Rebellenleider Colombia gedood bij regeringsbombardement

Guerilla Mocho Tierra werd verantwoordelijk gehouden voor meerdere aanslagen en zou leiding hebben gegeven aan grootschalige drugshandel.
De Colombiaanse Defensieminister Carlos Trujillo op archiefbeeld.
De Colombiaanse Defensieminister Carlos Trujillo op archiefbeeld. Foto Ministerio de Defensa Nacional de la República de Colombia.

Het leger van Colombia heeft donderdag bij een bombardement in de regio Bolívar een belangrijke rebellenleider om het leven gebracht. Dat heeft minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo vrijdag bekendgemaakt. De guerillero die bekendstond als Mocho Tierra (wat zoveel betekent als vlak land) was volgens Trujillo een kopstuk van de Colombiaanse guerillabeweging ELN. Terwijl de politie en het leger zijn kampement omsingelden, werd hij door de luchtmacht gebombardeerd.

Mocho Tierra was volgens Trujillo een van de gevaarlijkste rebellen van Colombia. Hij zou zich bezighouden met illegale mijnbouw en grootschalige drugshandel – met een maandomzet van omgerekend 925.000 euro. Verder wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de planning en uitvoer van aanslagen op politie- en burgerdoelen. Volgens de krant El Tiempo was hij „het brein” achter de kaping van een passagiersvliegtuig van Avianca in 1999.

Mocho Tierra zou bijna dertig jaar verbonden zijn geweest aan ELN, volgens de Verenigde Staten en de Europese Unie een terroristische beweging. Met zijn dood, en drie van zijn medestrijders, is de organisatie volgens Trujillo „in het hart geraakt”. Waar de bekende organisatie FARC in 2016 de wapens neerlegde en vrede sloot met de regering, weigeren ELN en een aantal andere splinterbewegingen tot op de dag van vandaag om dat akkoord te ondertekenen. De ELN heeft naar schatting nog zo’n 2.000 leden.

Correctie (15 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat Mocho Tierra verantwoordelijk werd gehouden voor een aanslag op een vliegtuig in 1999, in opdracht van Pablo Escobar. Het gaat om een kaping namens de ELN. Pablo Escobar was op dat moment al dood.