Laatste nieuws coronacrisis

Italië komt uit lockdown: winkels, restaurants en kappers heropenen

Sinds maandag zijn in Nederland meerdere maatregelen versoepeld. Ook in veel andere landen wordt de lockdown in stappen teruggedraaid. Lees in dit blog over de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 16 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Obama: ‘Coronacrisis legt gebrek aan leiderschap bloot’

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse doden als gevolg van het coronavirus nam het afgelopen etmaal toe met 27 tot 5.670. Op de intensive cares liggen steeds minder coronapatiënten: het zijn er nu nog 346, 32 minder dan gisteren.
 • Nederlanders leken zich zaterdag relatief goed aan de coronamaatregelen te houden. Er zijn geen grote incidenten gemeld volgens het Veiligheidsberaad. In Purmerend werd wel een winkelcentrum tijdelijk ontruimd vanwege grote drukte.
 • Italië komt langzaam uit de lockdown. Italianen mogen vanaf maandag weer naar de winkel, uit eten, naar barretjes en naar de kapper. Ook wordt reizen van en naar sommige andere landen vanaf 3 juni weer toegestaan.
 • In verschillende Duitse steden is, net als vorige week, gedemonstreerd tegen de maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Duizenden demonstranten gingen de straat op in onder andere Berlijn, Stuttgart en München.
 • Washington overweegt de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie gedeeltelijk te herstellen. Dat liet president Trump zaterdag via Twitter weten.

Alternatief Eurovisie Songfestival van start gegaan

Het Eurovisie Songfestival zou dit jaar naar Rotterdam komen, maar dat spektakel ging niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. De enige troost is het alternatieve songfestival dat zaterdagavond om 21.00 uur van start is gegaan. Eurovision: Europe Shine a Light wordt live vanuit Hilversum in 45 landen uitgezonden.

Het presentatietrio Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley opende de avond door samen met songfestivallegende Johnny Logan het nummer 'What's Another Year' uit 1980 te zingen. Logan is de enige artiest die tweemaal zegevierde op het songfestival.

De kenmerkende puntentelling (douze points!) komt vanavond niet voorbij, ook zal er geen winnaar uitgeroepen worden. In plaats daarvan worden korte fragmenten van alle ingezonden nummers vertoond. En in plaats van live optredens, worden de fragmenten gevolgd door een korte boodschap van de artiest. Ook komen er nummers voorbij van bekende oud-Songfestivaldeelnemers, waaronder van Duncan Laurence die vorig jaar namens Nederland won.

Lees ook deze terugblik: 64 Songfestivals, en één dat niet doorging

Italië komt uit lockdown: winkels, restaurants en kappers heropenen

Italianen mogen vanaf maandag weer naar de winkel, uit eten, naar barretjes en naar de kapper. Premier Giuseppe Conte heeft zaterdag deze versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aangekondigd, meldt persbureau Reuters. Vanaf maandag mogen ook profvoetballers en teamsporters hun trainingen weer oppakken.

Ook kondigde Conte aan dat zwembaden en sportcentra de deuren mogen openen vanaf 25 mei, zij het met extra veiligheidsmaatregelen om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen. Vanaf 3 juni mogen Italianen weer binnen hun land én de andere EU-lidstaten reizen. Ook in de culturele sector worden de coronamaatregelen verlicht. Theaters en bioscopen gaan vanaf 15 juni weer open, eveneens met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Conte zei dat „fase 1” van de strijd tegen het coronavirus, de strenge lockdown, de gewenste resultaten heeft laten zien. Hij zei dat zijn land met de verlichting van de maatregelen een „berekend risico” neemt dat het aantal besmettingen met het coronavirus zal toenemen. Hij benadrukte dat de maatregelen heringevoerd kunnen worden als het aantal besmettingen te hard stijgt.

De Sint-Paulus buiten de Muren wordt schoongemaakt. Foto Alessandra Tarantino/AP

Ruim 30.000 mensen in de digitale rij voor kaartje Efteling

Duizenden Efteling-abonnementshouders kunnen niet wachten tot ze weer naar hun favoriete attractiepark kunnen, bleek zaterdag. Voor het eerst sinds eind maart konden abonnementshouders via de site van de Efteling weer kaarten bestellen. Om 16.00 uur ging de reserveringspagina online en al snel stonden er meer dan 30.000 mensen in de digitale wachtrij. Op een gegeven moment moest de site zelfs tijdelijk platgelegd worden vanwege de grote toestroom aan bezoekers.

