Laatste nieuws coronavirus

Cultuurwethouders vier grote steden vragen Rijk om steun voor de kunsten

Sinds afgelopen maandag zijn in Nederland meerdere maatregelen versoepeld. Ook in veel andere landen wordt de lockdown in stappen teruggedraaid. Lees in dit blog over de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 17 mei de belangrijkste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws ons nieuwe coronablog.

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van zondag:

 • Bij het RIVM zijn sinds zaterdag tien nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Daarmee staat het dodental van de coronacrisis in Nederland op 5.680. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de IC ligt is ten opzichte van een etmaal geleden met 3 gestegen naar 349.
 • De cultuurwethouders van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht vragen het Rijk om extra geld vrij te maken voor de culturele sector. Podia, theaters en museums die gesloten moeten blijven vanwege de coronacrisis kunnen de financiële tegenslag niet aan, waarschuwen de wethouders in een op zondag gepubliceerde brief in de Volkskrant. „Cultureel erfgoed dreigt onomkeerbaar te verdwijnen.”
 • Een groot deel van de Scheveningse en Kijkduinse strandtenten wil vanaf aanstaande woensdag weer deels opengaan om meer omzet te kunnen draaien. „Het water staat ons tot boven de lippen”, staat in een brief van de horeca-eigenaren aan de gemeente.
 • Alle Spaanse profclubs mogen volgens Reuters training hervatten, zij het nog in afgeslankte vorm. Sinds het invoeren van de maatregelen mocht alleen individueel worden getraind. Vanaf maandag zou dit weer met maximaal tien spelers tegelijk mogen.
 • Oud-president Barack Obama heeft kritiek geuit op de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten. De coronacrisis heeft volgens hem een gebrek aan leiderschap blootgelegd, zo zei hij onverwacht tijdens een online toespraak tot geslaagde studenten.

 

Lees hier het coronablog van maandag 18 mei

Ontwikkelingen over de grens

 • Koeweit en Qatar gaan celstraffen uitdelen als burgers op straat geen mondkapjes dragen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Koeweit (zeker 112 doden) staat volgens Reuters straks een celstraf van drie maanden op het niet dragen van een masker, in Qatar (vijftien bevestigde sterfgevallen) riskeren mensen zelfs een celstraf van maximaal drie jaar.
 • In Madagaskar is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van een corona-infectie. Het gaat om een 57-jarige medische hulpverlener die leed aan hoge bloeddruk en diabetes, dat melden de Malagassische autoriteiten zondag, aldus persbureau Reuters. Momenteel is bij 304 patiënten in Madagaskar een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. De Afrikaanse eilandstaat haalde afgelopen dagen het nieuws omdat zijn president het gebruik van een antimalariakruidenmiddel als „wondermiddel” tegen Covid-19 propageerde, terwijl de effectiviteit hiervan niet bewezen is.
 • Na een tweede lockdown van vier dagen gaat Libanon maandag stapsgewijs het land weer openen. Dat heeft premier Hassan Diab zondag bekendgemaakt. Cafés en moskeeën gingen al eerder met beperkingen open. Omdat het aantal besmettingen toenam ging het land afgelopen woensdag voor een tweede keer op slot. In Libanon, een land met 6 miljoen inwoners, zijn 911 besmettingen vastgesteld en 26 coronadoden bevestigd.
 • Zondag werden in het Verenigd Koninkrijk 170 nieuwe sterfgevallen gemeld, wat het totaal aantal doden brengt op 34.636. In Frankrijk werden zondag het meeste nieuwe doden geregistreerd in één dag sinds het begin van de maand: 483. De toename komt doordat 429 overlijdensgevallen in verzorgingstehuizen in die cijfers werden opgenomen. Het totaal aantal sterfgevallen staat in Frankrijk op 28.108. In Italië zijn zondag 145 nieuwe sterfgevallen vastgesteld. In totaal lieten daar zeker 31.908 Covid-19-patiënten het leven.

