Hack

Merkel: hard bewijs voor cyberaanval Rusland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt „hard bewijs” te hebben dat Rusland betrokken was bij een cyberaanval op Duitse overheidsfunctionarissen in 2015. Daarbij werden ook mails van Merkel buitgemaakt. Merkel zei in het parlement woensdag dat de actie de relatie met Rusland „niet makkelijker maakt”, maar zei niet direct of ze ook stappen zal ondernemen tegen Moskou. Welk bewijs er is, zei Merkel niet. Duitse media meldden vorige week dat de Duitse justitie een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen een vermoedelijke officier van de GROe, de Russische inlichtingendienst. Die zou verantwoordelijk zijn geweest voor een cyberaanval op het parlement. De Duitse inlichtingendienst stelde eerder al vast dat de beruchte hackgroep Fancy Bear verantwoordelijk zou zijn voor die aanval. (NRC)