Recensie

Recensie Muziek

Lenige vertolking van het dansen op een vulkaan

De orkestmuziek van Maurice Ravel, uitgevoerd op historisch instrumentarium. Dat is het project waar de Franse dirigent François-Xavier Roth zich drie jaar geleden aan zette met zijn veelgeprezen orkest Les Siècles. Inmiddels is de derde release een feit. Met onder meer La Valse, Ravels terugblik (anno 1919) op de broeiende fin-de-siècle-cultuur van voor de Eerste Wereldoorlog. Dansen op een vulkaan.

Roth tekent voor een lenige, zwierige vertolking. Met fluwelige strijkers en klankeffecten die fonkelen als de kroonluchters op een Parijs tafereel van Jan Sluijters. Ook Ravels orkestratie van Moessorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling licht Roth uit in een fris kleurenpalet. Mooi dat puntig snerpende hout in het ‘Kuikenballet’, of die violen op darmsnaren die er op het marktplein van Limoge lekker luchtig vandoor stuiven. In de ‘Catacombae’ van het oude Rome laat Roth zijn vroeg-twintigste-eeuwse koperinstrumenten luguber blèren.