Cultuurwethouders vier grote steden vragen Rijk om steun voor de kunsten

De cultuurwethouders van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht vragen het Rijk om extra geld vrij te maken voor de culturele sector. Podia, theaters en museums die gesloten moeten blijven vanwege de coronacrisis kunnen de financiële tegenslag niet aan, waarschuwen de wethouders in een op zondag gepubliceerde brief in de Volkskrant. „Cultureel erfgoed dreigt onomkeerbaar te verdwijnen.”

De kunst- en cultuursector van de vier steden lijdt tot 1 juli zo'n 114 miljoen euro verlies. De gemeentes zeggen „zoveel mogelijk” eraan te doen de sector bij te staan, maar ze hebben hier naar eigen zeggen minder financiële ruimte voor dan het Rijk. „In tegenstelling tot het Rijk mogen gemeenten geen begrotingstekort hebben. Bovendien zijn de financiële uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen gigantisch.”

De wethouders Touria Meliani (Amsterdam), Said Kasmi (Rotterdam), Robert van Asten (Den Haag) en Anke Klein (Utrecht) zeggen dat de vier steden jaarlijks gezamenlijk meer dan 400 miljoen euro uitgeven aan kunst. Dat is volgens hen bijna net zoveel als het rijksbudget. In de sector vinden 114.000 mensen werk, „goed voor gemiddeld 7 procent van de beroepsbevolking in de vier grote steden”. Bovendien, zeggen de wethouders, leveren musea, podia en concertgebouwen „een economische spin-off van honderden miljoenen euro's aan extra bestedingen, waar iedereen in Nederland van profiteert”.

Bioscopen en theaters mogen vanaf 1 juni met beperkingen open. Dat biedt volgens de wethouders echter nog niet een oplossing. „Ondanks de creativiteit van veel instellingen om nu vooral te kijken naar de mogelijkheden binnen de regels, weegt opengaan voor de kleinere instellingen niet op tegen de kosten”, schrijft het viertal wethouders.

Geen concerten, maar toch Chopin door de speakers in Warschau

Al sinds 1959 kunnen inwoners van Warschau tijdens de zomermaanden buiten genieten van concerten met muziek van Frédéric Chopin. Maar grote bijeenkomsten zijn in Polen nog niet toegestaan en ook de gebruikelijke concerten in het Lazienki Park kunnen niet doorgaan.

De muziek van Chopin wordt daarom van tevoren opgenomen, via speakers afgespeeld in het park en online gedeeld. Deze zondag werd het eerste optreden van dit seizoen uitgezonden - pianomuziek uitgevoerd door de Poolse pianist Karol Radziwonowicz. Tot en met september zullen bekende muzikanten elke week stukken opvoeren van Chopin.

Lees ook: Hier spelen pianisten van over de hele wereld Chopin-stukken

„Vreemd en verrassend”, noemt Andrzej Matusiak, een van de organisatoren van de concerten, de alternatieve uitvoering tegenover persbureau Reuters. Hoewel door de online uitvoeringen nu Chopin-fans wereldwijd mee kunnen luisteren, hoopt Matusiak dat de concerten voor september toch weer in het park kunnen plaatsvinden. „De artiesten moeten spelen zonder publiek, en zonder applaus aan het einde.”

Bekijk hier het eerste optreden:

Strandtenten Scheveningen willen vanaf woensdag deels weer open

Een groot deel van de Scheveningse en Kijkduinse strandtenten wil vanaf aanstaande woensdag weer strandbedden uitzetten en toiletbezoek faciliteren. Dat laten de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VVS Scheveningen), de Zuider Strand Vereniging en KHN Den Haag zondagmiddag middels een brief weten aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.

„Het water staat ons tot boven de lippen”, staat in de brief aan de gemeente. „Wij vertrouwen erop dat u hiervoor toestemming verleend [sic].” Of dat gaat gebeuren wil de gemeente Den Haag nog niet zeggen. Een woordvoerder zegt dat het college de persconferentie van het kabinet aanstaande dinsdag afwacht.

