Brieven

Solidariteit

Gun jongeren de terrassen

Foto Koen van Weel/ANP

We hebben de afgelopen twee maanden veel solidariteit van jongeren gevraagd om een uitbraak van het virus tegen te gaan. Natuurlijk hadden de maatregelen enorme impact op ons allemaal. Maar zeker voor de jongeren hadden en hebben de maatregelen veel consequenties. Besef dat voor jongeren sociale omgang cruciaal is en dat het voor hen extra lastig is dat alle ontmoetingsmomenten en plekken verboden zijn. Geen examenfeestjes, geen 21-diners, geen sociëteit, geen sportwedstrijden en geen festivalzomer.

Iedereen snakt weer naar vertier en ontmoetingen: een kinderfeestje, een reünie, gezamenlijk sporten. Het zal lastig zijn om de discipline op te brengen en onszelf beperkingen op te leggen nu versoepeling geboden wordt. Toch moet thuisblijven voor ouderen net iets makkelijker zijn dan voor jongeren.

Laten we daarom als ouderen de komende periode nog even zoveel mogelijk thuisblijven. Gun die terrassen aan de jongeren. Er hoeft geen leeftijdsbeleid met terraspolitie te komen en natuurlijk mag een oudere ook best op een leeg terras gaan zitten. Maar laten we als eerbetoon aan de offers die de jongeren hebben gebracht hen voorrang verlenen op het terras. Een oproep om ons respect en onze dank voor hun solidariteit te tonen.


hogeschooldocent,