Zo ging de derde editie van de NRC corona-leesclub (en dit lezen we voor de vierde)

Lezend de crisis door: al duizenden lezers sloten zich aan bij Bas Heijne’s online boekenclub. Voor de volgende editie kiest hij een veelgeprezen roman over een doodsbedreiging in een vijfsterrenhotel.
Foto via uitgeverij
Foto via uitgeverij De jonge Canadese schrijfster Emily St. John Mandel

Samen lezen in tijden van corona – met die woorden trapte Bas Heijne half maart een spontane editie af van de virtuele leesclub @NRCTwitLit. Voor de derde editie koos hij de roman De kolibrie van Sandro Veronesi (1959), een ‘denderende roman’ vol humor en liegende personages in een onopvallende wijk in Rome. Het boek kreeg van NRC vier ballen. Wat vonden de deelnemers?

‘Diep geraakt’

Veel enthousiasme bij de lezers van NRCTwitlit voor De kolibrie. Men was onder de indruk van hoe de ook in Nederland populaire Italiaanse schrijver in staat is een duizelingwekkende literaire constructie van het leven van Marco Carrera, de kolibrie uit de titel, samen laat gaan met emotionele diepgang. Veel lezers toonden zich er diep door geraakt. Slechts een enkeling kon er niet meer uit te voeten, sprak van ‘effectbejag’. Zie hier een aantal reacties.

Het ‘ledenaantal’ van de spontane lockdownleesclub is inmiddels flink gegroeid – er zijn nu meer dan 3.200 volgers van het speciale account van Bas Heijne. Hier een greep uit de laatste reacties op Twitter.

Vijfsterrenhotel

Als laatste roman voor de zomer koos Heijne Het glazen hotel, van de jonge Canadese schrijver Emily St. John Mandel (in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Atlas Contact). Een doodsbedreiging in de glazen muur van een vijfsterrenhotel; paniek in New York als een gigantisch piramidespel instort; de mysterieuze verdwijning van een vrouw op een vrachtschip - St. John Mandel vervlecht deze willekeurige gebeurtenissen „op ingenieuze wijze”. Tot eind mei leest de boekenclub deze roman. Meedoen kan hier.