„Wij maken zulke hoge kosten in maart om de paviljoenen op te bouwen”, licht de voorzitter van VVS Scheveningen, André Triep, toe. Bij zijn vereniging zijn 52 paviljoens aangesloten. Met de extra activiteiten willen de strandtenten meer omzet genereren. Het is momenteel nog toegestaan om eten te laten afhalen, maar de stoelen mochten nog niet naar buiten en de toiletten moesten vanwege de coronacrisis dichtblijven, zegt Triep. Daardoor liepen de tenten veel inkomsten mis. De horeca in Nederland mag officieel pas vanaf 1 juni weer open.

Triep zegt dat de horeca-eigenaren van bezoekers „continu” vragen krijgen of ze het toilet mogen gebruiken. „Mensen komen toch wel naar het strand toe. En we willen ook niet dat ze tegen de zijkant van onze strandtent aan plassen.” Met een één-erin-één-eruitbeleid waarop wordt toegezien door een toiletdame of -heer, denkt Triep dat de strandtenten kunnen voldoen aan de RIVM-richtlijnen.

India verlengt lockdown tot zeker eind mei

De regering van India heeft de landelijke lockdown met nog eens twee weken verlengd tot zeker eind mei. Wel worden een aantal richtlijnen tegen de corona-uitbraak iets versoepeld, maakte het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekend.

Sportcomplexen en stadions in India kunnen weer worden gebruikt zolang er geen toeschouwers worden toegelaten. Bepaald verkeer tussen deelstaten is weer toegestaan maar daar moet wel een aparte vergunning voor worden aangevraagd. Verder blijven het openbaar vervoer, winkelcentra, bioscopen en scholen gesloten.

In het land met 1,3 miljard inwoners zijn vooralsnog zo'n 2.900 coronadoden en ruim 91.300 besmettingen vastgesteld. Sinds India op 25 maart in lockdown ging hebben miljoenen mensen hun baan verloren. In meerdere regio's hebben de maatregelen geleid tot protesten.

In India zijn duizenden migrantwerkers gestrand die vanwege de lockdown niet terug kunnen reizen naar de dorpen waar ze normaal wonen. Foto Sanjeev Gupta/EPA

Het nieuws van vandaag

 • Bij het RIVM zijn sinds zaterdag tien nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Daarmee staat het dodental van de coronacrisis in Nederland op 5.680. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de IC ligt is ten opzichte van een etmaal geleden met 3 gestegen naar 349.
 • De overheid moet onderzoeken of schulden van kwetsbare groepen vaker kunnen worden kwijtgescholden. Dit is één van de adviezen die een werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geeft in een rapport dat zondag wordt overhandigd aan het kabinet.
 • Alle Spaanse profclubs mogen volgens Reuters training hervatten, zij het nog in afgeslankte vorm. Sinds het invoeren van de maatregelen mocht alleen individueel worden getraind. Vanaf maandag zou dit weer met maximaal tien spelers tegelijk mogen.
 • Oud-president Barack Obama heeft kritiek geuit op de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten. De coronacrisis heeft volgens hem een gebrek aan leiderschap blootgelegd, zo zei hij onverwacht tijdens een online toespraak tot geslaagde studenten.

Aantal coronapatiënten op de IC 'stabiel', drie meer dan zaterdag

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de IC ligt is ten opzichte van een etmaal geleden met 3 gestegen naar 349. Van deze patiënten liggen er 3 in Duitsland op de intensive care, net als zaterdag. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding van zondagmiddag.

De afgelopen week daalde het aantal coronapatiënten op de IC nog sterk. „Na de snelle afname de afgelopen week, trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC patiënten. De komende dagen moeten uitwijzen of de daling verder doorzet”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Wel is er een daling in het aantal Covid-19-patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen maar niet op de IC ligt. Zondagmiddag waren dat er 919, 52 minder dan op zaterdag. Er worden ook steeds minder vaak IC-patiënten verplaatst tussen regio's. In de afgelopen 24 uur werd slechts één patiënt naar een andere regio overgebracht - een teken dat intensive cares de zorgdruk beter aankunnen.

