Liever wat geld steken in de tuin dan in isolatie of zonnepanelen

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Getty Images

De luchten zijn lange tijd niet zo blauw geweest en zelfs in de Nederlandse binnensteden ruikt het vaker fris. De coronacrisis lijkt voor een inkijkje in een meer duurzame samenleving te zorgen.

Betekent dat ook dat de gemiddelde huizenbezitter nu extra snel gaat investeren in een duurzamere woning? Door bijvoorbeeld te isoleren, zonnepanelen op het dak te plaatsen of voor een warmtepomp te gaan? Niet echt.

Recente enquêtes laten zien dat de coronacrisis juist leidt tot uitstel. Van de huizenbezitters die plannen hadden om te verduurzamen, wacht volgens Vereniging Eigen Huis bijna de helft op stabielere tijden. Liever even niet interen op de financiële reserves is de meest genoemde reden. Ook de gedachte andere mensen over de vloer te krijgen, jaagt veel mensen schrik aan. En een vijfde van de geënquêteerde leden (1.150) vreest dat de aannemer vlak vóór of tijdens de klus failliet gaat.

De uitkomsten van het onderzoek van vorige maand klinken negatief, maar dat valt eigenlijk wel mee. Want ruim de helft van de mensen die duurzame plannen hadden, gaat die gewoon uitvoeren. En driekwart van de uitstellers bezweert dat het huidige uitstel geen afstel betekent.

Volgens onderzoek van ABN Amro hebben mensen hun vertrouwen in een groenere toekomst nog helemaal niet verloren. De helft van de ruim 1.200 ondervraagden denkt zelfs dat Nederland door de coronacrisis de klimaatdoelen makkelijker behaalt. Denk bijvoorbeeld aan de halvering van de CO2 -uitstoot in 2030.

Hand op de knip

Zal Nederland dan deze zomer de verwachte miljoen woningen met zonnepanelen gewoon halen? Nou, dat is nog even afwachten. Want diezelfde optimisten houden volgens de bank de hand op de knip als het om verduurzaming van hun eigen huis gaat.

Tegenover elke investeerder die onverschrokken doorgaat, trappen ruim twee mensen op de rem. Geen wonder dat veel bedrijven voor een lagere omzet vrezen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie vroeg recentelijk naar de verwachte gevolgen door corona. Onder de 6.000 aangesloten bedrijven gaat 86 procent uit van minder werk.

Lees ook: Bekijk op welke daken in Nederland er zonnepanelen liggen

De particulier spaart momenteel liever, maar er zijn volgens ABN Amro ook andere voorkeuren. Zo zeggen de respondenten hun geld nu eerder aan eten en drinken te spenderen. En aan nieuwe plantjes of stoelen in de tuin. Verduurzaming wint het volgens de enquête nog wel van bestedingen als vakanties, kleren en een nieuwe auto.