Voorkennis Senator VS treedt terug hangende onderzoek naar dumpen van aandelen

Senator Burr uit North Carolina.
Senator Burr uit North Carolina.

De Amerikaanse senator Richard Burr is donderdag teruggetreden als voorzitter van de invloedrijke Inlichtingencommissie van de Senaat nu federale autoriteiten onderzoek naar hem doen wegens aandelenhandel met mogelijk verboden voorkennis.

Burr (senator voor North Carolina) en zijn echtgenote verkochten op 13 februari voor zeker 1,7 miljoen dollar (1,57 miljoen euro) aan aandelen, een week voordat wereldwijd markten zouden instorten uit onrust over de coronapandemie. Als commissievoorzitter had de senator toegang tot vertrouwelijke rapportages van de inlichtingendiensten over de potentiële ernst van de uitbraak. Ook heeft Burr zitting in de Gezondheidscommissie van de Senaat, die op 24 januari in vertrouwen werd ingelicht over het nieuwe coronavirus.

Half maart onthulde onderzoeksplatform ProPublica de aandelendump door Burr en andere senatoren. Burr zei toen dat hij zich bij deze verkooptransacties „enkel baseerde op openbare nieuwsberichten” over de uitbraak in Azië.

Woensdag bleek dat de FBI zijn mobieltje heeft geconfisqueerd in het kader van een onderzoek hiernaar. Hangende de uitkomst hiervan trad Burr donderdag terug. „Het werk van de Inlichtingencommissie en zijn leden is te belangrijk om het op enigerlei wijze te laten hinderen”, stelde hij.

Het onderzoek van ProPublica wees uit dat ook senator Kelly Loeffler (uit Georgia) en haar man rond diezelfde tijd voor 3,1 miljoen dollar aan aandelen verkochten. Loeffler zit eveneens in Gezondheidscommissie. Donderdag bleek dat de FBI ook naar haar onderzoek doet of heeft gedaan. Haar kantoor erkende dat ze documenten heeft overgedragen aan de recherche. Loeffler ontkende hierbij opnieuw dat ze op onrechtmatige wijze zou hebben gehandeld en deed de aantijgingen af als „politieke aanvallen”.

Ook de Democratische senator Dianne Feinstein (Californië), wier man in januari aandelen in een biotechbedrijf verkocht à 500.000 tot 1 miljoen dollar, blijkt onderzocht. Feinstein erkende donderdag „enkele basale vragen” van rechercheurs te hebben beantwoord, waarop volgens haar „geen verder actie volgde”. (NRC)