De gigantische vos is „precies goed”

Beelden Op initiatief van de bewoners kwam er in Rotterdam BospolderTussendijken een nieuw kunstwerk: een metershoge, nieuwsgierige vos. Nu hij er echt staat vroegen we hoe het de bewoners bevalt.

Vorige week verrees de vos.
Vorige week verrees de vos. Foto Flortentijn Hofman

Met tien meter is hij zo hoog als de aanpalende, vier woonlagen tellende wederopbouwflat. Van het puntje van zijn nieuwsgierige, waakzame, maar toch vooral vriendelijke vossensnuit tot het einde van zijn vossenstaart meet hij zestien meter. Toch is de vos niet braaf: hij is een overlever die zich snel aanpast, en wat zit er in de plastic zak die hij in zijn bek krijgt – die vraag leidde vooraf tot veel discussie in de buurt.

Inspraak is er, maar het is geen Idols

Het duurde even, maar nu staat de Bospoldervos van Florentijn Hofman op zijn plek aan de Schiedamseweg, stevig gestut, want het beeld weegt 65 ton. „We zijn hier nog wel een paar weken zoet”, zegt aannemer Job Saltzherr die al eerder met Hofman werkte. In Amsterdam plaatste hij een dertien meter hoge beer met een kussen onder zijn arm. De vos in Rotterdam-West krijgt een plastic tas in zijn bek.

Danielle Huisman, die langsrijdt met een bakfiets, stopt ter hoogte van de vos en wijst de twee identiek geklede kinderen voorin op de reuzevos: „Mooi is-ie, hè?” „Ik vind hem te gek”, zegt ze. „Hofman maakt altijd van die grote dingen. Dat is goed, juist in deze buurt. Dit geeft een enorme impuls, denk ik.”

„Hij is wel groot, ja”, zegt Teja Sanches op de stoep aan de overkant. „Mijn dochter vindt hem zelfs te groot, maar ik vind hem mooi, precies goed.” Nelson Fonseca: „Eerlijk is eerlijk, ik woon niet in deze buurt, maar ik zou waar ik woon ook wel zo’n beeld willen. Krijgt hij nog een kleur ook? Nóg mooier.”

Uiteindelijk wordt de Bospoldervos rood.

Beeld Studio Florentijn Hofman

„We moeten nog alle naden afwerken”, zegt Job Saltzherr. „We gaan hem ook schilderen. Oranje-bruin met zwart en wit wordt-ie.”

De passerende Roelant ten Kate wijst naar zijn zoontje Noa van vier: „Hij kon niet wachten tot-ie kwam. Hij vindt het geweldig. Net als ik. Ik ben voorstander van meer kunst in de stad.” Albert Kokosky Deforchaux die onderweg is naar zijn afhaalrestaurant Ap Halen, vindt de Bospoldervos helemaal goed. „Als hij levensgroot was, heb je er niets aan en vier keer levensgroot is sneu. Je ziet hem al van ver, wat misschien mensen aantrekt die voor historisch Delfshaven komen.”