Recensie

Recensie Muziek

Herontdekte Rus bij vlagen schematisch

Tsjaikovski had enkele woorden op de partituur van het Andante geschreven, daarom besloot componist Georgy Catoire (1861-1926) die bladzijden te bewaren en ze niet, zoals de rest van zijn strijkkwartet, te vernietigen. Recentelijk werd het deeltje teruggevonden en nu staat het voor het eerst op cd. Tsjaikovski was enthousiast over zijn jonge landgenoot, weet vioolveteraan Boris Tsoukkerman, de drijvende kracht achter het ‘Catoire Ensemble’. Afgaande op het niet onaardige, maar ook nogal plechtige en onvoldragen Andante is de cd-titel weliswaar overdreven, maar hetzelfde geldt voor Catoires dramatische zelfcensuur. Het Strijkkwintet opus 4a verraadt een trefzekere verbeelding en een talent voor aantrekkelijke melodieën. Al klinkt Catoire bij vlagen ook schematisch (slotdeel) of onevenwichtig (het diverse Pianotrio opus 14). De uitvoeringen zijn bevlogen en vaak prachtig, soms wat ongepolijst. De herontdekking van deze vergeten Rus verdient niettemin lof.