Interview

Debbie Korper: ‘Mijn consumentisme kan wel iets minder’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Actrice Debbie Korper was koningin Wilhelmina in ‘Soldaat van Oranje’. Nu geniet ze van de plantjes op haar balkon.

Foto Samuel van Leeuwen

„Het klinkt misschien verwend, maar ik mis het wel: op toneel staan, mijn collega’s, alles om een voorstelling heen. Drie keer per week speelde ik koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje. Voor het laatst op 11 maart, in een middagvoorstelling voor scholieren. Met de andere acteurs had ik het erover hoe je elkaar via een deurknop ziek kon maken, een nare besmettelijke ziekte. Dat een dag later alle voorstellingen moesten worden afgelast, daar had ik niet direct op gerekend.

„Om fit te blijven zwom ik regelmatig. Sinds de zwembaden gesloten zijn, begin ik de dag met zo’n oude video van Jane Fonda’s Workout. Troostrijke aerobics, net of ik met mijn moeder aan het dansen ben. Geregeld maak ik ook lange wandelingen door de stad. Ik geniet ervan hoe rustig het op straat is, vooral de eerste weken van de lockdown. En ik zit veel op mijn balkon. Ik kijk de zaadjes in de bloempotten echt de grond uit. Waar ik me enorm op verheug: we gaan binnenkort vier dagen naar een huisje in Drenthe. Het voelt als grote vakantie.

„Ik ben van de generatie het-kan-niet-op. Onze ouders hadden de oorlog meegemaakt. Nu maken wij ook iets mee dat de geschiedenis bepaalt. Wat ik leer van deze periode? Dat je levensgeluk dicht bij huis moet zoeken. Hoeveel ik houd van de mensen om me heen. Dat mijn consumentisme van vroeger best wel iets minder kan. Nee, ik sta niet te popelen om meteen weer naar de kapper te gaan. Je haar laten knippen, het is niet zo belangrijk.”

In deze videoboodschap laat Debbie Korper de plantjes op haar balkon zien.