Recensie

Duncan Laurence bezingt volle restaurants in ‘Someone Else’

Recensie Duncan Laurence, de winnaar van het Songfestival van vorig jaar, brengt nu de EP Worlds On Fire uit. Wordt het niet tijd voor een album?

Duncan Laurence. Foto Lars van den Brink
Duncan Laurence. Foto Lars van den Brink

Duncan Laurence had dezer dagen zullen schitteren op de Nederlandse presentatie van het Songfestival. Het is inmiddels een jaar geleden dat Laurence de liedwedstrijd won met het verstilde maar toch explosieve ‘Arcade’. Sinds dat succesvolle liedje, dat in West-Europa een hit werd, is er weinig nieuws verschenen van Laurence. Dat deze week de EP Worlds On Fire wordt uitgebracht, lijkt op het nakomen van een oude afspraak: zodat de release zou samenvallen met het Songfestival.

Nu die aanleiding is verdwenen, is het de vraag waarom deze EP er is. Wordt het niet tijd voor een album, of in ieder geval iets substantiëlers dan een EP met daarop al twee bekende liedjes (‘Arcade’ en de vorige single ‘Love Don’t Hate It’? Laurence zal in november - wellicht - optreden in de Ziggo Dome, maar heeft nog altijd slechts vijf nummers uitgebracht.

Na de nieuwe liedjes ‘Beautiful’ en ‘Yet’, die bescheiden frapperen, onderscheidt de nieuwe single ‘Someone Else’ zich door de bewerkte stijl. Sommige elementen doen denken aan ‘Arcade’: de ruimtelijke productie waarin synthesizerklanken aanzwellen, het drama dat losbarst, de vocale dynamiek.

Lees ook dit interview met Laurence: ‘Ik laat zó graag horen dat er meer is dan dat liedje’

De ik-persoon wisselt pijnlijke gedachten aan een ex-geliefde met een nieuwe partner af met beschrijvingen van de omgeving. Van de ‘drukke straten’ waarover hij loopt, en de ‘traffic jam’. Het klinkt bijna anachronistisch: „Eating in busy restaurants/ everyday of the week”.

Een groter probleem is de structuur van het nummer. Het lied is doorwrocht en kreeg een aantrekkelijke beat als onderstroom, maar de elementen worden te vaak herhaald. Hierdoor raakt de ontknoping van het refrein („I don’t think about you/ until I’m alone”) uitgewerkt, en klinkt de melodie mechanisch.