Negen aliens worden weer mens

De Middeleeuwen zijn al lang geleden. Schilder Hans Holbein de Jongere (1497-1543) wist een brug te slaan. Op zijn portretten zijn de Engelse koning Henry VIII, zijn zes bruiden en zijn entourage ons zo vreemd als aliens – en toch voelen ze nabij. Maar is dat echt zo? Fotograaf Tessa Posthuma de Boer maakte negen fotografische echo’s van de Holbeins. Negen levende antwoorden op mensen die tot dan toe slechts bestonden als historische personages. Ze zocht negen modellen uit en bewerkte met collagetechnieken de portretten. Wat ziet Posthuma de Boer nu in deze historische figuren? Dat legt ze hier uit. Posthuma de Boer maakte de serie op voorstel van Meridiaan uitgevers, t.g.v. de verschijning van De spiegel & het licht, het slot van de Wolf Hall-trilogie van Hilary Mantel.

Foto Tessa Posthuma de Boer

Henry VIII 1491-1547

„Dit is een charismatische man en een levensgenieter. Hij is gek genoeg niet onsympathiek, al moet je geen ruzie met hem krijgen. Hij houdt afstand. Hij kijkt net niet in de camera, ook van Holbein kijkt hij weg.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Catharina van Aragon 1485-1536

„Van haar maakte Holbein het minst rare portret. Ik vroeg mijn dochter ervoor te poseren, want ze lijkt een beetje op haar. Catharina is sereen en breekbaar. Ze heeft iets onschuldigs. En ze deed zo haar best: zes dooie kinderen. Toen stierf ze.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Anne Boleyn 1501-1536

„Dat is een serpent. Na haar onthoofding liet Henry VIII alles wat aan haar herinnerde vernietigen, dus dat portret van haar is vermoedelijk niet van Holbein, maar van een onbekende schilder. Daarop is ze een aardappelvrouwtje.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Jane Seymour 1508-1537

„Wezenloos staart ze in het niks. Ze is bleek, pafferig en ze knijpt haar mond klein. Ik zie een benepen, kleurloos iemand. Nul levensvreugde, een en al voorzichtigheid.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Anna van Kleef 1515-1557

„Haar wilde ik mooi maken, want haar schilderij is beeldschoon. Weg met dat kanten kapje, dat werden die twee knotten. Ze is nonchalant en stoer, ze heeft iets bijdehands. Zo’n leuk meisje, en dat moet dan trouwen met die vetklep. Maar ze is hem vast de baas.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Catharina Howard 1520-1542

„Haha, dat is een sloerie en dat zie je al in haar oogopslag. Ze poseert het soberst van iedereen, maar ondertussen gaat ze lekker van bil. Ze heeft een half lachje: wacht maar…”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Catharina Parr 1512-1548

„Ze is opvallend onaantrekkelijk. Een keurige vrouw die weet dat Henry haar nam omdat hij haar nodig had. Ze is zelfverzekerd. Die bestiert het hof wel even.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Thomas Cromwell 1485-1540

„Een sluwe vos met een gefixeerde blik. Hij kijkt weg, hij laat zich nergens op betrappen. Hij checkt alles en heeft alles onder controle.”

Foto Tessa Posthuma de Boer

Thomas More 1478-1535

„Die is bang. Sober en star, niet erg sympathiek, daar is hij te principieel voor. Maar geen kwaaie man, hoor. Hij gaat zijn leven verliezen, en hij weet het.”