Opinie

Onderduikadres

Mirjam de Winter

Onze achtertuin in Blijdorp fungeert sinds kort als onderduikadres voor mijn opgejaagde puberzoon en vrienden. Ze mogen er schuilen voor politie, handhavers en klikkende burgers. Ik heb ze de verstopplek zelf aangeboden nadat ze op een warme dag waren betrapt op een steiger langs het Schiekanaal en een officiële waarschuwing kregen voor het niet naleven van de coronamaatregelen. De volgende keer volgt een boete van 95 euro per persoon, zo is ze verteld, plús een aantekening in „het systeem”. Maar hoe hadden de boa’s hen weten te vinden, had onze puberzoon nog gevraagd, want ze zaten goed verstopt daar op die steiger langs het water. Een handhaver had naar het gebouw aan de overkant van het kanaal gewezen, wat – domme pech – het hoofdkantoor van Stadsbeheer bleek te zijn. De boa’s zaten er tijdens hun pauze een boterhammetje te eten toen pal voor hun neus het misdrijf werd gepleegd. De heren hadden de deksels weer op hun broodtrommels gedaan, de politie gebeld en waren er met zijn zessen op afgegaan om het gespuis onder controle te krijgen.

Als ouders kregen we een brief van politie en gemeente met het verzoek om met ons kind in gesprek te gaan over het belang van het naleven van de maatregelen. „De maatregelen zijn er immers niet om te plagen, maar om levens te redden”, schreef het Hoofd Handhaving van de gemeente ons. Ik voelde me betrapt als falende opvoeder en burger, omdat ik kennelijk niet genoeg mijn best had gedaan hem binnen te houden of anderszins bewust te maken van de impact van het virus. Maar hoe hou je een 17-jarige binnen die zich stierlijk verveelt nu zijn school- en eindexamens zijn afgelast en hij tot september niet meer naar school hoeft? Die móet gewoon naar buiten om te kunnen chillen met vrienden en stiekem jointjes te roken.

Wat is daar nou helemaal voor ergs aan? Dat onzichtbare virus en die abstracte besmettingscijfers zullen hem een worst wezen en dat heeft alles te maken met dat merkwaardige puberbrein van hem. Een 17-jarige laat zich niet beïnvloeden door afschrikwekkende tv-reportages over de intensive care, hoge boetes of strenge ouders. Bovendien is die puber van mij slimmer dan hij zich voordoet. Schermt met de woorden van RIVM-baas Van Dissel bijvoorbeeld, die zegt dat de scholen wat hem betreft nooit gesloten hadden hoeven worden, aangezien kinderen en jongeren tot 20 jaar een minimale rol zouden spelen bij de verspreiding van het virus. Dus waarom niet chillen met vrienden op een steiger, mam?

Onze eigen tuin als hangplek blijkt – na wat tegensputteren – een prima alternatief. Wel hebben we een aantal voorwaarden gesteld, zoals een maximaal aantal pubers per keer, afstand houden en geen fysiek contact. Vanachter het raam kan ik ze een beetje in de gaten houden. En tik zo nu en hard tegen de ruit als ik ze ‘per ongeluk’ een sigaret of joint zie delen of om de beurt dezelfde colafles aan hun mond zie zetten. Want een beetje dom blijft het natuurlijk wel, dat puberbrein.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.