‘Mensenhandelaren en migrantensmokkelaars steeds roekelozer’

Europol Volgens een nieuw rapport van de gezamenlijke Europese politiediensten verleggen smokkelaars en handelaren hun routes en verhardt hun werkwijze.
Migranten rijden op een paard en wagen door het noordwesten van Turkije, vlakbij de Griekse grens.
Migranten rijden op een paard en wagen door het noordwesten van Turkije, vlakbij de Griekse grens. Foto Marko Djurica/Reuters

Politiediensten hebben vorig jaar minder mensen gesnapt bij het illegaal oversteken van de grens. Ook is er minder vaak melding van mensenhandel. Dat staat in een rapport van Europol, de koepelorganisatie van politiediensten binnen de Europese Unie. Europol waarschuwt voor nieuwe manieren waarop fraude wordt gepleegd en op de verruwing van de werkwijze van smokkelaars.

In 2019 heeft Europol bij 5.853 meldingen van migrantensmokkel en mensenhandel opgetreden en daarnaast ruim 19.200 verdachten aangehouden. Gesmokkelde migranten werden vaker aangetroffen in te kleine bootjes die van zee of uit een rivier werden geplukt, of verstopt in benauwde laadruimtes van treinen of vrachtauto’s. Steeds vaker komt de organisatie in zulke situaties minderjarigen zonder begeleiding tegen.

De smokkel over land zal, verwacht Europol, verder toenemen nu in heel Europa reisbeperkingen zijn opgelegd in verband met het coronavirus. Mensenhandelaren zullen slachtoffers naar landen brengen waar een tekort aan werkers is ontstaan in sectoren die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die voor weinig geld in de landbouw werken of sekswerkers.

Europol zag in 2019 een aantal „innovaties” op het gebied van mensensmokkel voorbij komen. Zo is in februari een forum offline gehaald waar smokkelaars hun diensten aanboden aan voornamelijk Syrische vluchtelingen, via Turkije en een aantal Oost-Europese landen werd hen een doorgang naar West-Europa beloofd.