Open BRIEF PROMINENTEN

WHO waarschuwt voor versoepelen coronamaatregelen

Ruim 135 prominenten, onder wie tientallen (voormalige) wereldleiders hebben donderdag opgeroepen tot de ontwikkeling van een ‘volksvaccin’ tegen het nieuwe coronavirus. Intussen waarschuwt de WHO voor het te snel versoepelen van de coronamaatregelen.

In een open brief stellen de prominenten dat dit patentvrij op grote schaal en gratis aan „alle mensen en in alle landen” verstrekt zou moeten worden. Tot de ondertekenaars behoren onder anderen de Pakistaanse premier Khan, de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa en de Nederlandse ex-premier Balkenende.

De brief spreekt de vrees uit dat ontwikkelingslanden niet dezelfde snelle en betaalbare toegang tot een eventueel coronavaccin krijgen als rijkere landen. „We kunnen ons niet veroorloven dat monopolies, rauwe concurrentie en kortzichtig nationalisme een belemmering vormen.”

Bovendien is het mogelijk dat het coronavirus „nooit meer weggaat” en dat zelfs als een vaccin wordt gevonden, het „een enorme inspanning” zal vergen de uitbraak onder controle te houden. Volgens de WHO bestaat de kans dat SARS-Cov-2 een zogenoemd ‘endemisch’ virus wordt, dat net als de griep blijft circuleren.

Voorspellingen over een verondersteld verdwijnen van het virus zijn moeilijk te maken, aldus WHO-directeur Mike Ryan tijdens een persconferentie woensdag, waarbij hij het voorbeeld van hiv aanhaalde. „Het is belangrijk dat we realistisch zijn en ik denk niet dat iemand kan voorspellen wanneer deze ziekte verdwijnt. Hiv is niet verdwenen, maar met dat virus hebben we leren leven”.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukte dat het nog steeds mogelijk is het virus in te tomen.

Waakzaamheid

Tedros maande tot waakzaamheid nu een groot aantal landen al bezig is of op het punt staat coronamaatregelen af te bouwen. „Veel landen willen graag de verscheidene maatregelen verlaten, maar onze aanbeveling blijft dat elk land het hoogst mogelijke niveau van alertheid moet hanteren.”

Juist in de Verenigde Staten, met ruim 1,4 miljoen bevestigde besmettingen wereldwijd het zwaarst getroffen land, groeit de spanning tussen medische experts en de regering. President Donald Trump gaat openlijk in tegen zijn medisch topadviseur Anthony Fauci, die deze week in de Senaat expliciet waarschuwde voor het te snel heropenen van de economie en scholen. Dit zou volgens hem kunnen leiden „tot te vermijden doden en lijden” en „paradoxaal genoeg tot een trager economisch herstel”. „Voor mij is dat een onacceptabel antwoord”, zei Trump woensdag.