Interview

Herman Rieken: ‘Ik maak me meer zorgen over het orkest dan over mezelf’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Herman Rieken, slagwerker bij het Concertgebouworkest, doet nu aan yoga. En hij maakte een videorondleiding over de buurt rond zijn werkplek.

Foto Mladen Pikulic

„Mijn laatste optreden? Even mijn agenda pakken: dat was op 8 maart in het Concertgebouw, het Pianoconcert in G van Maurice Ravel. Spannend stuk, dat voorbij vliegt.

„Normaal zwem ik één keer in de week. Maar nu, met al dat thuiszitten, begin ik de dag met anderhalf uur yoga. Wat helpt: mijn vrouw is yogalerares. Het is fysiek heftiger dan ik dacht. Als professioneel slagwerker moet ik natuurlijk ook blijven studeren. Dat doe ik thuis, met twee trommelstokken op een rubberen oefenpadje. Een uurtje per dag is genoeg om mijn polsen in conditie te houden.

„Opeens heb ik veel tijd over. Ik ben gaan schoonmaken, ik kook veel en ik heb mijn onderzoek opgepakt naar de 26 paukenisten en slagwerkers die sinds 1888 bij het Concertgebouworkest werkten. Daar wil ik nog eens een publicatie van maken.

„Ik verdiep me graag in de geschiedenis van het orkest. Ik leid regelmatig mensen rond in de buurt van het Concertgebouw. Dan vertel ik bijvoorbeeld waar Mengelberg, Van Beinum en andere chef-dirigenten woonden. Vorige week hebben we van mijn rondleiding een videoversie gemaakt.

„Korte tijd niet optreden is oké. Maar zo’n lange periode voelt niet lekker. Het virus kan voor het orkest grote gevolgen hebben. In november zouden we naar China gaan. Gaat het orkest in de toekomst nog wel vaak op tournee? En wanneer zit het Concertgebouw weer vol?

„Ja, ik maak me meer zorgen over het orkest dan over mezelf. Ik heb al zoveel mooie dingen mogen doen. Je zal maar net begonnen zijn bij het orkest.”

In deze videoboodschap vertelt Herman Rieken hoe ooit het was, en hoe het nu is. Maar ook dat hij de hoop niet opgeeft. De videorondleiding van Herman Rieken door de Concertgebouwbuurt is te zien op YouTube.