Brieven

Brieven`15/5/2020

ECB

Hulde aan het Hof

Het Duitse Constitutionele Hof heeft zijn kracht laten zien. (8/5) Een politiek van absurde monetaire stimulatie die ten koste ging van de belangen van de Europese burgers die de rente op hun spaartegoeden tot nul procent zagen dalen en hun pensioenen zagen verdampen. Om nog maar te zwijgen van degenen die met de opbrengst van een kapitaalverzekering een lijfrente moesten kopen tegen absurd lage rentes. Niemand beschermde deze burgers. Ook de Europese rechter niet. Hulde dat het Hof in Karlsruhe deze burgers een stem geeft.

Laten de bestuurders van de ECB nog maar een keer in de lesboeken van Heertje kijken: „Ondernemers investeren als ze denken dat ze winst kunnen maken en niet omdat geld gratis is.”

Vouchers

Betaal rente

Cora van Nieuwenhuizen liep een blauwtje op bij de Europese Commissie. Geen voucher, maar geld terug. De luchtvaartmaatschappijen huilen tranen met tuiten. Teruggave van vooruitbetaalde reissommen zou leiden tot faillissementen. Het gaat om van de klanten geleend geld. Waarom er ook niet zo mee omgaan? Als ik bij de bank rood sta, betaal ik 12 procent rente. Waarom maken de reisorganisaties niet een regeling waarbij ze vouchers afgeven maar ook bepalen dat er rente wordt betaald over de uitstaande voucher? Veel mensen zullen dat een aantrekkelijke optie vinden. Ze sparen voor de volgende vakantie. Kortom het wordt aantrekkelijk om ondanks de crisis nu al te boeken. Voor de reisorganisaties betekent dat een relatief klein kapitaalbeslag en voorkomt faillissement.

IATA

Goedkoop vliegen

Ooit kreeg de internationale luchtvaartbelangenorganisatie IATA het voor elkaar dat wereldwijd geen belasting over kerosine moest worden betaald. Om het vliegen populair te maken. Hoog tijd dat de IATA haar internationale verantwoordelijk neemt en nu gaat pleiten voor een wereldwijde fatsoenlijke beprijzing van vliegtuigbrandstof. Want mede dankzij die internationale belastingvrijstelling zijn vliegtuigreizen over de hele wereld te goedkoop en te populair geworden, met nogal wat kwalijke neveneffecten en schade van dien.

Raddraaiers

Negatieve beeldvorming

Het bericht over ‘raddraaiers’ in AZC’s (12/5) lijkt geplaatst met geen ander doel dan het creëren van negatieve beeldvorming van asielzoekers. Waarom geen inhoudelijke reportage over de oorzaken van dit probleem, om te beginnen bij het beleid van Ankie Broekers-Knol? De ‘veiligelanders’ die in AZC’s zitten, zijn wanhopig en zitten in een uitzichtloze situatie. De reactie van Justitie is dat het een enorme tegenvaller” is dat deze mensen van het EU-Hof niet meer op straat mogen worden gezet. Gek genoeg lijkt niemand bij Justitie zich te realiseren dat het op straat zetten van mensen zonder inkomen of slaapplek geen oplossing is, integendeel. Graag had ik gezien dat NRC hier op een kritische manier over bericht.

WOII

Bevrijding onderbelicht

De NRC besteedde veel aandacht aan 75 jaar bevrijding. Aan de enorme ellende voor velen, vooral voor de joden. Maar over de bevrijding door de vele tienduizenden, vooral jonge jongens die daarvoor hun leven hebben gegeven, heb ik weinig kunnen lezen. En door hen is toch een einde gekomen aan die ellende.

Correcties/aanvullingen

Zonnepanelen

In Zonnepaneel blijft efficiënt met koelende watergel (13/5, p. E10) staat dat het rendement van zonnepanelen kan teruglopen van 25 procent naar 6 procent als het paneel opwarmt. Dit klopt niet. Het ‘startrendement’ van verschillende typen zonnepanelen ligt tussen de 6 en 25 procent. Het rendement loopt terug met 0,5 procent per graad Celsius dat het paneel opwarmt, niet met 0,5 procentpunt.