Rotterdamse theaters en concertzalen gaan deze zomer nog niet open – bioscopen wel

Podia Er wordt druk gerekend en nagedacht, maar de theaters zien een opening deze zomer nog niet zitten.

LantarenVenster heeft alvast ruimte gemaakt voor bezoekers.
LantarenVenster heeft alvast ruimte gemaakt voor bezoekers. Foto LantarenVenster

De grote theaters en concertzalen in Rotterdam verwachten pas in het najaar weer hun deuren te openen voor voorstellingen met publiek. Bioscopen kunnen wel al profiteren van de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juni.

De mogelijkheid om in juni bijeenkomsten tot maximaal dertig mensen te organiseren en vanaf 1 juli met honderd mensen, biedt de theaters geen soelaas. Theater Rotterdam en het Luxor Theater zeggen zich daarom te richten op het nieuwe seizoen dat in het najaar van start gaat. „Dertig mensen is niet haalbaar als je er al twintig voor en achter de schermen hebt”, zegt hoofd programmering Carlijn Sonneveldt van het Luxor. „Met honderd wordt het al lastig. Al proberen we dan wel wat voor de stad te betekenen: voor zomerscholen of uitvaarten bijvoorbeeld, of voor kleinere podia die nu met ruimtegebrek kampen.”

Wie niet open kan moet slim zijn

Ook Theater Rotterdam (TR Schouwburg en TR Witte de With) concentreert zich op september, aldus zakelijk leider producties Silvie Dees. „De voorbereiding kost veel tijd, want het zal natuurlijk anders zijn dan anders, met de anderhalve meter afstand die we moeten aanhouden. Grotere producties worden moeilijk, zeker die van de internationale gezelschappen, die niet kunnen reizen. We denken nu aan kleinere producties van nationale en stedelijke gezelschappen. We zijn in overleg met collega-instellingen in Rotterdam en onze landelijke collega’s hoe we dat kunnen vormgeven. We willen de komende maanden daarvoor krijtlijnen uitzetten en oplossingen uitproberen.”

Het is voor iedereen ‘omdenken’, zegt Dees, zowel voor de theaters als de artiesten en de bezoekers. „We streven er naar om die anderhalve meter afstand onderdeel te laten zijn van de totale beleving van een avond naar het theater. Alleen al het naar binnen gaan zal anders verlopen, mensen zullen langer moeten wachten. Met de makers zijn we in overleg hoe we dat kunnen combineren met de artistieke inhoud van de voorstelling.”

Beide theaters overwegen een nieuwe indeling van de zalen. „Het denken daarover is nog pril”, zegt Dees, „maar je zou bijvoorbeeld tribunes kunnen vervangen door een meer decor-achtige opstelling. Je kunt ook denken aan voorstellingen in de vorm van een tour door het gebouw, zodat je mensen spreidt over een grotere ruimte.” Het Luxor hoopt met een nieuwe indeling twee kortere voorstellingen per avond voor elk vierhonderd mensen te realiseren. „In een meer nachtclubachtige sfeer”, zegt Sonneveldt.

Dertig stoelen per voorstelling betekent voor Pathé fors verlies

Zoiets staat ook Pepijn Kuyper voor ogen, directeur van LantarenVenster. Alle filmzalen gaan op 1 juni open voor maximaal dertig personen. Daarnaast gaat LantarenVenster naast film ook al wat kleine concerten doen in de theaterzaal. In juli loopt die concertprogrammering door, laat Kuyper weten. Normaal stopt het podiumprogramma vlak voor het North Sea Jazz festival, maar nu wil Kuyper er gedurende de hele zomer mee doorgaan. „We spelen met het idee om de concertzaal om te toveren in de sfeer van een New Yorkse jazzclub, met tafels en stoelen. Of dat lukt hangt ook af van het aanbod aan artiesten.”

Kuyper zegt er vertrouwen in te hebben bezoekers op een veilige manier te kunnen ontvangen. „Het voordeel is dat we een grote foyer hebben, waardoor we de in- en uitstroom goed kunnen scheiden. Bezoekers kunnen na binnenkomst langs de pauzebar voor een drankje en langs de toiletten. Na afloop kunnen ze er aan de achterkant uit. We maken de looproutes goed zichtbaar, maar wel vriendelijk, niet met verbodskruizen of stopborden. We willen het op een charmante manier doen.”

LantarenVenster wil ook het restaurant weer openen, al hangt de manier waarop af van het de protocollen van Horeca Nederland. Kuypers: „In elk geval willen we het buitenterras uitbreiden om meer bezoekers te kunnen herbergen, maar we denken ook aan de splitsing van de foyer in twee aparte ruimtes, waardoor we twee maal dertig mensen kunnen ontvangen. We onderzoeken of dat een mogelijkheid is.”