Advies: pauzeknop op schulden van kwetsbare groepen nodig

De overheid moet onderzoeken of schulden van kwetsbare groepen vaker kunnen worden kwijtgescholden. Dit is één van de adviezen die een werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geeft in een rapport dat zondag wordt overhandigd aan het kabinet. Door de coronacrisis raken onder meer arme gezinnen, zzp-ers, laaggeschoolden en mensen met een beperking toenemend in de financiële problemen, staat in het rapport.

De Werkgroep pleit voor een „breed schuldenoffensief” om te „voorkomen dat problemen zich opstapelen”. Gemeenten en het Rijk zouden daarvoor moeten samenwerken met woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en de Belastingdienst. Er zou een „brede noodstop/pauzeknop” op schulden moeten komen.

De werkgroep verwijst naar een recente Nibud-peiling waaruit blijkt dat een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht financiële problemen te krijgen de komende tijd. Twintig procent van de bevolking ziet inkomsten teruglopen als gevolg van de crisis.

„Vroegtijdig ingrijpen voorkomt stapeling van sociale en financiële problematiek”, staat in het rapport. Deelnemers aan de zogeheten Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact van het Coronavirus zijn, naast Halsema, Paul Depla (Burgemeester van Breda en voorzitter van het stedennetwerk G40), Leonard Geluk (directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) Kim Putters (directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau) Hans Boutellier (Verwey – Jonker Instituut, bijzonder hoogleraar VU) en Micha de Winter (emeritus hoogleraar Universiteit van Utrecht).

Door de coronacrisis komen meer Nederlanders in de Financiële problemen. Foto Maurice Boyer

RIVM: 10 nieuwe sterfgevallen, 15 opnames in Nederland

Sinds zaterdag zijn bij het RIVM tien nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Daarmee staat het dodental van de coronacrisis in Nederland op 5.680. Het is het laagste aantal gemelde coronadoden in twee maanden tijd.

Er zijn vijftien nieuwe ziekenhuisopnames gemeld - in totaal zijn 11.552 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Niet alle opnames en sterfgevallen worden direct bij het RIVM gemeld; in sommige gevallen zit daar één of twee dagen vertraging tussen.

In het laatste etmaal zijn 125 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee dat aantal voor Nederland is opgelopen tot 43.995. Waarschijnlijk hebben meer mensen het coronavirus opgelopen, maar niet iedereen die ziek is wordt getest. Het RIVM noemt de cijfers van zondag evenwel passend „bij het beeld dat de maatregelen werken”. In de dagelijkse rapportage van zaterdag meldde het RIVM 27 nieuwe sterfgevallen en 45 nieuwe opnames.

Efteling: tijdsloten tot 2 juni voor abonnementhouders vol

In minder dan 24 uur tijd is de Efteling voorlopig volgeboekt voor abonnementhouders. De tijdsloten tot en met 2 juni zijn al vergeven, meldt een woordvoerder van het attractiepark dat aanstaande woensdag weer opengaat. Abonnementhouders konden sinds zaterdagmiddag een plek boeken die voor hen was voorbehouden. Sinds 16.00 uur zijn er duizenden reserveringen gemaakt, op de website ontstonden wachtrijen van tienduizenden abonnementhouders.

Maandag kunnen mensen die geen abonnement hebben online kaartjes reserveren voor de Efteling. Het park heeft een aantal coronamaatregelen genomen. Zo is er een maximum aantal gasten per dag toegestaan, een derde van de normale capaciteit.

Meer uit het buitenland: gebedshuizen gaan open, Amerikaanse medicijnwaakhond keurt 'thuistest' goed

  Grieken konden zondag weer naar de kerk, zoals deze gelovigen in Thessaloniki. Foto Sakis Mitrolidis/AFP