Archiefbeeld van Tovernar Pardoes. Foto Rob Engelaar/ANP

De Efteling gaat op 20 mei weer open, zij het met een stuk minder bezoekers en alleen voor mensen die vooraf hebben gereserveerd. In het attractiepark in Kaatsheuvel wordt 30 procent van het normale maximumaantal bezoekers toegelaten. Dit weekend kunnen alleen abonnementshouders een plekje reserveren, vanaf maandag kunnen ook andere bezoekers in aanmerking komen.

'Overheid kocht ruim vijf miljoen ongeschikte mondkapjes'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ruim vijf miljoen mondkapjes gekocht die na een test direct werden afgekeurd. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van cijfers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), onderdeel van het ministerie van VWS.

Tot nu toe zijn 47,2 miljoen FFP-2 mondmaskers, voornamelijk uit Azië, naar Nederland gebracht. Daarvan is 11 procent afgekeurd, dus ongeveer vijf miljoen. Het merendeel zou afgekeurd zijn op de doorlaatbaarheid van het filter. Nog eens 3,9 miljoen andere maskers zijn voorlopig afgekeurd, maar onderzoek moet uitwijzen of deze wellicht later nog wel kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld met een aanvullende gebruikersinstructie.

De kosten voor de afgekeurde mondmaskers wil het ministerie van VWS verhalen op de leverancier. Als dat niet lukt, zijn de risico's voor het ministerie, zegt een woordvoerder in het AD. Het is onbekend wat voor bedrag ermee gemoeid is.

Londense politie arresteert negentien coronabetogers

Negentien mensen die uit protest de coronaveiligheidsmaatregelen hebben overtreden in Londen, zijn zaterdag gearresteerd en ontvangen een boete. Dat meldt de Londense politie in een verklaring. Het is het eerste weekend sinds de lichte versoepeling van de lockdownmaatregelen.

Een groep betogers had zich verzameld in het Hyde Park in het centrum van Londen en hield niet voldoende afstand. „Het is teleurstellend dat een relatief kleine groep zich in het park verzamelde om geheel in strijd met de richtlijnen te protesteren tegen de coronamaatregelen”, aldus de politie. „Ze riskeerden daarmee dat zijzelf of anderen besmet konden raken.”

Premier Boris Johnson kondigde afgelopen zondag de eerste versoepelingen van de lockdownmaatregelen aan. Zo is sinds woensdag sport en ontspanning in de buitenlucht weer toegestaan. De regel voldoende afstand te houden, blijft nog steeds in stand. Ook zijn bijeenkomsten van grote groepen nog altijd verboden.

Lees ook wat onze correspondent schreef over Johnsons plannen: Britten in de war door verschil in corona-aanpak

Politie-agenten voeren arrestanten af in het Hyde Park. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Winkelcentrum in Purmerend ontruimd om drukte, verder geen grote incidenten

Nederlanders lijken zich deze zaterdag goed aan de coronamaatregelen te houden. Er zijn geen grote incidenten gemeld volgens het Veiligheidsberaad, de overkoepelende instantie van de 25 veiligheidsregio's, meldt persbureau ANP. Het was wel iets drukker in de bouwmarkten en winkelcentra dan vorige weekenden, maar de meeste mensen hielden daar voldoende afstand.

Op de Amsterdamse grachten mag dit weekend weer worden gevaren, nadat er een aantal weekenden een vaarverbod voor de pleziervaart van kracht was geweest. De regel is wel: als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, mogen er maximaal twee personen aan boord, inclusief schipper. Volgens de gemeente bleef het zaterdag rustig op de grachten.

Ook in de binnenstad van Breda bleef het kalm. Breda zat in fase groen, volgens de Drukte Meter, een instrument dat de drukte meet op basis van gegevens van toezichthouders, camerabeelden en gegevens over de bezetting in parkeergarages. In Leiden werd een maximum gesteld aan het aantal voetgangers dat op de Haarlemmerstraat mocht komen, om te voorkomen dat de straat net als vorige week afgesloten moest worden. In Utrecht en Den Bosch zijn met lijnen op de stoep eenrichtingsverkeerstroken gecreëerd.

In Purmerend was het wel te druk. Daar is zaterdagmiddag vanwege grote hoeveelheden mensen een overdekt winkelcentrum tijdelijk ontruimd. In het Willem Eggert Centrum, met ongeveer vijftig winkels in het stadscentrum, kwamen de veiligheidsmaatregelen volgens de gemeente in het gedrang. Na een tijdje konden bezoekers weer gedoseerd worden toegelaten.

