Coronanieuws

Compensatie student

Studenten die vertraging oplopen in de laatste fase van hun studie door de coronacrisis, worden gecompenseerd. Ze krijgen een deel van hun collegegeld terug, maakte het kabinet vrijdag bekend. Ook basisscholen en mbo’s krijgen extra geld. Studenten die vertraging oplopen, krijgen samen 200 miljoen euro. Het geld is alleen bedoeld voor studenten die in het laatste jaar van hun studie zitten en normaliter komend half jaar zouden afstuderen. Zij krijgen drie maanden collegegeld terug, 300 euro voor een mbo-student en 535 euro voor een student aan een universiteit of hogeschool.

Frankrijk laat deze zomer waarschijnlijk geen buitenlandse toeristen toe. Daarop heeft staatssecretaris van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne vrijdagochtend gezinspeeld tegenover de Franse tv-zender LCI. Hij riep Fransen op deze zomer zoveel mogelijk op vakantie te gaan in eigen land. „We moeten het vrijwel zeker doen zonder buitenlandse bezoekers.” De Franse overheid komt de toerismesector, die goed is voor 8 procent van het bruto binnenlands product, tegemoet met een pakket maatregelen ter waarde van 18 miljard euro.

De afgelopen weken zijn in Zweden bijna 30 procent meer mensen gestorven dan gemiddeld in dezelfde periode de afgelopen jaren. Dat schrijft The New York Times vrijdag op basis van eigen onderzoek. Zweden, dat zeer soepele coronamaatregelen hanteert, wordt door tegenstanders van een strenge lockdown geregeld aangehaald als bewijs dat het mogelijk is een land tijdens de pandemie open te houden zonder grote gevolgen. Volgens de Amerikaanse krant is dat beeld niet helemaal juist. Van 16 maart tot en met 3 mei overleden in Zweden 3.300 mensen, 27 procent meer dan normaal.

De Braziliaanse president Bolsonaro is opnieuw een minister van Volksgezondheid kwijtgeraakt. Nelson Teich trad vrijdag af na slechts een maand in functie te zijn geweest. Vermoedelijk heeft zijn aftreden te maken met onenigheid tussen hem en de president over de aanpak van de coronapandemie. Eerder werd Teichs voorganger Luiz Henrique Mandetta ontslagen. Die kon het evenmin eens worden met Bolsonaro. De president sprak zich meermaals uit tegen strenge coronamaatregelen en zou vorige week zonder overleg met Teich een decreet hebben ondertekend om kappers, sportscholen en schoonheidssalons te heropenen.

Er is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld bij een hond in Nederland. Ook blijken drie katten besmet te zijn geweest met Covid-19, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag. Bij de dieren werden antistoffen tegen het virus aangetroffen. Hoewel besmetting van mens op dier volgens het RIVM mogelijk is, is de impact van de besmetting op de gezondheid van dieren „verwaarloosbaar”. De eigenaar van de hond waarbij antistoffen zijn gevonden, was eveneens besmet met Covid-19.