‘MH17-verdachte Chartsjenko in maart opgepakt in Donetsk’

Arrestatie

Eén van de vier MH17-verdachten, Leonid Chartsjenko, is in maart gearresteerd in de Volksrepubliek Donetsk. Dat meldt de Russische afdeling van de Britse omroep BBC op basis van anonieme bronnen. Waar hij door de separatisten van wordt verdacht, is niet duidelijk.

In Nederland zijn Chartsjenko en drie Russen, Igor Girkin, Sergej Doebinski en Oleg Poelatov, moord en doodslag ten laste gelegd vanwege hun rol bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen. Op 9 maart van dit jaar werd de Oekraïner Chartsjenko in Nederland officieel als verdachte aangewezen. Twee dagen later zou hij op andere gronden zijn gearresteerd in Donetsk, aldus de BBC. Zijn voorarrest zou begin mei zijn verlengd en hij zou momenteel zijn rechtszaak afwachten in voorlopige hechtenis.

De BBC-bronnen, die de omroep omschrijft als militaire collega’s van Chartsjenko verschillen van mening over wat er ten grondslag ligt aan de arrestatie. „De beschuldigingen zijn belachelijk: het deelnemen aan een illegale huiszoeking in 2014 en illegaal wapenbezit”, zegt een van hen. Van de eerste aantijging zou geen aangifte zijn gedaan en het wapen zou legaal zijn verkregen, stelt de bron.

Een andere bron stelt dat de arrestatie een dekmantel is om Chartsjenko te beschermen tegen ontvoering door Oekraïne, in verband met het lopende MH17-proces.