Twitter avatar gempurmerend Gemeente Purmerend Vanmiddag is het Willem Eggert Centrum ontruimd. Dit was nodig vanwege de grote drukte. De corona-veiligheidsmaatregelen konden niet worden gehandhaafd. Inmiddels is het winkelcentrum zo goed als leeg en worden bezoekers gedoseerd toegelaten. Voor de maatregel was veel begrip. https://t.co/31KTJmNSzr

Na een coronapauze is de Bundesliga weer begonnen

In de lege stadions klonk het hol als in een zwembad, hoorde correspondent Juurd Eijsvoogel vanmiddag. Maar op het veld werd deze zaterdag in de Duitse voetbalcompetitie – na twee maanden stilstand door het coronavirus – weer bijna gespeeld alsof het een normale speeldag was.

Griekse stranden en Oostenrijkse grenzen weer open, Bolsonaro blijft zich verzetten tegen maatregelen

Een greep uit het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • Terwijl het dodental door het coronavirus in Brazilië steeds verder oploopt, heeft president Jair Bolsonaro zich opnieuw uitgesproken tegen de lockdownmaatregelen in zijn land. De extreemrechtse regeringsleider zei zaterdag op Twitter dat „werkloosheid, honger en misère de toekomst zal zijn voor degenen die voor de tirannie van een totaal isolement zijn”. Bolsonaro verzet zich al weken tegen de maatregelen die de leiders van Braziliaanse staten hebben ingevoerd en doet het coronavirus geregeld af als een griepje. In het land zijn bijna 15.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
 • Vanaf 15 juni zijn Tsjechen, Slowaken en Hongaren weer welkom in Oostenrijk. De oostelijke grenzen van het Alpenland gaan vanaf die datum weer open, maakte de Oostenrijkse regering zaterdag bekend. Vrijdag werd al besloten dat de grenzen met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein vanaf 15 juni weer open gaan. „Deze versoepelingen zorgen voor iets meer normaliteit voor mensen in de grensstreek”, aldus de verantwoordelijke ministers. De grenzen met Italië blijven voorlopig nog wel gesloten omdat daar nog te veel besmettingen zouden zijn. Met Slovenië wordt nog overlegd.
 • Het dodental door het coronavirus in het zwaargetroffen Italië heeft zaterdag het laagste punt sinds begin maart bereikt. De afgelopen 24 uur werden 153 nieuwe slachtoffers door Covid-19 gemeld. Ook het aantal coronapatiënten dat op de IC verzorgd wordt, neemt steeds verder af. Eerder op de dag kwamen vergelijkbare cijfers uit het eveneens zwaargetroffen Spanje.
 • In Griekenland zijn meer dan vijfhonderd stranden weer geopend. Wel zijn er maatregelen getroffen om te voorkomen dat strandgangers elkaar kunnen besmetten met het coronavirus. Zo mogen er niet meer dan veertig mensen per duizend vierkante meter zijn en moet er 4 meter ruimte worden gemaakt tussen parasols. Ook in Frankrijk zijn sommige stranden heropend.

Strandbedden op een strand bij Athene worden gedesinfecteerd. Foto Orestis Panagiotou/EPA

Duitse vlaggen, kopieën van de grondwet en mondkapjes bij anti-coronaprotesten in Duitsland

In verschillende Duitse steden is zaterdag net als vorige week gedemonstreerd tegen de maatregelen die zijn getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens persbureau Reuters gingen duizenden demonstranten de straat op in onder andere Berlijn, Stuttgart en München.

De demonstranten hebben zich verzameld in verschillende groepen. Een daarvan is Resistance 2020, waarbij mensen zijn aangesloten die vraagtekens zetten bij de officiële coronastatistieken en het kabinetsbeleid met betrekking tot de pandemie. De groep COMPACT strijdt naar eigen zeggen tegen „imperialistische propaganda” omtrent het coronavirus. Volgens de groep probeert de Duitse regering „vrijheden, banen en gezondheid” af te pakken.

De demonstraties leiden ook tot tegengeluiden. Met hashtags als #covidiots - die ook in andere landen wordt gebruikt - worden de demonstranten op sociale media bekritiseerd door Duitsers die vrezen dat de protesten juist zullen leiden tot een nieuwe opleving van het coronavirus. Hiervoor heeft ook bondskanselier Angela Merkel gewaarschuwd.

De protesten in de Duitse steden in beeld.

