Onderzoek naar zedenincidenten op marineschip Karel Doorman

Defensie

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar aanleiding van aangiften vanwege zedenincidenten die zouden hebben plaatsgevonden aan boord van het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman, dat zich nu in Caribisch gebied bevindt.

Tegen een marineofficier is aangifte gedaan door meerdere personen, ook vanwege eerdere misdragingen. Dat bevestigt de marechaussee donderdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. „We zijn aan boord geweest om verklaringen op te nemen, het onderzoek loopt”, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Volgens De Telegraaf besloot een matroos die door een mannelijke officier zou zijn aangerand, aangifte te doen. Daarop kwamen in het weekeinde twee marechaussees aan boord en dat was voor twee andere matrozen aanleiding ook aangifte te doen.

Alle betrokken militairen bleven aanvankelijk aan boord, ook de beschuldigde officier; zijn rol was van essentieel belang voor de voortgang van de missie. Woensdag besloot hij alsnog te vertrekken, vanuit Nederland wordt voor vervanging gezorgd.

De Karel Doorman, een logistiek ondersteuningsschip, vertrok op 13 april vanuit Den Helder naar het Caribisch gebied, waar het op 25 april aankwam in de haven van Philipsburg op Sint Maarten. Defensie heeft het schip gestuurd ter ondersteuning van het zorgstelsel op de Bovenwindse eilanden. Daar zou het de lokale hulpdiensten kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus. (NRC)