Onderzoek naar zedenincidenten op marineschip Karel Doorman

Zedenincident Een marineofficier die meerdere aanrandingen zou hebben gepleegd, is woensdag van boord gegaan.
Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman arriveert in de haven van Philipsburg op Sint Maarten.
Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman arriveert in de haven van Philipsburg op Sint Maarten. Foto Tim van Dijk/ANP

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar een zedenincident dat afgelopen weekeinde zou hebben plaatsgevonden aan boord van het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman. Tegen een marineofficier is aangifte gedaan door meerdere personen, ook vanwege eerdere misdragingen. Dat bevestigt de marechaussee naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. „We zijn aan boord geweest om verklaringen op te nemen, het onderzoek loopt”, aldus een woordvoerder.

Volgens De Telegraaf besloot een matroos die door een mannelijke officier zou zijn aangerand, aangifte te doen. Daarop kwamen in het weekeinde twee marechaussees aan boord en dat was voor twee andere matrozen aanleiding ook tot aangifte over te gaan. Alle betrokken militairen bleven aan boord, ook de aangeklaagde officier; zijn rol was van essentieel belang voor de voortgang van de missie. Woensdag besloot hij alsnog te vertrekken, vanuit Nederland wordt voor vervanging gezorgd.

De Zr. Ms. Karel Doorman vertrok op 13 april vanuit Den Helder naar het Caribisch gebied, waar het op 25 april aankwam in de haven van Philipsburg op Sint Maarten. Defensie heeft het schip gestuurd ter ondersteuning van het zorgstelsel op de Bovenwindse eilanden.