terrasvlonders op parkeerplaatsen, het reserveren van een stuk stoep of het autoluw maken van straten. „In andere steden gebeurt dat ook al”, zegt het raadslid. D66 bracht deze week de uitbreiding van de terrassen ter spraken in de corona-commissievergadering.

De gemeente onderzoekt wat er mogelijk is en welke wensen ondernemers hebben. „Het is een grote puzzel”, zegt de woordvoerder van wethouder Barbara Kathmann (economie, PvdA). „Extra ruimte voor terrassen van de ene ondernemer kan weer zorgen voor overlast van een andere ondernemer of winkelend publiek.” De gemeente wil de verzoeken voor 1 juni af te handelen.