Wolf of Wall Street-producent Riza sluit deal over witwasaantijgingen

Fraudezaak Filmproducent Riza Aziz zou via zijn stiefvader, de voormalige premier van Maleisië, miljoenen hebben ontvangen uit een staatsfonds.
Archiefbeeld van Riza bij aankomst bij een rechtbank.
Archiefbeeld van Riza bij aankomst bij een rechtbank. Foto Ahmad Yusni/EPA

De Maleisische filmproducent Riza Aziz heeft een deal gesloten met de Maleisische justitie in een grote fraudezaak. De vijf aanklachten van witwassen komen te vervallen, in ruil voor de beslaglegging op bezittingen ter waarde van 107,3 miljoen dollar (99,5 miljoen euro). Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Riza werd ervan verdacht in 2012 een bedrag van 1,25 miljard Maleisische ringgit (267 miljoen euro) te hebben ontvangen dat afkomstig was van het staatsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Riza zou het geld hebben ontvangen via zijn stiefvader, de toenmalige premier van Maleisië Najib Razak, en een deel van het bedrag gebruikt hebben voor films als The Wolf of Wall Street. Riza heeft ontkend schuldig te zijn.

De zaak tegen de producent maakt deel uit van een grootschalig corruptieschandaal dat al jaren speelt in Maleisië. De kwestie kwam in 2015 aan het licht toen de toenmalige premier Najib er voor het eerst van werd beschuldigd meer dan 2,7 miljard Maleisische ringgit (zo’n 650 miljoen euro) van 1MDB te hebben overgemaakt naar privérekeningen. Het kwam niet tot vervolging en pas drie jaar later, nadat Najib de verkiezingen had verloren, werd de zaak heropend.

Najib werd in 2018 in staat van beschuldiging gesteld en door zijn opvolger Mahathir Mohamad verboden het land te verlaten. Ook werd er beslag gelegd op tientallen miljoenen aan bezittingen van de voormalige premier. De zaak tegen de premier, die net als zijn stiefzoon stelt onschuldig te zijn, gaat later deze maand verder.