Europese Hof van Justitie: detentie asielzoekers Hongarije is illegaal

Migratie Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag bepaald dat Hongarije de Europese migratieregels heeft overtreden aan de Servisch-Hongaarse grens.

Migranten wachten tot ze het hek bij Röszke aan de Servisch-Hongaarse grens doorgelaten worden.
Migranten wachten tot ze het hek bij Röszke aan de Servisch-Hongaarse grens doorgelaten worden. Foto Tibor Rosta/EPA

Met de detentie van migranten in een berucht vluchtelingenkamp aan de Servisch-Hongaarse grens heeft Hongarije de Europese migratieregels overtreden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie (ECJ) donderdag bepaald.

Volgens de rechters krijgen migranten geen eerlijke kans op asiel en is er in de transitzone nabij bij de Hongaarse grensplaats Röszke sprake van een vorm van illegale vrijheidsberoving. „Betrokken personen kunnen de zone niet legaal en op eigen vrije wil verlaten in welke richting dan ook”, aldus de uitspraak. De zaak was aangespannen door vier Afghaanse en Iraanse asielzoekers, die eind 2018 en begin 2019 vanuit Servië op legale wijze de grens waren overgestoken en asiel aanvroegen in de transitzone van Röszke.

Daar werd hun aanvraag door de Hongaarse autoriteiten afgewezen en de vier werden teruggestuurd naar Servië – volgens Hongarije een veilig land om naar terug te keren. Servië weigerde de vier echter terug te nemen, waarna zij vast kwamen te zitten in de transitzone, die zij niet konden verlaten. De vier migranten spanden in 2019 een rechtszaak tegen de Hongaarse overheid aan. Zij werden bijgestaan door advocaat Priit Pikamäe. Die stelde dat de migranten door de Hongaarse opstelling geen kant op konden en daardoor sprake was van ‘detentie’. De rechters van het ECJ gaven hem daarin donderdag gelijk. Volgens het hof mogen staten asielzoekers wel vastzetten, maar mag detentie „in geen enkel geval langer dan vier weken duren vanaf het moment van aanvraag”. Ook op dit moment worden er nog migranten vastgehouden in de zone.

Lees ook ‘Honden aan de grens om vluchtelingen terug te jagen

Grenshek

Hongarije heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen op de ruwe behandeling van migranten. Op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 trok de Hongaarse Orbán-regering bij het grensdorpje Röszke een 175 kilometer lang hek aan de grens met Servië op, om migranten buiten te houden. De transitzone werd berucht vanwege excessief politiegeweld om migranten terug te jagen, de erbarmelijke omstandigheden in de zone zelf en vanwege de slecht uitgevoerde asielprocedures. Migranten werden via het hek slechts mondjesmaat de grens overgelaten, vaak na dagenlang wachten.

In een eerdere uitspraak, begin april, bepaalde het Hof van Justitie al dat Hongarije, Polen en Tsjechië hun Europese verplichtingen hadden verzaakt door vluchtelingen te weigeren, die zij in het kader van het Europese hervestigingsprogramma uit 2015 hadden moeten opnemen vanuit Italië en Griekenland.