50Plus-bestuur trekt aangifte tegen fractievoorzitter Van Brenk in

50Plus Na een in de media uitgevochten ruzie heeft partijvoorzitter Dales zijn aangifte tegen fractievoorzitter Van Brenk ingetrokken.
Dales tijdens een algemene ledenvergadering van 50Plus.
Dales tijdens een algemene ledenvergadering van 50Plus. Foto Olaf Kraak/ANP

De scheidende partijvoorzitter van 50Plus Geert Dales heeft zijn aangifte tegen fractievoorzitter Corrie van Brenk ingetrokken. Dat heeft hij woensdagavond bekendgemaakt bij Op1. Dales had namens het bestuur aangifte van smaad en laster gedaan omdat Van Brenk het bestuur in dezelfde talkshow had beschuldigd van onder andere het „plunderen” van de partijkas.

Dales koos ervoor de aangifte in te trekken omdat Van Brenk haar woorden heeft teruggenomen, vertelde hij bij Op1. In radioprogramma De Nieuws BV zei zij al dat ze zich anders had moeten uitdrukken, daarna belde en mailde ze Dales met uitgebreidere excuses. In Op1 las de partijvoorzitter de mail voor waarin Van Brenk haar woorden „onverkort en onvoorwaardelijk” terugneemt.

Na deze in de media uitgevochten ruzie gaat 50Plus nu op zoek naar een nieuw bestuur. Het kan nog maanden duren voor de rust weer terugkeert, aangezien er naast een nieuwe partijvoorzitter ook een nieuwe lijsttrekker moet komen. Dales, die 1 augustus vertrekt, hoopt voor die eerste functie partijoprichter en erevoorzitter Jan Nagel te strikken. Hoe de toekomst er electoraal gezien uitziet, is hoogst onzeker. 50Plus is in een opiniepeiling van Maurice de Hond van acht à tien naar één zetel gekelderd.

Lees ook: Krol vindt financier voor Partij voor de Toekomst

Krol richt nieuwe partij op

Het rommelt al tijden in de top van 50Plus. Ex-VVD’er Dales werd in 2018 bij 50Plus betrokken om de partij te moderniseren. Zijn plannen om meer zaken digitaal af te handelen vanwege de coronacrisis, leidden de afgelopen maanden tot veel onrust. Toen voormalig partijleider en fractievoorzitter Henk Krol Dales vroeg zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer, eisten afdelingsbestuurders en fractieleden uit de Eerste en Tweede Kamer gezamenlijk het vertrek van Dales.

Dales besloot begin deze maand te vertrekken zodra er een nieuwe voorzitter verkozen is. Niet veel later maakte ook Krol zijn afscheid bekend. Hij stapt uit de partij omdat „50Plus opnieuw een soap” zou zijn geworden. Krol heeft inmiddels een nieuwe partij opgericht, samen met het onafhankelijke Kamerlid en voormalige PvdD’er Femke Merel van Kooten-Arissen.