Dit kun je nu doen met het geld dat je anders uit zou geven aan etentjes en reisjes

Geld over Veel thuiszitten, weinig uitjes: goedkoop is het wel. Wie z’n inkomen nu kwijt raakt, heeft heel andere zorgen. Maar anderen houden nu juist geld óver. Waaraan kun je dat dan goed besteden?

Ijssalon Roberto Gelato. De bestellingen worden gemaakt en in de vitrine gelegd.
Ijssalon Roberto Gelato. De bestellingen worden gemaakt en in de vitrine gelegd. Foto Dieuwertje Bravenboer

Nederlandse consumenten geven in deze tijd veel minder geld uit dan normaal. Gemiddeld was de consumptie in de eerste maand van de ‘intelligente lockdown’ 13 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor, tijdens de Paasdagen was dat zelfs 22 procent, volgens onderzoek van ABN Amro.

De afgelopen twee maanden moesten mensen alle uitjes die geld kosten schrappen. Nu kunnen ze weer naar de kapper, binnenkort misschien een keer naar een terrasje, een museum of schouwburg, maar geldverslindende reisjes, festivals en de sportschool zitten er voorlopig niet in.

Dat kan een flinke besparing opleveren. Deze ‘meevaller’ valt in het niet bij het financiële nadeel dat bijvoorbeeld zzp’ers ondervinden die door de coronacrisis hun opdrachten zien opdrogen, of werknemers die ontslagen zijn. Maar er zijn ook mensen die nog weinig te vrezen hebben en dat geld overhouden. Wat doe je ermee?

Elke maand een beetje beleggen

Als je half maart de ingeving had gehad om 1.000 euro te beleggen in beursindex AEX, dan zou je nu zo’n 250 euro winst kunnen cashen. Snel verdiend. Stel dat het herstel doorzet, dan kun je nog eens een bedrag verdienen.

Snel instappen met je spaargeld dus maar? Dat is link, want die verdere stijging van de aandelenkoersen is verre van zeker. Veiliger is het om periodiek te beleggen. Dat voelt als sparen: je steekt elke maand automatisch hetzelfde bedrag in beleggingsfondsen of goedkope indextrackers die beursindices volgen in Nederland, Europa of wereldwijd. Deze aanpak beperkt het risico van instappen op het verkeerde moment. Het werkt zo: in een periode van dalende koersen krijg je voor dat vaste bedrag meer aandelen. Zijn de koersen gestegen en de aandelen dus duurder geworden, dan koop je er automatisch ook minder van.

Periodiek beleggen kan bij veel partijen, zoals de grootbanken, BinckBank, Meesman en Triodos Bank. Beleggingstrainer Peter Siks van BinckBank wijst erop dat het wel iets voor de langere termijn is. Het levert weinig op als je na een paar maanden alweer stopt. Een optie is om in de maanden waarin je geld overhebt een flink bedrag in te leggen en daarna, als er weer meer geld opgaat aan uitjes, de maandelijkse inleg te verlagen.

Investeren in (energie) besparen

Heel bevredigend is het om in crisistijden zelfvoorzienend te zijn, of in elk geval een beetje dat gevoel te hebben. Zelf energie opwekken met zonnepanelen appelleert daaraan, en je kunt er gemakkelijk nóg meer geld mee besparen. Al levert een zuinige nieuwe cv-ketel of isolatie van dak en muren soms meer op. Een indruk van de kosten en opbrengsten van zonnepanelen geeft adviescentrum Milieu Centraal. Kun je bijvoorbeeld tien zonnepanelen op je zonovergoten dak kwijt, dan kost dat ongeveer 4.000 euro. Dat is inclusief installatiekosten en de tussentijdse vervanging van de omvormer, een apparaat dat de opgewekte energie omzet in bruikbare stroom. Tijdens de gebruiksduur van 25 jaar levert dat jaarlijks een rendement dat is te vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening, aldus Milieu Centraal. De installateurs van zonnepanelen werken in deze tijd gewoon door, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal.

Lees ook: ‘Zonnepanelen straks te duur voor huurhuis’

Lokale ondernemers steunen

Geld overmaken naar een goed doel is loffelijk, maar je kunt het ook uitgeven aan producten of diensten van getroffen ondernemers in de buurt en daar zelf plezier aan beleven. Ook als de horeca en schouwburgen vanaf juni weer een beetje open mogen, zullen de inkomsten door het beperkte aantal toegestane bezoekers ver achterblijven bij wat ze normaal omzetten.

Veel lokale restaurants bezorgen nu maaltijden, en een aantal zal dat ook na 1 juni blijven doen. Ze springen zelf op de brommer of nemen een bezorgservice als Thuisbezorgd.nl in de arm, dat het aantal aangesloten restaurants in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar met duizenden zag stijgen. Wie murw wordt van het thuiswerken, kan in de buurt een hotelkamer huren als kantoortje en verricht tegelijkertijd een goede daad. Op verschillende platforms kun je deelnemende hotels vinden, zoals Hotel to Office, Dayrooms en Voordethuiswerkers.