 • Na twee maanden kunnen de Grieken weer naar de kerk. Volgens persbureau AP zaten zondagochtend dan ook duizenden gelovigen weer in de banken, bijvoorbeeld in de hoofdstad Athene. Helemaal als vanouds is het niet: bezoekers moeten onderling voldoende afstand houden en hun handen desinfecteren als ze binnenkomen. Wie vanwege de richtlijnen niet in de kerk past, kan de mis van afstand volgen of op een ander moment naar de mis komen. Ook in een aantal West-Afrikaanse landen gaan steeds meer gebedshuizen open. In onder meer Niger, Senegal en Liberia kwamen gelovigen weer naar de moskee dit weekend.
 • Het Duitse Robert Koch-Institut meldde zondagochtend in 24 uur 583 nieuwe besmettingen met het coronavirus te hebben geregistreerd. Van 33 sinds zaterdag gemelde sterfgevallen is duidelijk dat Covid-19 de doodsoorzaak is. In totaal zijn voor zover bekend nu 7.914 Duitsers overleden aan de longziekte. In Spanje zijn er, meldde premier Pedro Sánchez zondagmiddag, in 24 uur 87 coronadoden bijgekomen. Er zijn in het land 327 nieuwe ziekenhuisopnames geteld en 28 mensen opgenomen op de intensive care.
 • De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft een „thuistest” voor het coronavirus goedgekeurd. Met de kit van het bedrijf Everlywell kunnen mensen zelf slijmvlies uit de neus halen en dat naar een laboratorium opsturen. Daaruit zou dan binnen drie tot vijf dagen moeten blijken of iemand het coronavirus heeft opgelopen. Volgens The New York Times zijn er evengoed gerede twijfels over de nauwkeurigheid van tests die mensen zelf uitvoeren. De test gaat 135 dollar kosten en moet later deze maand op de markt beschikbaar zijn.
Lees ook: Hoe betrouwbaar zijn de coronatesten? NRC nam de proef op de som

'Spaanse profclubs gaan maandag weer trainen'

Alle Spaanse profclubs mogen maandag de training hervatten, zij het nog in afgeslankte vorm. Dat meldt een bron binnen de competitieorganisator zondag aan persbureau Reuters. De meeste clubs in Spanje hebben begin deze maand hun spelers al teruggeroepen, maar die mochten vooralsnog alleen individueel trainen en geen fysiek contact maken. Vanaf maandag zou er met tien spelers tegelijk getraind mogen worden.

Het Spaanse ministerie heeft voor profvoetballers en andere atleten een uitzondering gemaakt in het stappenplan van de Spaanse regering. Topsporters zijn in een keer in stap drie van de vier geplaatst. Stap vier is, zoals premier Pedro Sánchez het eind vorige maand formuleerde, hervatting van „het normale leven”. Zijn verwachting was toen dat heel Spanje eind juni weer op dat punt zou belanden. LaLiga-voorzitter Javier Tebas heeft de intentie uitgesproken om al eerder de competitie te hervatten.

Na een ‘coronapauze’ van twee maanden is de Bundesliga zaterdagmiddag weer begonnen. In lege stadions, en met strenge hygiëneregels.

Dan moeten alleen wel overal dezelfde overheidsrichtlijnen gelden en dat is vooralsnog niet het geval. In Spanje – een van de zwaarst getroffen Europese landen – worden maatregelen ter preventie van het coronavirus stapsgewijs teruggedraaid. Het tempo waarin dat gebeurt verschilt per regio. Zo zijn de provincies Barcelona en Madrid, toevalligerwijs de thuisbases van de huidige nummers een en twee in de ranglijst, nog in fase nul. Het verschil tussen de twee traditioneel grootste clubs van Spanje is nu twee punten. Toen de competitie eind maart beëindigd werd, waren er nog elf wedstrijden te spelen.

Luuk de Jong speelt voor Sevilla en is een van de drie Nederlanders die actief zijn op het hoogste niveau in Spanje. Foto Rodrigo Jimenez/EPA

Brusselse verplegers keren premier Wilmès letterlijk de rug toe

De Belgische premier Sophie Wilmès is tijdens haar eerste ziekenhuisbezoek sinds de uitbraak van het coronavirus kil ontvangen. Toen haar dienstauto zaterdag de parkeergarage van het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel indraaide, had het zorgpersoneel een erehaag gevormd. Let wel, met de rug naar de premier gekeerd.

