Recensie

Recensie Boeken

Griepvaccin als poeder over de kip

Boekrecensie

Dat basisscholieren slimme vragen over ziekteverwerkers kunnen stellen, bleek al uit de speciale kinderaflevering van de NRC-wetenschapspodcast Onbehaarde Apen. ‘Welke kleur heeft het nieuwe coronavirus?’ En: ‘Wat hebben vleermuizen ermee te maken?’

Beluister de podcast: Wat kinderen willen weten over het coronavirus

In het prentenboek Monsterlijke Microben geeft hoogleraar virologie Marc Van Ranst van de KU Leuven antwoord op twintig vragen over bacteriën en virussen. Geert Bouckaert schreef ze in toegankelijke taal op voor kinderen van pakweg acht jaar en ouder.

Het resultaat is een vrolijk boek dat ook voor volwassenen leerzaam is. Zo blijkt er in 2014 door Nederlandse wetenschappers een vaccin tegen vogelgriep te zijn ontwikkeld dat in poedervorm over kippen kan worden uitgestrooid, en blijkt een autoclaaf een soort ‘afwastoestel’ te zijn dat bacteriën in laboratoria vernietigt. Af en toe zijn de teksten wat erg kort door de bocht, en zou iets meer nuancering of uitleg welkom zijn – bijvoorbeeld bij de opmerking dat het vooral vogels in Azië zijn die vogelgriep krijgen.

Toch zijn de korte teksten verrassend rijk aan informatie. Zelfs het nieuwe coronavirus komt aan bod, en terloops wordt het verschil in betekenis tussen coronavirus, SARS-CoV-2 en Covid-19 uitgelegd – termen die ook in de media nog weleens door elkaar worden gehaald. Achterin staat dat het een „hernieuwde uitgave” van het boek betreft, maar nergens is terug te vinden wanneer de eerste versie verscheen.

Leuk zijn ook de quizvragen tussendoor, en de proefjes achterin, zoals ‘kweek je eigen bacteriën’ (nodig: onder andere 5 glazen potjes, 4 wattenstaafjes en 1 volwassene) en ‘het nut van de schil’ (nodig: 2 appels, 1 volwassene met een aardappelmesje en 1 assistent met vuile handen).

Wellicht ontstaat er zo een grote toekomstige generatie virologen. Net als het vorig jaar verschenen geweldige interactieve microbenprentenboek Niet aan dit boek likken van Idan Ben-Barak (doelgroep: 4+) weet ook Monsterlijke microben de fascinatie voor bacteriën en virussen goed aan te wakkeren.