De dag tot nu toe

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van zaterdag:

 • Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 27 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Hiermee loopt het officiële dodental op tot 5.670. Op de intensive cares liggen steeds minder coronapatiënten: het zijn er nu nog 346, 32 minder dan gisteren.
 • Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen vanwege de coronacrisis geen vakantiegeld van hun werkgever, volgens onderzoek van vakbond CNV.
 • Italië staat vanaf 3 juni weer reizen van en naar het buitenland toe. Ook mogen Italianen vanaf die dag weer door het hele land reizen.
 • Washington overweegt de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie gedeeltelijk te herstellen. Dat liet president Trump zaterdag via Twitter weten.
 • Doordat arbeidsmigranten in grote Indiase steden massaal terug naar hun dorpen van afkomst keren, zijn er veel verkeersongelukken. Zaterdag kwamen er zeker 23 mensen om het leven bij een vrachtwagenongeluk.

Daling IC-bezetting naar verhouding sneller dan afgelopen drie weken

Op de intensive cares liggen zaterdagmiddag 346 Nederlandse Covid-19-patiënten. Dat zijn er 32 minder dan een etmaal daarvoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Drie van hen worden verzorgd in Duitsland, hetzelfde aantal als gisteren.

Het aantal coronapatiënten op de IC's is de afgelopen week afgenomen met 36 procent, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Die afname is naar verhouding een stuk sneller dan in de drie weken daarvoor. Kuipers noemt dit „gunstig voor het hervatten van andere zorg”.

Naast de Covid-19-patiënten worden momenteel 522 andere patiënten verzorgd op Nederlandse intensive cares; vijf minder dan vrijdag.

Corona-uitbraak in Duits distributiecentrum nabij Nederlandse grens

Een distributiecentrum van bezorgdienst DPD in het Duitse Hückelhoven, iets meer dan vijftien kilometer van de grens met Limburg, is zaterdag gesloten omdat 42 werknemers positief getest zijn op het coronavirus. Dat meldt omroep WDR. Tot dusver zijn 167 van de 400 werknemers getest. De uitslagen van de overige werknemers zullen maandag volgen.

De ingang van het distributiecentrum. Foto Roberto Pfeil/AP

Alle werknemers van het distributiecentrum zitten momenteel in quarantaine en de Duitse gezondheidsdiensten onderzoeken met wie zij contact hebben gehad. Een woordvoerder van DPD zegt tegenover WDR dat de eerste gevallen deze week werden opgemerkt, waarna besloten werd alle werknemers te testen met mobiele teststations.

Gevreesd wordt dat de uitbraak in het distributiecentrum kan uitgroeien tot dezelfde grootte als die in een slachthuis in de Duitse plaats Coesfeld, zo'n dertig kilometer van Winterswijk. Hier zijn meer dan een kwart van de duizend werknemers positief getest op het virus. Dat bedrijf is vrijdag eveneens gesloten.

Trump overweegt WHO weer gedeeltelijk te financieren

Washington overweegt de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedeeltelijk te herstellen. Dat heeft president Donald Trump zaterdag bekendgemaakt op Twitter. Vorige maand zette Trump de financiering stop uit onvrede met de aanpak van de coronapandemie, waarmee de WHO haar grootste donateur verloor.

Trump overweegt nu 10 procent van het oude steunbedrag (à 400 tot 500 miljoen dollar) te betalen. Hiermee zou de Amerikaanse bijdrage volgens hem gelijk komen te staan aan het aandeel dat China betaalt. De Amerikaanse president onderstreept dat hij nog geen definitieve beslissing heeft genomen en de financiering tot die tijd bevroren blijft.

Toen de Amerikaanse president de jaarlijkse steun introk, beschuldigde hij de WHO ervan desinformatie van China over de uitbraak van het coronavirus te promoten en van „zwaar mismanagement en toedekken” bij de aanpak van de coronapandemie.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Lou, this is just one of numerous concepts being considered under which we would pay 10% of what we have been paying over many years, matching much lower China payments. Have not made final decision. All funds are frozen. Thanks! https://t.co/xQUzHy4NDa
Lees ook wat we eerder schreven over Trumps beslissing: De WHO zit in de tang van Trump: ‘wie betaalt die bepaalt’

Spanje verlengt lockdown 'voor de laatste keer'