„Onze mensen hebben veel meegemaakt”, zei ziekenhuisdirecteur Philippe Leroy tegen RTL.be. „Ze zijn moe en in veel gevallen ook bang. Ik denk dat ze dit nodig hadden om daar uiting aan te geven.” Pas toen Wilmès' entourage binnen was, werd geapplaudisseerd.

Eenmaal in het ziekenhuis sprak de premier met vier personeelsleden, die zich volgens Leroy uitspraken over het gebrek aan overheidssteun dat ze ervaren. Onder meer een gebrek aan medisch verantwoorde gezichtsmaskers. Die boodschap is aangekomen, zei Wilmès tegen RTBF. „We weten allemaal van de benarde positie van ons ziekenhuispersoneel. Het is nodig de beroepsgroep structureel te herwaarderen.”

- Les soignants de l'hôpital Saint Pierre tournent le dos à Sophie Wilmès, première ministre Belge, lors de sa visite non officielle du 16 mai 2020 #bruxelles #belgique #hopital #wilmes #COVID19 #nurse pic.twitter.com/MJubo1mGB9

— Marin Driguez (@Marindriguez) May 16, 2020

Obama: 'Coronacrisis legt gebrek aan leiderschap bloot'

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft zaterdag kritiek geuit op de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten. De coronacrisis heeft volgens hem een gebrek aan leiderschap blootgelegd. Dat zei hij tijdens een online toespraak tot geslaagde studenten, melden Amerikaanse media.

„Deze pandemie heeft eindelijk volledig het gordijn weggetrokken voor het denkbeeld dat veel van de mensen aan de leiding weten wat ze doen", zei Obama tijdens zijn rede, die politieker getint was dan verwacht. „Veel van hen doen niet eens alsof ze de leiding hebben.”

Obama sprak tijdens het online evenement 'Show Me Your Walk, HBCU Edition', bedoeld voor studenten die zijn afgestudeerd aan historisch zwarte universiteiten en colleges. Het werd uitgezonden via YouTube, Facebook en Twitter.

De toespraak van Obama is te zien vanaf 1:46:50:

Obama noemde president Donald Trump of andere politici niet bij naam. Eerder deze maand noemde hij de aanpak van het coronavirus door het Witte Huis „een absoluut chaotische ramp", tijdens een telefonische conferentie met ongeveer drieduizend voormalige medewerkers van zijn regering. Hoewel dat gesprek privé was, stond zo goed als vast dat zijn uitspraken zouden uitlekken. Ook twitterde hij een artikel over maatregelen die de regering zou kunnen nemen om de pandemie beter te bestrijden.

De uitspraken van de oud-president, die zich sinds het aantreden van Trump grotendeels afzijdig heeft gehouden van het politieke debat, zijn een teken dat hij van plan is om een actieve rol te spelen bij de komende campagne voor de presidentsverkiezingen. Hij heeft laten weten actief campagne te zullen voeren voor oud-vicepresident Joe Biden, die het in november opneemt tegen Trump.

Goedemorgen en welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsfeiten met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit is een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse doden als gevolg van het coronavirus nam het afgelopen etmaal toe met 27 tot 5.670. Op de intensive cares liggen steeds minder coronapatiënten: het zijn er nu nog 346, 32 minder dan gisteren.
 • Nederlanders leken zich zaterdag relatief goed aan de coronamaatregelen te houden. Er zijn geen grote incidenten gemeld volgens het Veiligheidsberaad. In Purmerend werd wel een winkelcentrum tijdelijk ontruimd vanwege grote drukte.
 • Italië komt langzaam uit de lockdown. Italianen mogen vanaf maandag weer naar de winkel, uit eten, naar barretjes en naar de kapper. Ook wordt reizen van en naar sommige andere landen vanaf 3 juni weer toegestaan.
 • In verschillende Duitse steden is, net als vorige week, gedemonstreerd tegen de maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Duizenden demonstranten gingen de straat op in onder andere Berlijn, Stuttgart en München.
 • Washington overweegt de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie gedeeltelijk te herstellen. Dat liet president Trump zaterdag via Twitter weten.

 

Lees hier het blog van zaterdag 16 mei terug