In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat vijf surfers in Scheveningen om het leven kwamen zijn er, na weken van geen besmettingen, opnieuw ziektegevallen in Wuhan, leidde de opening van een nieuwe snelweg in Nepal tot protest en was niet iedereen blij met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Israël.
Terwijl ze de voorschriften volgen – mondkapjes op en afstand nemen – wonen deze Iraniërs het gebed tijdens Laylat al-Qadr (de nacht van de beslissing) buiten de deuren van een moskee in hoofdstad Teheran bij. Tijdens Laylat al-Qadr, een belangrijke moment tijdens de traditionele vastenmaand voor moslims, wordt gevierd dat Allah de koran aan profeet Mohammed heeft geopenbaard via de engel Gabriël. In verband met de coronapandemie zijn wereldwijd veel religieuze bijeenkomsten zoals iftarmaaltijden en gezamenlijke gebeden verboden.
Foto Atta Kenare/AFP
Net als op vele andere plekken in de wereld wordt door middel van afscheidingen van plastic of plexiglas geprobeerd om de verdere verspreiding van het virus in te dammen. Zo ook in Yongzhou, een plaats in de provincie Hunan, waar peuters afgescheiden van elkaar hun lunch eten.
Foto AFP
Harde wind betekent in Scheveningen vaak topweer voor surfers. Maandag kwam een groep surfers in grote problemen. Vijf van hen kwamen om het leven. Mogelijk werden ze verrast door schuimvorming op zee. De zoektocht naar de slachtoffers werd door de flinke schuimkraag op het water bemoeilijkt. Het lichaam van één omgekomen surfer is nog niet gevonden. De zoektocht naar het lichaam van deze 23-jarige man wordt ook niet meer hervat.
Foto Robin Utrecht
Familie en vrienden kwamen na het tragische ongeval in Scheveningen bijeen om elkaar te steunen en de omgekomen surfers te gedenken met bloemen en kaarsen. Onder de slachtoffers zijn twee instructeurs van surfschool Gezond aan Zee Outdoor. Het bedrijf opereert vanuit surfschool en ontmoetingsplek The Shore. Daar werd een rouwbord gemaakt met vijf witte vissen als symbool voor de vijf omgekomen surfers.
Foto Sem van der Wal/ANP
Er waren als 35 dagen achtereen geen nieuwe besmettingen gemeld toen zondag en maandag toch nieuwe ziektemeldingen kwamen. Na die constatering nam China een drastisch besluit. Alle elf miljoen inwoners worden getest op het coronavirus. Met bijzondere coronaproof regenkleding bezoekt dit kind een testplek in een woonwijk in Wuhan.
Foto Aly Song/Reuters
Het dodental van de corona-uitbraak in Thailand staat op 56. Maar in het zuiden van het land zijn veel besmettingen. Deze vrouw werkt met handschoenen aan en een mondkapje op in een reclycling fabriek. Overal ter wereld nemen werkgevers maatregelen om de werkplaats coronaproof te maken, zodat de productie wel door kan gaan en dat de kans op verdere verspreiding van het virus verkleind wordt.
Foto Jorge Silva/Reuters
In Nepal zijn de gemoederen hoog opgelopen nadat buurland India een snelweg heeft geopend in betwist grensgebied. De weg verbindt India met Tibet, maar loopt door Nepalees gebied. India en Nepal delen een 1.800 kilometer lange open grens. Om het coronavirus buiten de deur te houden, sloot Nepal de grens voor menselijk verkeer. Handel wordt er wel gedreven. Tot nu toe is het aantal besmettingen in het Aziatische land een van de laagste ter wereld (250) en heeft Nepal nog geen coronadode.
Foto Navesh Chitraker/Reuters
Amper een paar dagen nadat een nieuwe Iraakse regering werd ingezworen, gingen demonstranten in Bagdad weer de straten op. Al maanden wordt er geprotesteerd tegen het corrupte politieke systeem en tegen de elite. Het is de vraag of de nieuwe premier, Mustafa al-Kadhimi, naar de demonstranten zal luisteren. Zijn aantreden lijkt eerder te danken aan het feit dat het voormalig hoofd van de Iraakse geheime dienst voor zowel Iran als de VS een acceptabele kandidaat is.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
Maandag was niet alleen in Nederland maar ook in Frankrijk de dag waarop eerder ingestelde beperkende maatregelen versoepeld werden. Fransen mochten weer in een straal van 100 kilometer hun huis uit. Zo werd er ook weer uitgewaaid op het strand, zoals hier in La Baule.
Foto Loic Venance/AFP
Het bezoek van Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aan Israël ging in Nablus, een stad op de Westelijke Jordaanoever, gepaard met protest. Een kartonnen mansgrote foto van Pompeo met afgeplakte mond werd met kettingen vastgemaakt. Pompeo bezocht Israël en besprak de plannen van de Israëlische regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.
Foto Jaafar Ashtiyeh/AFP
In Soweto, een township van Johannesburg, zijn bewoners in protest de straat opgegaan omdat de elektriciteit was afgesloten. Ze barricadeerden wegen met brandende banden en stenen. De bewoners claimen dat ze geen elektriciteit hebben, maar wel hun rekeningen moesten betalen.
Foto Marco Longari/AFP
In Turkije geldt alleen in het weekend een lockdown in de strijd tegen het coronavirus. En dan alleen in de 24 grootste steden, zoals Istanbul. Op de begraafplaats in de miljoenenstad zijn vast nieuwe graven gedolven voor coronadoden. Tot nu toe staat het dodental in Turkije op ruim 4.000.
Foto Tolga Bozoglu/EPA
Om alle in quarantaine zittende moeders een hart onder de riem te steken organiseerde een van de gemeentes in Istanbul op Moederdag een feestelijke optocht door de straten met een band. Ook vorig weekend gold een lockdown in de grootste Turkse steden.
Foto Umit Bektas/Reuters
Deze jonge Chinese vrouwen laten hun verkoopkunsten zien. Ze trainen om via live-streaming producten te verkopen. Door de uitbraak van het coronavirus doen veel mensen alles online: van vergaderen via platforms, virtueel met een makelaar meelopen in een potentieel nieuw huis, tot online winkelen.
Foto China Daily/Reuters
Afghanistan is dinsdag opgeschrikt door drie bloedige aanslagen. Zo vielen schutters een kraamkliniek in hoofdstad Kabul van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen aan. Dertien mensen kwamen om het leven, onder wie twee jonge moeders en hun pasgeboren baby’s. Bij een tweede aanslag in de provincie Nangarhar blies een zelfmoordterrorist zich op tijdens een begrafenis van een politiechef. Bij die aanslag werden 24 mensen gedood. Een bom in een marktkar in de provincie Khost doodde een kind.
Foto Hedayatullah Amid/EPA