 • Spanje verlengt de noodtoestand voor „een laatste maand”, heeft premier Pedro Sánchez aangekondigd. Het Zuid-Europese land heeft melding gedaan van het laagste aantal overledenen in twee maanden: 102 nieuwe sterfgevallen. De getallen komen met vertraging binnen, waardoor het hier niet gaat om mensen die alleen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Ook was het aantal nieuwe intensivecareopnames met 10 mensen het laagste sinds het begin van de noodtoestand in het land.
 • In Singapore zijn 465 nieuwe gevallen van besmetting aangetroffen, meldt persbureau Reuters. Opnieuw gaat het hierbij vooral om besmettingen onder gastarbeiders in het land. In eerste instantie werd Singapore als model gezien voor de bestrijding van het virus, maar de nieuwe uitbraak onder arbeidsmigranten toont hoe makkelijk een tweede golf kan ontstaan.
 • Het Robert Koch Instituut in Duitsland ziet niet veel in een temperatuurcontrole op luchthavens, schrijven Duitse media. Volgens de experts van het instituut zou door temperatuurcontrole bij te weinig virusdragers worden vastgesteld. In verschillende landen in de wereld is de temperatuurcontrole ingevoerd of wordt deze overwogen.

27 nieuwe meldingen van sterfgevallen Covid-19 in Nederland

Bij het RIVM zijn 27 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die zijn overleden door Covid-19. Het totaal aantal sterfgevallen is daarmee opgelopen tot 5.670. Daarnaast zijn er 45 nieuwe meldingen van mensen die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn en is er bij 198 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld, tot een totaal van 43.870.

Het RIVM schrijft dat de nieuwste getallen passen bij het beeld dat de maatregelen die in Nederland zijn genomen tegen de verspreiding van het virus lijken te werken. Omdat niet iedereen wordt getest, zijn de getallen echter niet volledig sluitend.

Aruba gaat akkoord met voorwaarden voor steunpakket

Aruba is akkoord gegaan met de voorwaarden voor een tweede financiële steunpakket van het Nederlandse kabinet. Het gaat in totaal om 113,3 miljoen Arubaanse florin (58,2 miljoen euro) dat in twee delen wordt betaald, laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten aan NRC. Het eerste deel, ter waarde van 63,9 miljoen florin, is een renteloze lening. Het tweede deel (49,4 miljoen florin) wordt voldaan op het moment dat Aruba de steunvoorwaarden volbracht heeft.

Het kabinet eist onder meer salarishervormingen binnen de overheden van de Antilliaanse eilanden. Ministers en statenleden zouden 25 procent van hun salaris in moeten leveren, ambtenaren en medewerkers van overheidsbedrijven 12,5 procent. De voorwaarden zijn bedoeld als hervorming en dus niet tijdelijk, aldus Binnenlandse Zaken.

Aruba is de eerste van de eilanden die akkoord gaat met het steunpakket. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath liet zich eerder negatief uit over de voorwaarden, die volgens hem „onrealistisch” waren. De optie om het steunpakket te accepteren ligt tot komende woensdag op tafel.

Aruba is akkoord met de voorwaarden voor steun. Foto Lex van Lieshout/ANP

Verkeersongelukken onder terugkerende arbeidsmigranten India

Nu grote Indiase steden door de lockdownmaatregelen nog amper werkgelegenheid bieden, keren arbeidsmigranten massaal terug naar hun dorpen van afkomst. Daarbij gebeurden de afgelopen dagen veel verkeersongelukken. Zo kwamen zaterdag zeker 23 mensen om het leven bij een vrachtwagenongeluk in de noordelijke Indiase provincie Uttar Pradesh. Dat meldt persbureau AP zaterdag. De arbeidsmigranten waren op weg van Delhi naar hun dorpen van afkomst in het noorden van het land.

Eerder deze week kwamen tientallen andere arbeidsmigranten om het leven. Zo overleden woensdag en donderdag veertien arbeidsmigranten in twee verschillende verkeersongelukken en raakten 61 mensen gewond. De overheid heeft een beperkt aantal treinen ingezet om de arbeidsmigranten te vervoeren. Alsnog reizen duizenden mensen per vrachtwagen, bus, fiets of te voet terug naar hun dorpen van herkomst.

Het afgelopen etmaal is het aantal meldingen van nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus in India toegenomen met 103 tot 3.970. In totaal zijn 85.940 mensen positief getest. Vermoedens bestaan dat de werkelijke besmettings- en sterftecijfers als gevolg van het coronavirus hoger zijn, omdat niet iedereen erop wordt getest.

