Burgemeester van Weert stapt op

Lokale politiek Jos Heijmans (D66) was al tijdelijk teruggetreden in afwachting van een integriteitsonderzoek, maar stapt nu definitief op. Hij gaf een stichting waar hij zelf voorzitter was subsidie.
Een extern bureau onderzoekt of burgemeester Jos Heijmans zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling.
Een extern bureau onderzoekt of burgemeester Jos Heijmans zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans (D66), stapt op. Hij heeft zich bij de gouverneur van Limburg ziek gemeld en wil niet terugkeren als burgemeester, meldt 1Limburg. Welke ziekte Heijmans heeft aangegeven voor zijn vertrek, is niet bekend. Zijn keuze om te vertrekken zou niets te maken hebben met het integriteitsonderzoek dat naar hem loopt, verklaarde hij tegenover de website.

De wethouders en de gemeenteraad zijn donderdag per brief op de hoogte gesteld. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de wethouders vervolgens deze ochtend met elkaar overlegd. Naar verwachting wordt maandag een waarnemer aangesteld.

Heijmans trad eind januari al tijdelijk terug in afwachting van een onderzoek naar subsidie die hij, buiten de gemeenteraad om, zou hebben gegeven aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is. De Limburger onthulde dat hij 23.000 euro subsidie gaf aan de stichting International Award for Young People. Ook haalde Heijmans volgens de krant een bedrijf met grote belangen in Weert binnen als sponsor voor de stichting. Een extern bureau onderzoekt nu of de burgemeester zich schuldig gemaakt heeft aan belangenverstrengeling. De resultaten van het onderzoek worden op 3 juni besproken in de gemeenteraad.

In februari zouden ook twee ambtenaren op non-actief zijn gesteld in verband met het onderzoek naar Heijmans.

Lees ook Onderzoek naar integriteitskwestie burgemeester Weert