Arbeidsmarkt

Minder vacatures, fors meer uitkeringen

Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal fors gedaald: met 21 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Eind maart waren er 226.000 baanopeningen, ruim 60.000 minder dan eind vorig jaar. Dat is – in aantallen – de grootste afname die het CBS ooit heeft gemeten. Ook meldt het CBS dat vooral flexwerkers, zoals uitzend- en oproepkrachten, afgelopen kwartaal zonder werk kwamen te zitten.

Desondanks is het werkloosheidscijfer in maart niet opgelopen, meldde het CBS vorige maand al. Net als in februari was in maart 2,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. De komt mede door de strikte definitie van werkloosheid die het CBS hanteert.

Het CBS ziet dat vooral flexwerkers de afgelopen drie maanden hun baan zijn kwijtgeraakt. Zo raakte 12 procent van de uitzendkrachten vorig kwartaal zijn of haar baan kwijt. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 8,5 procent. Ook bij oproepkrachten ging het dit jaar om 11,6 procent, tegen vorig jaar minder dan 10 procent.

Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering is in maart met liefst 56 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor vanwege de coronacrisis. Dat meldt de vereniging van sociale diensten Divosa op basis van gegevens van 179 gemeenten.

Normaal gesproken is het aantal bijstandsaanvragen door het jaar heen redelijk stabiel. Divosa gaat ervan uit dat het aantal aanvragen in april verder is gestegen vanwege de coronamaatregelen.