Coronacrisis

Amerikaanse werkloosheid naar 36,5 miljoen mensen, kan oplopen tot 25 procent

Het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis zonder werk is komen te zitten, blijft oplopen. Afgelopen week wendden haast 3 miljoen Amerikanen zich tot de overheid voor een werkloosheidsuitkering. Analisten hadden gerekend op een toename van 2,5 miljoen aanvragen. In de afgelopen acht weken hebben 36,5 miljoen Amerikanen bij de overheid aangeklopt voor steun.

Door de crisis en de coronamaatregelen zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Volgens sommige analyses kan de werkloosheid in de VS oplopen tot 25 procent. Dit zou gelijk zijn aan het percentage tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Uit het maandelijkse banenrapport van vorige week kwam een recorddaling naar voren waarbij de werkloosheid uitkwam op 14,7 procent.

Jerome Powell, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschuwde onlangs dat een lange tijd van werkloosheid de carrières van werknemers kan beschadigen, waardoor zijzelf en hun families met grote schulden achterblijven. (ANP)