‘MH17-verdachte Chartsjenko in maart opgepakt in Donetsk’

‘De Mol’ Eén van de vier verdachten in het MH17-proces werd twee dagen na het bekendmaken van de Nederlandse aanklacht opgepakt in de Volksrepubliek Donetsk.
Leonid Volodyromovych Chartsjenko
Leonid Volodyromovych Chartsjenko Foto: Politie

Eén van de vier MH17-verdachten, Leonid Chartsjenko, is in maart gearresteerd in de Volksrepubliek Donetsk, meldt de Russische afdeling van de Britse omroep BBC op basis van anonieme bronnen, die Chartsjenko’s collega-militairen zouden zijn. Waar hij door de separatisten van wordt verdacht, is niet duidelijk.

In Nederland werden Chartsjenko en drie Russen, Igor Girkin, Sergej Doebinski en Oleg Poelatov, moord en doodslag van de 298 inzittenden van vlucht MH17 ten laste gelegd. Op 9 maart werd de Oekraïner Chartsjenko in Nederland officieel als verdachte aangewezen. Twee dagen later zou hij op andere gronden zijn gearresteerd in Donetsk. Zijn voorarrest zou begin mei zijn verlengd, en hij zou momenteel zijn rechtszaak afwachten in voorlopige hechtenis. Chatsjenko’s bijnaam is ‘De Mol’.

Arrestatie als dekmantel

De BBC-bronnen verschillen van mening over wat ten grondslag ligt aan de arrestatie van Chartsjenko. „De beschuldigingen zijn belachelijk - het deelnemen aan een illegale huiszoeking in 2014 en illegaal wapenbezit”, zei een van de bronnen. Van de eerste aantijging zou geen aangifte zijn gedaan, en het wapen zou legaal zijn verkregen, stelt de bron. Een andere bron stelt dat de arrestatie een dekmantel is om Chartsjenko te beschermen tegen ontvoering door Oekraïne, in verband met het MH17-proces.

Eerder ontvoerden Oekraïense commando’s Volodymyr Tsemach uit de separatistenrepubliek Donetsk. Naar diens betrokkenheid bij de aanval op MH17 loopt nog een onderzoek. Tsemach werd afgelopen herfst bij een gevangenenruil uitgeleverd aan Rusland, dat weigert hem uit te leveren aan Nederland. Overigens wordt Chartsjenko niet verdacht van het zelf neerschieten van MH17, maar van betrokkenheid hierbij. De rechtszaak moet in juni worden vervolgd.

Lees ook: Zonder verdachten gaat het MH17-proces van start