Meer ontslagen bij politie wegens plichtsverzuim

Ontslag In 2019 werden 150 politiemensen ontslagen na plichtsverzuim. In totaal werd vorig jaar 309 keer een disciplinaire straf opgelegd aan een politiemedewerker.
Archiefbeeld van het politiebureau in Dordrecht. Er is niet bekend of ook aan politiemedewerkers uit Dordrecht een disciplinaire straf is opgelegd.
Archiefbeeld van het politiebureau in Dordrecht. Er is niet bekend of ook aan politiemedewerkers uit Dordrecht een disciplinaire straf is opgelegd. Foto Bas Czerwinski/ANP

Het aantal politiemedewerkers dat wegens plichtsverzuim is ontslagen is vorig jaar gestegen naar 150. Dat meldt de politie donderdag. Een jaar eerder lag het aantal nog op 119, in 2017 ging het om 121 ontslagen. In totaal werd vorig jaar ruim 300 keer een disciplinaire straf opgelegd aan een politiemedewerker.

Lees ook: Opnieuw politiechef opgestapt vanwege ‘aanhoudende onrust’

In 68 van de gevallen betrof het een maatregel vanwege het lekken of het bewust achterhouden van informatie. Dat aantal is vergelijkbaar met dat van de afgelopen jaren. Volgens Lonneke Soudant, die onderzoeken naar integriteitskwesties leidt binnen de politie, is slechts in een klein aantal gevallen data of gegevens doorgespeeld naar criminelen. Naast ontslag lopen de straffen voor politiemedewerkers uiteen van een officiële berisping tot het inhouden van salaris.

Misbruik van positie

De meeste disciplinaire onderzoeken zijn gedaan naar misbruik van positie. Politiemensen hebben volgens Soudant dagelijks toegang tot „waardevolle inlichtingen”, waarmee door onoplettendheid en een gebrek aan bewustzijn verkeerd kan worden omgegaan. „Het natrekken van het vriendje van je dochter of het bekijken van bekende Nederlanders in politiesystemen is ongeoorloofd en dit blijven we disciplinair aanpakken”, aldus Soudant.

Eerder deze maand werd politiemol Mark M. door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. M. speelde jarenlang vertrouwelijke informatie door aan de Limburgse en Brabantse onderwereld. Volgens Soudant probeert de politie eerder zicht te krijgen op het lekken naar criminelen door „opmerkelijke bevragingen van politiemedewerkers” te signaleren.