Fractievoorzitter Denk Azarkan mocht niet geroyeerd worden, blijft lid

‘Verwijt ongegrond’De beroepscommissie van de partij Denk heeft het besluit vernietigd om fractievoorzitter Azarkan uit de partij te zetten.
Tunahan Kuzu kijkt begin deze maand naar de verklaring die Farid Azarkan geeft rondom de perikelen bij partij Denk. Het bestuur van DENK had fractievoorzitter Farid Azarkan per direct uit de partij gezet.
Tunahan Kuzu kijkt begin deze maand naar de verklaring die Farid Azarkan geeft rondom de perikelen bij partij Denk. Het bestuur van DENK had fractievoorzitter Farid Azarkan per direct uit de partij gezet. Foto Remko de Waal/ANP

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan blijft lid van de partij. Partijvoorzitter Selcuk Öztürk wilde hem royeren, maar de beroepscommissie van de partij heeft dat besluit vernietigd. Dat blijkt uit de uitspraak van die commissie, in handen van NRC. Door uitspraak keert Azarkan terug als lid van de partij waar hij politiek leider van is. Het conflict binnen Denk woekert voort.

Vorige week kondigde Öztürk aan de fractievoorzitter van zijn eigen partij te willen royeren omdat Azarkan de partij „bij voortduring op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van Denk”. De beroepscommissie, die bestaat uit drie leden, „heeft de feitelijkheid van deze beschuldigingen niet kunnen vaststellen”, schrijft ze in de uitspraak.

Öztürk heeft het royement volgens de commissie onvoldoende gemotiveerd. Daarnaast heeft Öztürk geen hoor- en wederhoor gepleegd om de beweringen te toetsen bij Azarkan, schrijft de commissie. Al twee maanden liggen de drie Kamerleden, behalve Öztürk en Azarkan ook partij-oprichter Tunahan Kuzu, met elkaar overhoop over het leiderschap van de partij. Kuzu stapte in maart op als fractievoorzitter vanwege een buitenechtelijke relatie en vermeend “grensoverschrijdend gedrag”.

Lees ook: Bestuur Denk zet Azarkan uit de partij, maar hij stapt niet op „Ik ben Denk en ik blijf Denk.”