Recensie

Recensie Muziek

Bossafunk met onweerstaanbare groove

Deze tijd schreeuwt om een warmbloedige popplaat als die van Chicano Batman. Vier topmuzikanten met een multiculturele achtergrond uit Los Angeles maken een bonte mengeling van soul, funk en Tropicália aan de linkerkant van het popspectrum. Als ze een liefdesliedje zingen, doen ze dat met de Zappaëske ironie van oversekste schooljongens. Alles op dit vierde en meest gepolijste album in het twaalfjarig bestaan van de band staat in dienst van een onweerstaanbare groove, doorspekt met vette synthesizersolo’s en springerige polyritmes. ‘Moment of Joy’ is bossafunk van de bovenste plank en ‘Manuel’s Story’ verpakt het verhaal van een man op de vlucht voor een drugskartel in een bedrieglijk vrolijk deuntje. De sluipende funk van ‘Pink Elephant’ is inderdaad de roze olifant in de kamer, alsof ze ‘Super Freak’ van Rick James binnenstebuiten gekeerd hebben om er een tropische sensualiteit aan toe te voegen. Een album met diepere lagen, als een met zwarte rum en tequila doordrenkte slagroomtaart.