Te gulzige gladkopleguaan

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Het is zonder twijfel het ernstigste geval van verstopping ooit waargenomen in het dierenrijk.

Reptielenonderzoekers zagen de ongelukkige gladkopleguaan met tonnetjeronde buik bij toeval op de parkeerplaats bij de een pizzeria in de Amerikaanse staat Florida. Het reptiel had zich tegoed gedaan aan de afgewerkte vetten van het restaurant. Vermengd met zand had het vet een kleiige klont gevormd in de darmen van het dier. Promovenda Natalie Claunch van de University of Florida dacht aanvankelijk dat het dier zwanger was, maar ze voelde geen eitjes. Op een CT-scan bleek dat het dier een enorme bolus in de buik had. De gehele buikholte was ermee gevuld en lever en eierstokken zaten zichtbaar in de knel. Het hele dier woog 28 gram, de fatale bolus 22.