Kabinet gaat huurstijgingen vrije sector inperken

Woningmarkt Minister Ollongren wil dat verhuurders in de vrije sector de huren voortaan maximaal mogen verhogen met 2,5 procent plus inflatie. Nu is daarvoor nog geen limiet.
Huizen in Rotterdam. Voor deze sociale huurwoningen bestond al een maximale huurverhoging.
Huizen in Rotterdam. Voor deze sociale huurwoningen bestond al een maximale huurverhoging. Foto Hans van Rhoon / HH

De huurprijzen in de vrije sector mogen in de toekomst niet meer onbeperkt oplopen. Het kabinet werkt aan een wet waarin een maximale huurstijging wordt vastgelegd, schrijft minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Particuliere verhuurders mogen als het aan Ollongren ligt de huur jaarlijks nog met de inflatie plus 2,5 procent laten stijgen. Dat is dezelfde bovengrens die nu al geldt voor sociale huurwoningen. Momenteel kent de vrije sector nog geen limiet. De maatregel moet de „betaalbaarheid van woningen verbeteren en excessen tegengaan”, aldus Ollongren. „Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen.”

Die maximale huurverhoging is niet het enige wetsvoorstel voor de vrije sector dat Ollongren voorbereidt. Ze gaat gemeenten ook toestaan om op sommige plekken een zogenoemde opkoopbescherming in te voeren. Zo kunnen de gemeenten voorkomen dat betaalbare koopwoningen worden opgekocht door beleggers en aan de neus van starters en mensen met een middeninkomen voorbijgaan.

Verder gaat de bewindsvrouw het mogelijk maken om meerdere tijdelijke huurcontracten achter elkaar af te sluiten. Nu mogen huurder en verhuurder nog één keer zo’n tijdelijke overeenkomst aangaan, voor maximaal twee jaar. Ollongren wil dat daar nog één of twee jaar aan toegevoegd mogen worden, „tot een maximumperiode van drie jaar”. Volgens haar levert dat meer flexibiliteit op voor huurders en verhuurders.