Kajsa Ollongren nu ook terug als vicepremier

Vicepremier Kajsa Ollongren keerde medio april na ruim een half jaar ziekteverlof terug als minister van Binnenlandse Zaken.
Vicepremier Kajsa Ollongren (D66) vorige week in aanloop naar de wekelijkse ministerraad.
Vicepremier Kajsa Ollongren (D66) vorige week in aanloop naar de wekelijkse ministerraad. Foto Phil Nijhuis/ANP

Kajsa Ollongren (D66) is een maand nadat zij was teruggekeerd als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opnieuw benoemd tot vicepremier. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees verving partijgenoot Ollongren als waarnemend vicepremier tijdens haar afwezigheid.

Lees ook: Grote verschuivingen in kabinet door medische ingreep Ollongren

Ollongren keerde medio april terug als minister na een half jaar ziekteverlof. Op 1 november 2019 legde ze haar werk neer omdat bij de behandeling van een bijholteontsteking complicaties waren ontstaan. Vanaf dat moment werden haar taken overgenomen door andere leden van het kabinet. Staatssecretarissen Raymond Knops (BZK, CDA) en Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) werden tijdelijk benoemd tot minister van respectievelijk Binnenlandse Zaken en Milieu en Wonen en zijn sinds april weer terug in hun oude rol. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) had in die periode de AIVD in haar portefeuille.

Eerder zei een woordvoerder van het ministerie van BZK tegen NRC dat minister Koolmees „in ieder geval tot het einde van de coronacrisis” vicepremier zou blijven. Hij wordt nu toch eerder afgelost door Ollongren. De reden daarvoor is niet bekendgemaakt. Ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) zijn naast Ollongren de andere vicepremiers in het kabinet dat onder leiding staat van minister-president Mark Rutte (VVD).