Lees ook: De lege hotelkamer is nu een thuiskantoor

Je kunt ook tegen betaling online yoga- of zanglessen volgen, wijn inslaan van kleine wijnboeren die normaliter vooral aan de horeca leveren, of betalen voor online kunst en cultuur. Zo geeft de Nederlandse blogger Emma Wijninga, die sinds 2013 in Berlijn woont en daar rondleidingen geeft, nu via Instagram een live ‘digitour’ voor 5 euro. Filmend dwaalt ze door de lege straten van Berlijn en beantwoordt vragen via chat. Artiesten en musici vragen een vrijwillige bijdrage voor online optredens. Zo brengt het Delftse Rietveld Thuis Theater vrijwel dagelijks een online live toneelvoorstelling door diverse Nederlandse toneelgezelschappen en cabaretiers. Kosten: 7,50 euro per persoon en 15 euro als het hele gezin meekijkt.

Verhuizen

Nu geld opzijzetten voor een verhuizing is ook een idee, voor hypotheekadvies, notariskosten en overdrachtsbelasting. De huizenmarkt lijkt iets gunstiger te worden voor kopers, ook voor starters die een koopwoning in de grote(re) steden de afgelopen jaren konden vergeten. De huizenprijzen dalen (nog) niet, maar er is wel wat meer rust. Volgens makelaarsorganisatie NVM zijn er sinds de lockdown meer woningen te koop gezet, waardoor de keuze wat groter is gezet. En door de economische onzekerheid komen op populaire woningen in de stad vaak minder kijkers af.

Dat merkt bijvoorbeeld Frank Verveer, makelaar in Utrecht en omstreken en voorzitter van de regionale NVM-afdeling. „Een paar maanden geleden waren dat er vaak wel zestig, nu soms maar de helft of minder.” Dat maakt het biedingsproces wat minder hijgerig. Verveer komt in deze tijd ook meer starters tegen bij bezichtigingen. „Ze durven zich weer te vertonen.” Best slim, vindt hij. Wachten op een mogelijke prijsdaling lijkt misschien gunstiger, maar een nadeel is dat de hypotheekrente licht stijgt – en de maandlasten stijgen mee.

Wie half maart is ingestapt op de beurs, kan nu cashen. Snel instappen met je spaargeld dus? Dat is link

Of de huizenprijzen echt gaan dalen, daarover wisselen overigens de meningen: ABN Amro voorspelde onlangs van wel, volgens de Rabobank zal de stijging alleen maar wat minder hard gaan.

Ook voor mensen die de stap willen maken van een koopappartement naar een gezinswoning kan dit een goed moment zijn, zegt makelaar Verveer. Goedkope woningen zijn de afgelopen jaren namelijk het snelst in waarde gestegen. Duurdere woningen zijn minder hard gegaan én zijn bij een eventuele prijsdaling meestal als eerste aan de beurt.

Een opleiding doen

Voor wie niet zo goed in de nieuwste technologische ontwikkelingen zit en tijd over heeft, tipt hoogleraar Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit Eindhoven een reeks van zes webinars over ‘netwerkintelligentie’, voor slimmer gebruik van social media.

Van dergelijke kennis kun je professioneel veel profijt hebben, volgens Steinbuch. Zo valt hem op dat restaurants die nu afhaalmenu’s aanbieden vaak niet goed lijken te weten hoe ze hun netwerk kunnen gebruiken om dat wereldkundig te maken. „Ook na corona, als thuiswerken denk ik belangrijker zal zijn dan voorheen, zul je echt meer digitale vaardigheden nodig hebben.”

Ander goed onderwerp om je in te verdiepen: big data en toepassingen door algoritmen, zoals kunstmatige intelligentie (AI). In welke beroepsgroep je ook zit, om aan het werk te blijven, moet je volgens Steinbuch nadenken over welke onderdelen mensenwerk blijven en welke onderdelen kunnen worden geautomatiseerd.

Zelf vindt hij het „een verademing” om, na weken van e-mails wegwerken en online vergaderen, weer eens iets nieuws te leren. In deze onzekere tijd raadt hij wel aan om het bij korte, inleidende cursussen te houden. Duur hoeven die niet te zijn: de webinars die hij volgt kosten 11 euro per stuk en bijvoorbeeld een AI-webinar van online ondernemer Jim Stolze is gratis.

Wie meer de diepte in wil, kan bijvoorbeeld een online cursus doen bij opleidingsinstituut LOI. Dat vraagt voor twee volle dagen les over big data of machine learning ruim 700 euro. Deelnemers kunnen na afloop een diploma laten zien.