Opinie

Als Pete Hoekstra met Robert Jensen luncht

Tom-Jan Meeus

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, ontving dinsdag Robert Jensen op zijn residentie in Den Haag. Robert Jensen is de talkshowpresentator die vorig jaar bij gebrek aan kijkers door RTL5 op straat werd gezet en nu online theorietjes over corona verspreidt. Hoekstra wilde met Jensen op zoek naar de ‘waarheid’ over het virus en China. Ik dacht: de waarheid heeft het ook niet makkelijk de laatste tijd.

NOS-correspondent Wouter Zwart betrapte Hoekstra al in 2017 op flauwekul over „de islamitische beweging” die in dit land „auto’s en politici” zou „verbranden”. Je kon denken dat het een incident was. Iedereen verspreekt zich wel eens – dat idee.

Maar nee: het is erger.

Als Republikeins Congreslid steunde Pete Hoekstra de ergste blunder uit de recente Amerikaanse geschiedenis: de invasie van Irak in 2003 onder de aanname dat Saddam Hussein in de jaren negentig massavernietigingswapens had ontwikkeld, goed voor een tweede 9/11. Hoekstra, specialist inlichtingenwerk, droeg dit actief uit. Dus toen Irak na de invasie snel afgleed naar een politiek-militaire puinhoop, en er nooit massavernietigingswapens werden gevonden, had je een paar Republikeinen die volhielden dat Irak die wapens wel degelijk had. Een van de bekendste: Pete Hoekstra.

Zo gebeurde het dat vooral conservatieve media mede op gezag van Hoekstra zomer 2006 het nieuws brachten dat de VS tóch massavernietigingswapens in Irak hadden gevonden. Alles kwam op zijn Republikeinse pootjes terecht. Hoekstra liet zich interviewen door conservatief Sean Hannity op Fox News, die klaagde dat „de media” dit grote nieuws negeerden. „De media hechten te zeer aan het verhaal dat de president (Bush, red.) een leugenaar is”, beaamde Hoekstra.

De werkelijkheid was alleen ingewikkelder. De massavernietigingswapens die Amerikaanse troepen in Irak hadden gevonden waren, zoals Fox News zelf meldde, zwaar verouderd, „vóór 1991 gemaakt”, en dus „geen bewijs” dat Saddam die wapens recentelijk had ontwikkeld. „Dit zijn niet de wapens die dit land (...) dacht dat Irak had”, beaamde het Pentagon, destijds Republikeins geleid, tegen Fox News.

Ik leerde er toen al van dat Pete Hoekstra de feiten zo vaardig kan bespelen dat hij er de waarheid mee wegtovert. Wat dit betreft zie ik zijn verwantschap met Robert Jensen wel.

Je moet je alleen afvragen wiens bondgenoot Hoekstra met deze provocatieve houding nog wil zijn. En hoe ongemakkelijk dit ook aanvoelt: het lijkt erop dat de man liever medestander van de (zeer) rechts-nationalistische tegencultuur is – niet van het hele land, laat staan van de waarheid.

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Lotfi El Hamidi.