Man opgepakt voor plaatsen verdacht pakket koosjer restaurant

HaCarmel Restaurant HaCarmel in Amsterdam, waar het verdachte pakketje werd geplaatst, is al vaker het doelwit geweest van vernielingen en bedreigingen.
Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.
Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Foto Peter Dejong/AP

Een 46-jarige man is donderdag aangehouden op verdenking van het plaatsen van een verdacht pakket begin dit jaar bij een koosjer restaurant in Amsterdam. Dat meldt de politie. Het restaurant HaCarmel is al vaker het doelwit geweest van vernielingen en bedreigingen.

De man uit Amsterdam wordt ervan verdacht op afgelopen 15 januari een verdacht pakket voor het restaurant aan de Amstelveenseweg te hebben geplaatst. Het pakket bleek geen explosief te bevatten, maar de politie deed wel urenlang onderzoek in de omgeving. Omliggende woningen werden ontruimd, de omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld.

Vorige week vrijdag werd een 31-jarige man aangehouden omdat hij diezelfde dag vernielingen zou hebben aangericht en brand gesticht bij HaCarmel. Het gaat om dezelfde man die in 2017 daar een ruit vernielde en probeerde de Israëlische vlag te stelen.

Lees ook dit interview met de eigenaar van het restaurant: Wéér gaan de ruiten van HaCarmel aan diggelen – op klaarlichte dag