Brieven

coalitieakkoord noord-brabant

De culturele sector wordt vernietigd

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De Brabantse coalitie van VVD, FVD, CDA en Lokaal Brabant heeft haar nieuwe akkoord gepresenteerd. Het woord ‘cultuur’ is afgeschaft en vervangen door ‘vrije tijd’. Voor het eerst in decennia ontbreekt een gedeputeerde van zowel cultuur als milieu. De komende jaren zal er meer dan 25 procent worden bezuinigd op cultuur, tot een afbouw van alle subsidies in 2023. Dit is waar onderhandelingen met extreemrechtse partijen op uitdraaien. Cultuur is de afgelopen tien jaar doodgezwegen door regeringspartijen. Anders dan in Duitsland, waar bondspresident Angela Merkel het belang van kunst verdedigt en nu – tijdens de coronacrisis – ook financiert, durven Nederlandse politici het nauwelijks openlijk op te nemen voor cultuur. Doodsbang om stemmen te verliezen. Onze oosterburen weten maar al te goed waar het toe kan leiden als de culturele sector de afgrond in wordt gedreven. Kunstenaars zijn als een kanarie in de kolenmijn. Worden zij afgeknepen, dan weet je dat de vrije samenleving aan het stikken is. In Nederland bevinden we ons, met het nieuwe extreemrechtse coalitieakkoord in Brabant, op een gevaarlijk punt. We kunnen niet langer schouderophalend voortgaan. Dat een sector willens en wetens wordt vernietigd, is een drama voor de mensen die er werken. Laten we benoemen wat het nieuwe Brabantse coalitieakkoord is. De korting op cultuur en natuur in Brabant is geen bezuiniging. Het is een afrekening. Een afrekening van extreemrechts op de vrije open samenleving.


beeldend kunstenaar