Celstraf voor onderzoekster met dubbele nationaliteit in Iran

Iran Onderzoekster Fariba Adelkhah, die zowel de Franse als de Iraanse nationaliteit heeft, is door Iran veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Zij is veroordeeld voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’.
Fariba Adelkhah werd in juni vorig jaar gearresteerd door de Iraanse autoriteiten.
Fariba Adelkhah werd in juni vorig jaar gearresteerd door de Iraanse autoriteiten. Foto Thomas Arrive/ Sciences Po/AFP

De Frans-Iraanse onderzoekster Fariba Adelkhah is zaterdag in Iran tot zes jaar celstraf veroordeeld. Dat meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van haar advocaat. De straf kan in hoger beroep mogelijk verminderd worden tot vijf jaar. Adelkhah is veroordeeld voor ‘samenzwering tegen de staatsveiligheid’ en ‘propaganda tegen het systeem’.

Lees ook: Iran laat Franse onderzoeker na negen maanden uit gevangenis

De in Teheran geboren antropologe werd in juni vorig jaar opgepakt tijdens een verblijf in Iran voor onderzoek. In eerste instantie werden zij verdacht van spionage - waarop de doodstraf staat in Iran. Haar collega Roland Marchal, die samen met haar werd opgepakt, is in maart vrijgelaten. Daarvoor sloot Frankrijk een deal met Iran voor gevangenenruil. Voor de 61-jarige Adelkhah zat zo’n deal er mogelijk niet in vanwege haar dubbele nationaliteit. Teheran ziet mensen met een dubbele nationaliteit alleen als Iraans staatsburger.

De Franse buitenlandminister Jean-Yves Le Drian heeft zich sterk uitgesproken tegen de veroordeling. „Dit is een politieke actie, die niet is gebaseerd op enig vaststaand feit of serieus element.” Hij roept Iran op tot het „onmiddellijk” vrijlaten van Adelkhah.

Dubbele nationaliteit

Adelkhah deed jarenlang onderzoek in Iran en onder de Iraanse diaspora in verschillende landen, waarbij ze onder meer over de rol van vrouwelijke leiders binnen de islam heeft geschreven. Academici maakten zich in de afgelopen maanden al zorgen over Adelkhah, onder andere vanwege haar verslechterde gezondheid als gevolg van een hongerstaking in februari.

De antropologe maakt deel uit van een reeks mensen met dubbele nationaliteit die in Iran werden opgepakt. Mogelijk probeert Iran met deze gevangenen druk op westerse landen uit te oefenen vanwege het deels opgeheven nucleaire akkoord.