Attractieparken en dierentuinen langzaam weer open

Met de versoepeling van de coronamaatregelen komen ook Nederlandse attractieparken en dierentuinen langzaam weer op gang. Bezoekers van het vakantiepark Duinrell in Wassenaar zijn vanaf zaterdag weer welkom in het gelijknamige attractiepark en het bijbehorende Tikibad in Wassenaar. Het houden van anderhalve meter afstand is nog steeds geboden in Duinrell, dat als eerste grote attractiepark van Nederland weer opent. Vanaf 20 mei zijn het park en zwembad voor iedereen geopend.

Twitter avatar teamlooopings Team Looopings Slim. Bij de Aqua Swing zijn een heleboel zitplaatsen weggehaald. #Duinrell https://t.co/r5Dwr2g3jj

Eerder deze week mochten ook abonnementshouders van Artis in Amsterdam en safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek weer een kijkje nemen bij de dieren. Later deze maand gaan de meeste Nederlandse attractieparken, waaronder de Efteling en Walibi, voor iedereen open. Wel wordt overal het aantal bezoekers teruggebracht en moeten kaartjes voor de parken online gereserveerd worden.

Twitter avatar Kokenmetkarin Karin Luiten Artis is weer open en ik heb het baby-olifantje gezien. Dubbel hoezee. Nou jullie weer. https://t.co/GrY49qGk0E

Tweede steunpakket Curaçao, Aruba en Sint-Maarten komt met strengere voorwaarden

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten aan strenge eisen voldoen, willen zij een tweede pakket aan financiële steunmaatregelen ontvangen. Tijdens de Rijksministerraad vrijdag werd geen akkoord over het steunpakket bereikt, volgens de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath omdat Nederland „onrealistische eisen” aan de steun verbindt. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. Ook stelde hij „geen loopjongen” te zijn van de Nederlandse overheid. De Rijksministerraad wordt gevormd door de Nederlandse ministers en de gevolmachtigde ministers van de Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Het kabinet stelt onder meer eisen aan het salaris van politici en ambtenaren op de eilanden, laat een woordvoerder aan NRC weten naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Zo zouden ministers en statenleden op de eilanden een kwart van hun arbeidsvoorwaarden in moeten leveren. Van ambtenaren en medewerkers van overheidsbedrijven wordt 12,5 procent van het salaris verlangd.

Ook verwacht het kabinet van Curaçao transparantie van de financiële sector en overheidsbedrijven. In Sint-Maarten moeten de eerder afgesproken pensioenhervormingen daadwerkelijk doorgevoerd worden. In totaal zou het gaan om een steunpakket van 370 miljoen euro, dat tot eind juni zou lopen. Begin juli praat de Rijksministerraad opnieuw over steun aan de eilanden, maar dan voor de langere termijn.

Lees ook deze analyse over de gevolgen van het virus in Curaçao van correspondent Nina Jurna: Voor Curaçao is het coronavirus een klap te veel

Air Canada ontslaat meer dan de helft van personeel

De Canadese luchtvaartmaatschappij Air Canada gaat vanwege de coronacrisis zo'n 20.000 banen schrappen, meldt persbureau Reuters. Dat is meer dan de helft van al het personeel. Het bedrijf is in gesprek met de vakbonden over het massaontslag en wil de maatregelen per 7 juni hebben doorgevoerd.

Air Canada is de grootste luchtvaartmaatschappij van Canada. Op het moment vliegt de maatschappij op 5 procent van de capaciteit, wat ze later dit jaar hoopt te verhogen naar 25 procent. „Helaas is de harde werkelijkheid van vandaag dat we voor minstens drie jaar aanzienlijk kleiner zullen zijn”, staat in een memo aan het personeel, die in handen is van CBS News.

Foto Justin Lane/EPA

De beslissing om meer dan de helft van het personeel te ontslaan is volgens de bedrijfsleiding genomen na „een fundamenteel onderzoek naar wat we moeten doen om met succes uit deze crisis te komen en onze luchtvaartmaatschappij weer opnieuw op te bouwen”.

Thuiszittende Amerikaanse politici mogen collega's voor hen laten stemmen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staat vanwege de coronacrisis stemmen bij volmacht toe. Een voorstel van de Democraten voor een wijziging van de regels, waardoor een politicus die noodgedwongen thuiszit een collega mag laten stemmen, werd met 217 stemmen voor en 189 tegen aangenomen.

Tot nu toe moesten leden van het Huis van Afgevaardigden fysiek aanwezig zijn om te kunnen stemmen, maar veel van hen zijn vanwege de coronapandemie aan huis gekluisterd. Met de regelwijziging is het voortaan ook mogelijk virtuele commissiezittingen te houden. De Republikeinse tegenstemmers vinden dat de maatregelen om bij volmacht te stemmen en op afstand te vergaderen indruisen tegen de grondwet.

Het Huis van Afgevaardigden nam vrijdag ook een door de Democraten ingediende wet aan die voor 3.000 miljard dollar aan staatssteun regelt voor de Amerikaanse economie. Dit steunpakket strandt hoogstwaarschijnlijk wel in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Zij spreken van een „socialistisch weggevertje”. President Donald Trump heeft aangekondigd desnoods zijn veto uit te spreken over de wet, als die op zijn tafel belandt.

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 1.680 coronadoden geregistreerd. Ook werden er 26.396 nieuwe besmettingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. In totaal zijn er nu 87.493 meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van van het longvirus, verreweg het hoogste aantal wereldwijd.

Brazilië meldt opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen

Voor de derde dag op rij is er in Brazilië een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. Het afgelopen etmaal zijn er volgens de autoriteiten 15.305 nieuwe gevallen vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal bevestigde besmettingen op ruim 218.000.

Brazilië is het zwaarst getroffen land van Latijns-Amerika en zag het officiële dodental het afgelopen etmaal met 824 oplopen, tot ongeveer 14.800 in totaal.

Vrijdag diende minister Nelson Teich van Volksgezondheid zijn ontslag in. Hij was nog geen maand in functie. Bekend was dat hij het niet eens is met het coronabeleid van president Jair Bolsonaro, maar een directe aanleiding voor zijn vertrek gaf hij niet: „Het leven bestaat uit keuzes, en ik heb gekozen te vertrekken. Ik heb mijn best gedaan.”

De opgestapte minister Nelson Teich van Volksgezondheid Foto Joedson Alves/EPA

Volgens de Braziliaanse krant O Globo draaide het laatste conflict tussen Teich en Bolsonaro om de behandeling van patiënten met het malariamedicijn chloroquine. En Bloomberg meldt dat hij ook de continue aanvaringen tussen de president en gouverneurs en burgemeesters zat was. Bolsonaro wuift de ernst van de uitbraak van het coronavirus nog altijd weg en is bang dat alle lockdownmaatregelen veel te veel schade toebrengen aan de economie.

Vorige maand ontsloeg president Bolsonaro de populaire voorganger van Teich, Luiz Henrique Mandetta, omdat hij steeds met hem overhoop lag over de aanpak van de coronacrisis.

Italië gooit grenzen op 3 juni weer open

Vanaf 3 juni staat Italië weer reizen van en naar het buitenland toe. Ook mogen Italianen vanaf dan weer door het hele land reizen, heeft de regering volgens Reuters besloten. Daarmee hoopt Italië het komende vakantieseizoen nog enigszins te redden.

Italië was op 10 maart het eerste Europese land dat strenge nationale lockdownmaatregelen nam, maar is intussen begonnen deze te versoepelen. Vanaf maandag mogen de meeste bedrijven, winkels, musea bibliotheken en kerken weer open. En sinds begin mei mochten Italianen alweer op bezoek bij familie en buiten sporten.

Bij het openen van de grenzen zijn de Italianen uiteraard wel afhankelijk van het beleid van omringende landen. Zo heeft buurland Frankrijk bijvoorbeeld al laten doorschemeren komend hoogseizoen geen buitenlanders toe te laten. De Europese Commissie heeft opgeroepen de buitengrenzen van de EU nog tot 15 juni gesloten te houden. Nederland gaf daar vrijdag gehoor aan.

Italië is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninrijk qua absolute dodental het zwaarst getroffen land ter wereld. Volgens de officiële cijfers overleden meer dan 31.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Vooral in het noorden van het land stierven relatief veel mensen aan Covid-19.

CNV: Ruim half miljoen werknemers krijgt geen vakantiegeld

Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen vanwege de coronacrisis geen vakantiegeld van hun werkgever, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

CNV-voorzitter Piet Fortuin toont zich daar verbolgen over, omdat vakantiegeld een wettelijk recht is. „We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen”, aldus Fortuin.

CNV-voorzitter Piet Fortuin Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De vakbond lanceert daarom het Meldpunt Vakantiegeld, waar werknemers zich kunnen melden die hun vakantiegeld slechts deels of helemaal niet uitgekeerd krijgen. CNV belooft in gesprek te gaan met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen en stapt mogelijk naar de rechter als dat niks oplevert, zegt Fortuin. „Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen”.

Lees hier over het polderoverleg tussen FNV en VNO-NCW tijdens de coronacrisis:‘Wij begrijpen elkaar: ook als we er niet uitkomen’

Kredietbeoordelaar S&P houdt volste vertrouwen in Nederland

Kredietbeoordelaar S&P Global handhaaft de AAA-status van Nederland, de hoogst mogelijke categorie voor de veiligheid van leningen. Volgens S&P zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse staat, ondanks de economische krimp van 6,7 procent die dit jaar wordt verwacht, nog altijd stabiel.

De kredietbeoordelaar denkt dat er genoeg ruimte is in de begroting voor steunpakketten tijdens de coronacrisis, zonder dat de Nederlandse kredietwaardigheid daardoor wordt aangetast. Dat vertrouwen komt ook voort uit het feit dat Nederland een open en concurrerende economie heeft en er altijd veel begrotingsdiscipline is.

Voor Frankrijk ziet het er volgens een andere toonaangevende kredietbeoordelaar somberder uit. Ratingbureau Fitch verlaagde de financiële vooruitzichten van het land vrijdag van stabiel naar negatief. De kans is groot dat daardoor de huidige AA-status ook wordt afgewaardeerd.

Volgens Fitch gaan de enorme extra uitgaven in combinatie met de economische stilstand de toch al forse schuldenlast flink verhogen. Frankrijk gaat er zelf van uit dat de overheidsschuld dit jaar op 115 procent van het bruto binnenlands product uit gaat komen.

Slowakije geeft terugkeerders uit buitenland digitaal huisarrest

Slowaken die uit het buitenland terugkeren kunnen voortaan de verplichte quarantaine van twee weken thuis doorbrengen en worden dan via een bewakingsapp in de gaten gehouden. Tot nu toe hadden zij alleen de optie om veertien dagen naar een van de omstreden quarantainecentra van de staat te gaan, die door critici gevangenenkampen werden genoemd.

Het Slowaakse parlement stemde volgens persbureau ANP vrijdag in met een voorstel van de regering om mensen op vrijwillige basis een app te laten installeren op hun telefoon, die een signaal doorgeeft aan de autoriteiten als ze hun huis verlaten. Minister Marek Krajci van Volksgezondheid noemt deze vorm van digitaal huisarrest een „intelligente quarantaine”.

De sociaal-democratische oppositie in Slowakije keerde zich tegen de overheidscontrole via de mobiele telefoon en bestempelt de methode als „zonder weerga in Europa”.

Slowakije heeft relatief weinig besmettingen. Er zijn onder de 5,4 miljoen inwoners 1.480 coronagevallen vastgesteld sinds de uitbraak van het virus. In totaal zijn er in Slowakije 27 meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog doet NRC vandaag verslag van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

 • De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van de laatste drie maanden in 2019. De Duitse economie kromp in dezelfde periode met 2,2 procent, die van de hele eurozone nam naar schatting af met 3,8 procent.
 • De sterfte in Nederland is nog altijd hoger dan gemiddeld, maar ligt volgens het CBS weer bijna op het normale niveau. Sinds het begin van de corona-uitbraak overleden circa 9.000 mensen meer dan gemiddeld. Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 ligt sinds vrijdag op 5.634.
 • Studenten die vertraging oplopen door de coronacrisis krijgen een deel van het collegegeld terug ter compensatie. Ook scholen krijgen extra geld om achterstanden bij leerlingen weg te werken.
 • De Immigratie- en Naturalisatiedienst krijgt tijdelijk twaalf in plaats van zes maanden de tijd om te beslissen over een asielaanvraag. De termijn is verlengd omdat de behandeling „in ernstige mate” wordt belemmerd door de coronamaatregelen.
 • Litouwen, Letland en Estland hebben als eerste EU-landen de grenzen weer geopend voor elkaars burgers. De grens van Frankrijk blijft komend hoogseizoen daarentegen waarschijnlijk gesloten voor buitenlandse toeristen.
 • Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart zijn Nederlandse bedrijven en consumenten al voor 11 miljard euro tegemoetgekomen door banken, onder meer met uitstel van aflossingen en het geven van meer kredietruimte.
 • In de hoop dat passagiers van KLM geen geld terugvragen voor geannuleerde reizen maar voor een voucher kiezen, verhoogt de luchtvaartmaatschappij de waarde van de tegoedbon met 15 procent.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug